19 noiembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Prezentul este, poate, cel mai important, dar una dintre cele mai importante idei din viaţă este să nu ne uităm trecutul aşa că vă invităm să aflaţi ce evenimente deosebite s-au petrecut pe 19 noiembrie de-a lungul timpului.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Dreapta ar putea avea candidat unic la prezidenţiale. Oferta PNL pentru Mircea Geoană şi Elena Lasconi
Indiferent că vorbim despre evenimente istorice, evenimente deosebite, naşteri sau decese, trebuie spus că fiecare dată din calendar punctează automat la fiecare dintre capitolele menţionate.
Iar ziua de 19 noiembrie nu face notă discordantă, astfel că noi vă invităm să parcurgeţi mai jos, pe repede-înainte, câteva dintre cele mai importante evenimente care s-au petrecut de-a lungul timpului la data menţionată.
19 noiembrie este a 323-a zi a calendarului gregorian și a 324-a zi în anii bisecți. Mai sunt 42 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente petrecute pe 19 noiembrie
- Evenimente în Bucureşti, marţi 19 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- 16 noiembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 16-17 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- 15 noiembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Evenimente în Bucureşti, vineri 15 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- Evenimente în Bucureşti, joi 14 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi
- 14 noiembrie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Prima atestare documentară a Castelului Bran datează din 19 noiembrie 1377, prin actul emis de Ludovic I de Anjou prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca și cheltuiala lor proprie".
Pe 19 noiembrie 1493, Cristofor Columb descoperă Porto Rico.
Pe 19 noiembrie 1861, se încheie Conferința natională a fruntașilor politici romani din Banat, ținută la Timișoara, la care se adopta o moțiune prin care se cere autonomia Banatului față de Ungaria, teritoriul acestuia urmând sa fie numit "Căpitanatul român".
Pe 19 noiembrie1942, forțele rusești sub comanda generalului Georgy Zhukov lansează operaţiunea "Uranus", contraatacând și întorcând soarta bătăliei de la Stalingrad, din timpul celui deal II-lea Război Mondial în favoarea trupelor sovietice.
Pe 19 noiembrie 1946, au loc primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere și nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice.
Pe 19 noiembrie 1969, Programul Apollo: Apollo 12 - astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean aselenizeză în Oceanul Furtunilor și devin astfel a 3-a respectiv a 4-a persoană care pășește pe Lună.
Pe 19 noiembrie 1979, începe Congresul al XII-lea al PCR, la care Constantin Pîrvulescu, unul din fondatorii partidului, a protestat în plen față de cultul personalitații creat în jurul familiei Ceaușescu. Drept urmare, în aceeași noapte, Pîrvulescu a fost evacuat din casa în care locuia.
Pe 19 noiembrie 1985, la Geneva, președintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, și liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, se întâlnesc pentru prima dată de la izbucnirea Războiului Rece.
Pe 19 noiembrie 1998, tabloul lui Vincent van Gogh, portretul artistului fară barbă este vândut la licitație pentru suma record de 71,5 milioane de dolari.
Pe 19 noiembrie 1999 China lansează prima sa navă spațială, Shenzhou 1.
Naşteri pe 19 noiembrie
Pe 19 noiembrie 1600 s-a născut Charles I, rege al Angliei, Scoției, Irlandei și Franței. Pe 19 noiembrie 1837 s-a născut Aron Densușianu, istoric literar și folclorist român. Pe 19 noiembrie 1912 s-a născut George Emil Palade, biochimist româno-american, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1974.
Mai spre zilele noastre, într-o zi de 19 noiembrie s-au născut personalităţi precum Monica Lovinescu, critic literar și eseist, stabilită după 1947 în Franța, 19 noiembrie 1923, moderatorul americand Larry King, 19 noiembrie 1933, actorul român Ioan Fiscuteanu, 19 noiembrie 1937, Ted Turner, fondatorul canalului de știri CNN, Emil Constantinescu, al 3-lea președinte al României, 19 noiembrie 1939, designerul de modă american Calvin Klein, 19 noiembrie 1942, actriţa americană Jodie Foster, 19 noiembrie 1962.
Decese pe 19 noiembrie
Numeroase personalităţi şi-au pierdut viaţa, de-a lungul istoriei, într-o zi de 19 noiembrie, de la compozitorul austriac Franz Schubert, decedat pe 19 noiembrie 1828 şi Sir Wilhelm Siemens, metalurgist și inventator de origine germană, decedat pe 19 noiembrie 1883, şi până la Alexandru Vlahuță, scriitor, membru de onoare post-mortem al Academiei Române, decedat pe 19 noiembrie 1919.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰