Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ce s-a întâmplat cu televizoarele curbate?

Îți amintești când se spunea că televizoarele curbate sunt viitorul? Deși acest lucru părea că se va adeveri, iată că în ziua de astăzi nimeni nu mai vorbește despre ele.

de Redactia Observator

la 30.07.2020 , 15:31

Ce s-a întâmplat cu televizoarele curbate

Televizorul curbat a fost vedeta deceniului trecut. Dar între timp a dispărut la fel de rapid cum a apărut. Deși, ca să fim 100% corecți, trebuie să menționăm că Samsung mai are în continuare câteva modele de televizor curbat în linia sa de produse. Însă piața s-a mișcat constant în direcția televizoarelor mai plate, mai subțiri și mai mari, iar această tendință a lăsat în urmă televizoarele curbate.

Scurt istoric al televizoarelor curbate

Televizoarele curbate au fost lansate în 2013 la CES, simultan cu apariția tehnologiei de afișare OLED. Samsung și LG credeau atunci că un televizor curbat este cea mai bună modalitate de a utiliza noua tehnologie de afișare.

Articolul continuă după reclamă

Ideea unui televizor curbat a venit de la ecranele IMAX. Ecranul ușor curbat înglobează privitorul și oferă o experiență panoramică unică. Samsung și LG au dorit să reproducă această experiență imersivă în interiorul unei locuințe. În timp ce părea o idee bună în teorie, în practică un televizor curbat de 55 de inci nu a fost suficient de performant.

Samsung a investit masiv în ideea de televizoare curbate mai ales în perioada 2013-2016 și a inclus totul aici, de la televizoare LCD curbate până la modele high-end. În 2017, Samsung a început să se retragă din piața televizoanelor curbate pentru că nu mulți clienți le-au cumpărat. Atunci Samsung a început să reintroducă modelele high-end cu ecran plat, în loc de curbat.

Televizoarele curbate sunt cam pe moarte acum, dar Samsung oferă încă modelul RU7300 atât la modelele de 55, cât și la 65 de inci.

Problema cu televizoare curbate

Deci de ce au mers lucrurile atât de prost pentru televizorul curbat?

Totul începe cu ideea de imersiune. Teatrele IMAX funcționează cu ecrane curbate, deoarece ecranul este de fapt suficient de mare pentru a se curba în jurul publicului, astfel încât toată lumea să stea oarecum în interiorul curbei, creând o adâncime panoramică a ecranului. Un televizor de 55 sau 65 inci nu este suficient de mare pentru a face asta. Acest lucru duce la o experiență de vizionare mai slabă, cu excepția cazului în care stai exact în mijlocul televizorului și ai zero iluminare în cameră.

Când stai oriunde altundeva, dar nu în centru, vei vedea o calitate proastă a imaginii. De exemplu, strălucire, deoarece curbura televizorului reflectă orice lumină, ceea ce face ecranul insuportabil de urmărit. Indiferent dacă este lumină de la ferestre sau lămpi, toate cauzează o strălucire oribilă.

Totodată, dacă ești așezat diferit de centrul unui televizor curbat, imaginea se îndoaie. De exemplu, chiar dacă stai în picioare și te uiți ușor în jos la televizor, acest lucru poate crea o înclinare vizibilă a imaginii.

Dacă experiența de vizionare nu este suficient de rea, televizoarele curbate par ciudate și atunci când sunt montate. Curbura nu permite televizorului să stea lipit de perete. Primele generații de televizoare curbate nu au avut nici măcar opțiunea de a le monta pe un perete. Un televizor curbat montat seamănă cu un autocolant care se desprinde de pe suprafață.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Ce s-a întâmplat cu televizoarele curbate?