5 întrebări pe care să le adresezi medicului dentist înainte de a-ți pune implant dentar
Dinții pierduți sau sparți nu reprezintă doar o simplă inconveniență. Pe lângă faptul că lipsa unui dinte ne poate afecta stima de sine, aceasta mai poate duce și la alte probleme cum ar fi masticația, dificultate de comunicare și modificări ale maxilarului.
Deoarece implantul dentar oferă o soluție la toate aceste probleme prin introducerea unei rădăcini artificiale direct în osul maxilarului sau mandibulei, aceasta oferă înapoi zâmbetul perfect în timp ce previne și alte modificări aduse osului.
Dacă ai luat în considerare această opțiune de înlocuire a dinților, atunci este posibil să ai numeroase întrebări.
Pentru a nu te simți copleșit de atâtea gânduri și îngrijorări am alcătuit o listă cu cele mai importante întrebări pe care să le adresezi medicului înainte de procedură.
1. Sunt eligibil pentru implantul dentar?
Dacă ai luat singur decizia de a opta pentru un implant dentar atunci este necesară opinia medicului dentist. Asta deoarece implanturile necesită gingii și oase sănătoase pentru a le susținute.
Adițional, acesta mai poate întreba și despre istoricul medical și stilul de viață pe care îl ai pentru a decide dacă ești un candidat bun pentru implantul dentar.
În cazul în care nu este posibilă această procedură, de cele mai multe ori medicul dentist poate sugera alte opțiuni de înlocuire a dinților.
2. Cât de sigure sunt aceste implanturi?
Chiar dacă aceste implanturi reprezintă una dintre cele mai sigure proceduri dentare disponibile, este întotdeauna bine să întrebi medicul dentist despre experiențele lui cu aceste proceduri.
Siguranța acestei tehnici vine în mare parte și din analizele menționate mai sus, care evaluează sănătatea gingiilor și a oaselor și ia în considerare istoricul medical pentru a reduce riscul de apariție a complicațiilor.
Mai mult decât atât, implanturile și tehnologia folosită sunt îmbunătățite constant, în prezent acestea fiind dispozitive sofisticate introduse doar de către profesioniști certificați și bine instruiți.
3. Experiența medicului dentist cu privire la această procedură
Multe persoane evita aceasta întrebare pentru a nu risca jignirea medicului. Cu toate acestea, un medic experimentat va aprecia întrebarea și nu va ezita să arate calificările relevante și să discute despre numărul de implanturi realizate.
Dacă vrei totuși să eviți această discuție încearcă atunci să obții cât mai multe informații online atât despre medic cât și despre clinică, prin recenzii, opinii lăsate, articole din ziare etc.
Încrederea pe care o ai în medicul tău dentist poate fi benefică atât pentru tine cât și pentru el, asigurând o intervenție lipsită de evenimente.
4. La ce complicații mă pot aștepta și cum vor fi tratate?
Fiind o întrebare bună care se leagă de cea anterioară, un medic dentist cu experiență și multe implanturi efectuate sigur s-a confruntat și cu complicații sau alte probleme.
Întotdeauna este bine de știut ce pași vor fi efectuați dacă apar diferite probleme cum ar fi cele datorate distrugerii premature a implantului, respingerea acestuia de către organism, apariția puroiului, etc.
Știind la ce să te aștepți și având siguranța că probleme pot fi remediate, oferă încă un grad de încredere medicului și procedurii de implantare.
5. Cât va dura procedura de implantare și cât va ține implantul?
Pentru că există mai multe tipuri de implant dentar, iar introducerea acestuia depinde și de locație și de alți factori, timpul poate varia. Cu toate acestea însă, timpul natural de lipire al acestuia de os tinde să fie între 3 și 6 luni de zile.
În ceea ce privește durata de viață a implantului aceasta depinde de stilul de viață avut și de igiena orală practicată.
În funcție de preț și de opțiunea aleasă, împreună cu cele menționate mai sus, implantul poate dura o viață întreagă sau între 10 și 15 ani, de cele mai multe ori lucrările dentare necesitând înlocuire după această perioadă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰