Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: Am aprobat participarea României la grupul de luptă al NATO (VIDEO)

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat, preşedintele Klaus Iohannis urmând să facă declaraţii de presă la Cotroceni.

de Redactia Observator

la 21.03.2017 , 14:42

UPDATE 14:39 - Cele mai importante declaraţii ale lui Klaus Iohannis:

- Au fost luate decizii importante care privesc securitatea naţională

- Vineri, am aprobat participarea României la grupul de luptă al NATO din Polonia. Începând din 2017, România va fi prezentă cu o subunitate la nivel de companie în Polonia. Am informat Parlamentul în această chestiune

Articolul continuă după reclamă

- O primă temă s-a referit la informarea privind stadiul îndeplinirii a programului de înzestrare a Armatei. Am aprobat azi o formă actualizata a acestui program ca urmare a alocării a 2% din PIB pentru MApN.

- Subliniez că alocarea a 2% din PIB are un impact dublu asupra securităţii naţionale: pe de o parte impune actualizarea măsurilor pentru înzestrarea armatei, pe de altă parte va contribui la revitalizarea industriei naţionale de apărare.

- Prin punerea în aplicare a programului actualizat se vor iniţia programele esenţiale de înzestrare şi participare a companiilor naţionale: transportoare blindate 8x8 şi 4x4, avioane multiroll, sisteme de comandă şi control şi corvetele.

- Am analizat şi aprobat obiectivele României la summitul NATO de la Bruxelles, probabil la finalul lunii mai. Reuniunea va fi cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii SUA privind rolul NATO.  Aşteptările României sunt în principal legate de reconfirmarea alianţei şi solidităţii relaţiei transatlantice 

- Ne asteptam ca la Summitul NATO sa fie evidentiate contributiile Romaniei la NATO si pastrata importanta strategica a Marii Negre. Am analizat activitatea in 2016 a institutiilor din sistemul de securitate. Tinand cont de evenimentele interne si internationale, institutiile si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate.

- Am evaluat activitatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica in 2016. 

- Am analizat raportul CSAT privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis spre aprobare Parlamentului Romaniei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

-----------------------------------

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a încheiat, preşedintele Klaus Iohannis urmând să facă declaraţii de presă la Cotroceni.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au fost subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă; activitatea desfăşurată de către instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale în anul 2016 şi principalele obiective pentru anul 2017; activitatea desfăşurată de către Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2016; activitatea desfăşurată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) în anul 2016 şi Planul de activitate pentru anul 2017.

Membrii CSAT urmau să stabilească şi mandatul României pentru Summit-ul NATO de la Bruxelles, care va avea loc în luna mai.

În cadrul şedinţei urma să fie analizată şi activitatea desfăşurată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în anul 2016, precum şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că la şedinţa CSAT de marţi se va discuta inclusiv despre achiziţionarea corvetelor, după ce Guvernul a abrogat Hotărârea Executivului precedent. "Nu cred că sunt probleme, dar cu siguranţă asta va fi o chestiune care va fi discutată în CSAT", a spus preşedintele, întrebat despre situaţia corvetelor.

Iohannis a spus însă că în CSAT nu se va discuta acum despre solicitările de desecretizare a protocoalelor dintre SRI şi Ministerul Public, explicând că nu a fost făcută o solicitare în acest sens. El nu a dorit să spună care este părerea lui asupra subiectului: "Nu pot să vă răspund aşa, pauşal".

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat, joi, la finalul şedinţei de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloş anul trecut a fost abrogată şi a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-şi speranţa că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

La şedinţa CSAT au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul de Interne, Carmen Dan, directorul SRI, Eduard Hellvig, adjunctul directorului interimar al SIE, Silviu Predoiu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Economiei, Mihai Tudose, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă. Potrivit imaginilor date publicităţii de Administraţia Prezidenţială de la începutul şedinţei, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, nu a fost prezent.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?
Observator » Ştiri politice » Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: Am aprobat participarea României la grupul de luptă al NATO (VIDEO)