Cea de-a opta zi de protest a angajaţilor de la Institutul Marius Nasta din Capitală: 'Nu cedăm, vrem spor de 85%'
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală protestează din nou, în curtea spitalului, în a opta zi de proteste.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală protestează din nou, în curtea spitalului, marţi fiind cea de a opta zi de proteste. Aceştia spun că în urma discuţiilor între sindicate şi ministrul Sănătăţii s-a convenit acordareea unui spor de 55%, situaţie inacceptabilă, în condiţiile în care ei lucrează în condiţii de risc maxim, şi că nu vor ceda, fiind hotărâţi să ajungă în instanţă dacă va fi nevoie.
Angajaţii adunaţi în curtea unităţii medicale strigă "Ruşine, ruşine să vă fie!". Ei spun că luni sindicatele din spital au fost la discuţii cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi au obţinut acordarea unui spor maxim de 55%, faţă de 54%, situaţie inacceptabilă.
"Eu lucrez în laborator de bacterologie, cu riscul cel mai ridicat. Este inacceptabil să primesc 55%. Lucrăm cu bacterii. Vom continua protestele până când vom obţine cel puţin 85%, iar dacă nu se va ajunge la o soluţie vom merge în instanţă să ne cerem drepturile. Noi nu acceptăm mai puţin Am chemat-o şi pe doamna ministru să vină să vadă laboratoarele, condiţiile în care lucrăm", a afirmat o asistentă medicală participantă la protest.
Noi proteste ale angajaţilor au avut loc marţi, pentru a doua zi consecutiv, şi la Spitalul de Urgenţă Craiova, din cauza diminuării sporurilor cu până la 50%. Ei spun că vor declanşa greva generală dacă revendicările nu le vor fi soluţionate în 48 de ore.
În ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din ţară, cadrele medicale fiind nemulţumite că le-au fost micşorate sporurile şi astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că i-a chemat la discuţii pe managerii spitalelor unde angajaţii au declanşat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat şi majorări importante ale salariilor medicilor.
Sorina Pintea a mai spus, după discuţii la Ministerul de Finanţe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluţiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajaţii să nu piardă la salariu.
"Nu a fost o discuţie legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale şi încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări", a declarat Sorina Pintea după discuţiile de la Ministerul Finanţelor.
Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalţi angajaţi vorbim despre "majorări semnificative". "Este o situaţie regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta şi managerilor, totul depinde de buna lor gestionare", a explicat Pintea.
Ea i-a ameninţat pe directorii de spitale care nu îşi fac treaba cu ieşirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. "Am început acest tip de evaluări. Vă daţi seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătăţii".
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliştii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaţilor care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.
Sursa: News.ro
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰