Interviuri la CSM pentru funcţia de procuror-şef la noua secţie de anchetare a magistraţilor. Adina Florea, audiată
8 procurori s-au înscris în lupta pentru a face parte din noua secţie de anchetare a magistraţilor. 5 dintre ei, pentru funcţia de procuror-şef.
8 procurori s-au înscris în lupta pentru a face parte din noua secţie de anchetare a magistraţilor. 5 dintre ei, pentru funcţia de procuror-şef.
(Actualizare) Procurorul Codruţa Simona Chindea a arătat că, dacă procurorii din Secţie îşi vor investiga propriii colegi, trebuie să se păstreze obiectivitatea.
"M-am înscris dintr-un impuls la început, dar apoi mi-am dat seama că pot, că am putere de muncă şi îmi doresc să-mi desfăşor activitatea în această Secţie pentru a şti că se respectă drepturile şi activitatea este una corectă, iar eu sunt un procuror echilibrat. Am încredere în mine, în puterea mea, în faptul că sunt un procuror cu experienţă, că am curajul să instrumentez orice fel de cauză. Avem de-a face cu colegi, dar asta nu înseamnă că ne pierdem obiectivitatea. Trebuie să fim imparţiali şi să nu ne lăsăm afectaţi sau influenţaţi de presiuni ale mass-mediei", a precizat procurorul.
(Actualizare) Procurorul Sorin Eugen Iaşinovschi este de părere că înfiinţarea acestei secţii este singura şansă pentru ca imaginea justiţiei să fie cea reală.
"Cred că am dobândit flerul de a şti dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluţie, am dat soluţia pe care am simţit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am avut niciodată exces să intru cu bocancii în viaţa privată a cuiva. În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viaţa magistraţilor, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătuşe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea", a declarat procurorul.
(Actualizare) Procurorul Adina Florea şi-a manifestat intenţia să facă parte din secţie şi a susţinut un nou interviu la CSM, în faţa unei comisii formate din 3 judecătorim dar şi a unuia dintre procurorii care i-a dat aviz negativ pentru şefia DNA.
"Candidatura mea la DNA rămâne, sunt în cursul unei proceduri. Cred în această candidatură, am depus-o pentru că am crezut că pot aduce un plus la DNA astfel încât structura să-şi ducă la îndeplinire obiectivele pe care le are. Candidatura la DNA nu are legătură cu această candidatură, de procuror de execuţie. Îmi doresc să instrumentez dosare, aşa cum fac şi acum, prin urmare nu cred că pot fi confundate cele două candidaturi. Este important să fim sinceri cu noi înşine şi cu cei din faţa noastră. Indiferent dacă sunt colegii noştri sau subiecţii procesuali. În toată activitatea mea am considerat că este necesar să am o conduită sinceră şi respectuoasă indiferent de persoana pe care o aveam în faţă, pentru că fiecare om răspunde pentru ceea ce face, dar asta nu înseamnă că trebuie să adopţi un comportament prin care să îi calci în picioare demnitatea", a declarat Adina Florea.
Printre candidaţii care vor funcţii de conducere se numără şi Elena Iordache, cea care îl anchetează pe fostul şef al unităţii de elită DNA Ploieşti, Lucian Onea, dar şi procurorul Viorel Cerbu.
Condiţiile pentru procurori: cel puţin 18 ani în magistratură, rang de Curte de Apel, fara sanctiune disciplinară în ultimii 3 ani, bună pregatire profesională şi o conduită morala ireprosabilă.
La interviuri s-a pus accent şi pe modul cum se raportează procurorii la valori precum independenţa justiţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰