Antena Meniu Search
x

Breaking News Război în coaliție, ziua 2. USR PLUS şi AUR, negocieri pentru o moţiune de cenzură. Guvernul ar putea adopta vineri OUG privind "Anghel Saligny"

USR PLUS vrea plecarea lui Florin Cîţu şi ameninţă că, în caz contrar, va susţine moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului. Totul vine după ce premierul a trimis la Cotroceni cererea de demitere a ministrului USR al Justiţiei, Stelian Ion. Acesta a refuzat, ieri, să aprobe un proiect prin care primăriile din ţară ar fi primit fonduri de 50 de miliarde de lei. Potrivit USR PLUS, banii erau cu dedicaţie pentru primarii PNL. 

de Redactia Observator

la 02.09.2021, 17:03

Vezi și

Scandal în coaliţia de guvernare, după ce Florin Cîţu a decis remanierea ministrului Justiţiei, Stelian Ion. USR PLUS ameninţă cu moţiunea de cenzură şi poartă discuţii cu AUR pentru a-l da jos pe Florin Cîţu. Între timp, şi PSD ameninţă cu o moţiune de cenzură şi susţine că va prezenta textul ei astăzi.

De cealaltă parte, PNL a votat în unanimitate susţinerea premierului Florin Cîţu şi cere USR PLUS să vină cu o altă propunere pentru Ministerul Justiţiei.

Desfăşurarea evenimentelor de joi, live update:

UPDATE 17:00 Guvernul va avea o şedinţă vineri, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi a întrunirii ar putea fi inclus şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de investiţii „Anghel Saligny”. Miniştrii USR PLUS nu vor participa la şedinţă. 

Pe acelaşi subiect

Avizul de la Ministerul Justiţiei pentru proiectul "Anghel Saligny" ar putea veni acum de la Lucian Bode, numit interimar în locul lui Stelian Ion - ministrul USR PLUS revocat miercuri seară de Florin Cîţu.

UPDATE 14:20 George Simion: Suntem dispuşi să acceptăm pe oricine doreşte să se alăture iniţiativei noastre de moţiune de cenzură

Liderul deputaţilor AUR George Simion a declarat, joi pentru News.ro, că Alianţa pentru Unirea Românilor este dispusă să accepte pe oricine doreşte să se alăture iniţiativei partidului de moţiune de cenzură. „Iniţial credeam că PSD e un partener serios şi merge până la capăt în a îl da jos pe Cîţu, aşa cum promisese şi ne înţelesesem să depunem moţiunea la începtul lunii septembrie. Când am constatat că nu e cazul şi că s-au răzgândit am iniţiat noi moţiunea de cenzură”, a mai explicat Simion, care a adăugat că există numărul de minim 120 de semnături necesare depunerii moţiunii, după ce USR PLUS a anunţat că va susţine demersul AUR.

Suntem dispuşi să acceptăm pe oricine doreşte să se alăture iniţiativei noastre de moţiune de cenzură. Iniţial credeam că PSD e un partener serios şi merge până la capăt în a îl da jos pe Cîţu, aşa cum promisese şi ne înţelesesem să depunem moţiunea la începtul lunii septembrie. Când am constatat că nu e cazul şi că s-au răzgândit am iniţiat noi moţiunea de cenzură. Suntem dispuţi să renunţăm la orice element din text, pentru că nu textul este relevant ci căderea săptămâna viitoare, înlăturarea din funcţie, prin singura metodă democratică posibilă, a lui Florin Cîţu. Singura metodă posibilă este moţiune de cenzură votată de o majoritate de parlamentari. În momentul acesta putem depune moţiunea de cenzură. E nevoie de 120 de semnături. Cei de la USR PLUS au spus că semnează. Îi aşteptăm şi pe cei de la PSD. Nu ne interesează cine semnează, nu ne asumăm întâietatea. Mandatul pe care îl avem noi la români este ca Guvernul Cîţu să cadă. Trebuie să se întâmple asta cât mai repede, nu după Congresele PNL şi USR PLUS şi nu după ce se fac toate aranjamentele cu Palatul Cotroceni”, a afirmat George Simion, joi pentru News.ro.

UPDATE 13:50 Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, afirmă că premierul Florin Cîţu a pierdut susţinerea formaţiunii şi a anunţat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

Poziţia USR PLUS e foarte clară şi fermă. Premierul Cîţu a pierdut susţinerea USR PLUS pentru a conduce acest guvern de coaliţie. Cerem coaliţiei o întâlnire în cursul zilei de astăzi. Ceilalţi lideri ai coaliţiei au diverse agende şi întâlnirea nu a fost posibilă. Înţelegem că mâine va fi o întâlnire a coaliţiei. Cerem PNL să facă o nouă propunere de premier. Vrem să continuăm în această structură ministerială. Nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură a Guvernului, o structură a coaliţiei, avem nişte portofolii ministeriale şi aşa va rămâne. Următorul pas e şedinţă de coaliţie. Dacă Cîţu se agaţă de scaunul de la Palatul Victoria, aşa cum l-am pus în Parlament, aşa îl vom da jos în Parlament”, a afirmat, joi, Ionuţ Moşteanu într-o conferinţă de presă.  

Acesta a anunţat că s-a discutat cu AUR pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.  

Am discutat cu cei de la AUR să vedem dacă putem aveam un text al moţiunii de cenzură. Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moţiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text”, a mai afirmat Moşteanu.  

Întrebat dacă miniştrii USR PLUS ar putea demisiona, Moşteanu a afirmat: ”Toate variantele sunt pe masa, însă cred că în momentul acesta e foarte periculos să îl lăsăm pe Florin Cîţu cu toată puterea pe mână, pentru că nu ştie să o folosească. A folosit-o abuziv, a presat miniştri să îi avizeze o OUG care nu are absolut nicio urgenţă. Vrem dezvoltare, dar vrem să nu mai repetăm greşelile trecutului. Nu vrem să deschidem o cutie a Pandorei şi să repetăm greşelile din PNDL 1 şi PNDL 2”.  

Orice discuţie în coaliţie începe de la demisia premierului Florin Cîţu şi apoi discutăm orice”, a mai adăugat Moşteanu, referitor la faptul că liberalii au anunţat susţinerea premierului în continuare.  

UPDATE 13:15 Rareş Bogdan: A fost dat un vot de susţinere a premierului Florin Cîţu

Europarlamentarul Rareş Bogdan a anunţat, joi, după şedinţa Biroului Poliţic Naţional, că s-a dat un vot pentru susţinerea premierului Forin Cîţu. La şedinţă, afirmă Rareş Bogdan, au participat peste 70% dintre membrii BPN, votul fiind în unanimitate.

Astăzi a fost convocat un BPN, absolut statutar, şi a fost dat un vot de susţinere a premierului Florin Cîţu. Au participat peste 70% din membrii BPN şi s-a votat în unanimitate susţinerea lui Florin Cîţu ca premier şi în toate demersurile domniei sale”, a declarat Rareş Bogdan, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei liberalilor. 

Acesta dă citire rezoluţiei adoptate în cadrul şedinţei. ”Mandatul de care i-a fost încredintat lui Florin Cîţu de către toate partidele coaliţiei a fost unul pentru dezvoltarea României”, a mai afirmat Bogdan. 

Rareş Bogdan este însoţit de Robert Sigartau, Florin Roman, Monica Anisie şi Alina Gorghiu.  Biroul Politic Naţional al PNL a votat, joi, în unanimintate susţinerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier. Au fost 54 de voturi din 54 posibile în BPN al PNL. 

UPDATE 13:05 Grindeanu: Astăzi PSD va prezenta textul moţiunii pe care astăzi îl punem la dispoziţia tuturor pentru a-l semna

Prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a afirmat, joi, că PSD este singurul partid care are numărul suficient de parlamentari pentru a iniţia o moţiune de cenzură. ”Cine vrea ca acest Guvern să pice, va semna moţinea PSD, restul sunt poveşti”, a afirmat Grindeanu.

Astăzi, PSD va prezenta textul moţiunii de cenzură pe care îl şi punem la dispoziţia parlamentarilor pentru a o semna. Cine vrea ca acest Guvern să pice, va semna moţiunea PSD. Restul sunt poveşti. Contezi doar dacă semnezi. Dacă nu, faci balet”, a declarat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul partidului.

Grindeanu a precizat că PSD este singurul partid care are suficienţi parlamentari pentru a iniţia o moţiune de cenzură, iar USR ar trebui să semneze moţiunea PSD. 

USR e parte a problemei, nu a soluţiei. USR, dacă vrea cu adevărat să pice acest Guvern, va semna moţiunea PSD”, a mai declarat Grindeanu. 

Acesta susţine că şi USR este ”vinovat” de situaţia în care România se află astăzi. 

Este importantă legitimitatea, nu doar pentru noi, ci pentru români”, a mai afirmat Grindeanu. 

UPDATE 12:50. Dan Barna anunță că formațiunea USR PLUS a început să adune semnături pe moțiunea de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a  ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin. 

Cerem celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, să depunem și să votăm urgent moțiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece. Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coalția îi retrage sprijinul politic", a scris Dan Barna, pe Facebook.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 12:30: Liberalii au votat, joi, în Biroul Permanent Național (BPN) pentru susținerea în continuare a lui Florin Cîțu în funcția de premier, după scandalul din Coaliție, după ce USR PLUS a condiționat rămânerea la guvernare de plecarea lui Cîțu.

UPDATE 12:00. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, revocarea lui Stelian Ion, a anunţat Administrația Prezidențială. Interimatul va fi preluat de Lucian Bode, ministrul de Interne.

Ministrul revocat al Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat că vede numirea lui Lucian Bode interimar pe acest post ca fiind nepotrivită pentru că acest portofoliu revenea USR PLUS. El a precizat că prin acest gest el vede un semnal dat de premierul Florin Cîţu că vrea să îndepărteze USR PLUS de la guvernare.

“O văd nepotrivită din prisma faptului că în urma negocierii care s-a făcut la un moment dat, acest portofoliu revenea USR PLUS. O văd ca pe un semnal pe care l-a dat unilateral premierul Florin Cîţu că vrea să îndepărteze USR PLUS de la guvernare. Este alegerea domniei sale, unilaterală, având şi alţi miniştri în cadrul Guvernului. Nu era mulţumit de activitatea unui ministru, nu era mulţumit de activitatea mea, avea atributul acesta, deşi încălca grav înţelegerea din coaliţie, dar în orice caz, dacă dorea să păstreze coaliţia, trebuia să numească interimar un ministru USR PLUS. Altfel e semnalul că vrea să distrugă această coaliţie”, a afirmat Stelian Ion.

UPDATE 11:50. Premierul Florin Cîțu a cerut formațiunii USR PLUS o propunere pentru Justiție: "Când USR îmi va trimite o propunere pentru Ministerul Justiției, voi face nominalizarea".

UPDATE 11:15. Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, a anunțat, joi, că nu a fost invitat la ședința BPN, pentru a doua oară și nici nu va participa. După scandalul din coaliție, acesta i-a transmis premierului Cîțu "să înțeleagă gravitatea momentului". În ceea ce privește demiterea lui Stelian Ion, Orban spune că a primit un mesaj la ora 21:28.

"Astăzi, fără să fiu informat, colegi de-ai mei au convocat BPN. Am decis să nu particip la această ședință, la care nu am fost invitat", a declarat președintele PNL.

De asemenea, Ludovic Orban răspunde crizei politice: "Suntem astăzi într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat, nici premierul Cîțu, nici USR PLUS și nici o altă formațiune politică din coaliția de guvernare. Sunt în primul rând un garant al PNL, dar în același timp, obiectivul meu este acela de a garanta funcționarea coaliției care a reușit învestirea guvernului. Nu putem guverna fără ca fiecare formațiune să susțină programul de guvernare. Orice plecare poate duce la pierderea majorității parlamentare și la aducerea României la cheremul PSD.

Guvernarea presupune maturitate, echilibru, dialog, respect față de partenerii de guvernare, dar în primul rând presupune responsabilitate față de cetățean. Nu putem, din motive conjuncturale, să aruncăm în aer unitatea coaliției. fac apel și către USR Plus să înțeleagă că nu este o soluție să pună presiune pe guvernul din care fac parte și să spună că se aliază cu PSD".

UPDATE 10:20. Coducerea liberală a fost convocată pentru joi, la ora 11:00, în contextul crizei provocate de disputa dintre premierul Florin Cîţu şi USR-PLUS pe tema Programului Anghel Saligny, dispută soldată cu revocarea ministrului Justiţiei Stelian ion.

”În temeiul alin 3 al art. 85 din Statutul PNL, la solicitarea membrilor BPN, se convoacă şedinţa BPN azi, 02 septembrie 2021, ora 11:00, prin videoconferinţă”, este mesajul primit de membrii conducerii liberale.

USR PLUS solicitase convocarea unei şedinţe a coaliţiei pentru joi la ora 10:00.

UPDATE 10:00. Stelian Ion a declarat, joi, după ce cu o zi înainte a fost revocat din funcție că "a primit mai multe semnale" că nu ar putea coordona procedura de selectare a procurorilor de rang înalt.

UPDATE 09:00. Preşedintele Klaus Iohannis a primit cererea prim-ministrului Florin Cîţu de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei şi o analizează, a anunţat Administrația Prezidențială.

Florin Cîţu, premierul României: Am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţiei a domnului Stelian Ion. 

Este anunţul care a dinamitat coaliţia de guvernare. Premierul a decis demiterea ministrului de Justiţie după ce acesta a refuzat să semneze proiectul PNDL 3, prin care 50 de miliarde de lei ar urma să fie împărţite primăriilor din ţară. 

Florin Cîţu, premierul României: Doar pentru că colegii noştri de coaliţie de la USR PLUS nu au foarte mulţi primari, nu înseamnă că românii trebuie să aibă de suferit. 

Reacţia a venit după câteva ore, după o şedinţă de urgenţă a membrilor USR PLUS. Aceştia au cerut plecarea lui Cîţu din fruntea Guvernului. 

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu

USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Cerem Coaliţiei să ia act de lipsa unei majorităţi care să susţină Cabinetul Cîţu şi solicităm declanşarea de urgenţă a negocierilor în Coaliţie pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situaţia în care discuţiile din Coaliţie vor eşua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cîţu", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de reprezentanţii formaţiunii.

Dan Barna, preşedintele USR: Repet. Nu vă jucaţi cu USR PLUS. 

Scandalul a început de ieri dimineaţă, în timpul şedinţei de Guvern. 

Dan Barna, preşedintele USR: Pe lista suplimentară a fost introdus la surpriză, îndrăznesc să spun, acest PNDL 3. 

Membrii USR PLUS spun că programul pe care premierul voia să îl adopte prin ordonanţă de urgenţă avantajează primarii PNL, care vor primi grosul celor 50 de miliarde. În felul acesta, Cîţu şi-ar atrage şi sprijinul liberalilor în competiţia pentru peşedinţia partidului. Stelian Ion, fără avizul căruia nu putea fi adoptat proiectul, a afirmat că documentul primit nu era nici măcar cel orginal. 

Stelian Ion, ministrul Justiţiei: S-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre, figurează acel dosar ca fiind o copie. 

Şedinţa de guvern s-a întrerupt din cauza neînţelegerilor. Cîţu a plusat şi a spus că va aproba proiectul cu sau fără miniştrii USR PLUS. Imediat a început seria de acuzaţii pe Facebook. 

Stelian Ion: Premierul Florin Cîțu arată încă o dată că nu are respect pentru lege. În felul acesta, Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din Guvern. Florin Cîțu trebuie să plece. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Klaus Iohannis, apel la calm

Conflictul a continuat chiar şi în ciuda apelului la calm al preşedintelui Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Guvernarea nu este despre competiţia pentru un partid sau altul. Nu este despre competiţiile din interiorul partidelor. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

USR PLUS a anunţat că tot Stelian Ion va rămâne propunerea pentru funcţia de ministru al Justiţiei în cazul în care Florin Cîţu va pleca şi se va forma un nou guvern. În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, PSD anunţa ieri că îi mai lipsesc 30 de semnături din cele 234 necesare pentru demiterea Guvernului. Ceea ce înseamnă că parlamentarii USR PLUS pot înclina balanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri politice » Război în coaliție, ziua 2. USR PLUS şi AUR, negocieri pentru o moţiune de cenzură. Guvernul ar putea adopta vineri OUG privind "Anghel Saligny"