Cum alegi covorul, în funcție de mărimea camerei
Poate că în această perioadă în care ai stat mai mult în casă, în intimitatea propriului cămin, ai simțit mai mult nevoia de a redecora sau de a regândi spațiul de locuit.
De aceea, câteva elemente de decor pe care le poți achiziționa, chiar din confortul căminului, îți pot aduce satisfacții maxime cu investiții minime.
Covorul este, de obicei, un element central al unei încăperi, care atrage privirile, fie prin dimensiuni, fie prin țesătură sau culoare.
Există mai mulți factori pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când alegi covorul potrivit în amenajarea unei camere.
De ce să ții cont atunci când alegi covorul potrivit pentru o cameră
În primul rând, ține cont de confortul dorit în camera în care vei achiziționa un covor nou.
În plus, regula de până acum, care spunea că trebuie să alegi covorul funcție de dimensiunea totală a camerei, nu se mai aplică pentru interioarele moderne, mai ales în cele multifuncționale, de tip open space.
Din contră, covoare de dimensiuni și chiar texturi diferite se pot adapta în aceste spații pentru a delimita zone distincte: cea de servire a mesei, livingul propriu-zis cu zona canapelei, un birou sau spațiul de joacă pentru copii.
Mai mult, pentru suprafețe diverse, de la parchetul din camera de zi până la gresia de pe hol sau baie, poți folosi covoare din diferite tipuri de material. Numeroasele oferte pe care le ai la dispoziție se pot adapta oricărui tip de încăpere sau pardoseală.
Alege materiale plăcute la atingere pentru picioare chiar și pentru living, nu doar pentru spațiul de lângă duș, spre exemplu. Un covor este, oricum, o investiție pe termen mai îndelungat și e important ca materialul acestuia să fie unul pe gustul tău. Dacă iubești materialele și texturile naturale, cum sunt covoarele țesute, vei găsi, de asemenea, multe oferte în magazinele specializate.
În mod surprinzător, poate, nu te aștepta la sume foarte mari pentru investiție dacă știi cum să folosești lucrurile în favoarea ta.
Cum alegi covorul, funcție de mărimea camerei
Trebuie să ții cont de câteva aspecte atunci când alegi covorul funcție de mărimea camerei. În primul rând, de rolul diferitelor spații din încăpere. Pentru a putea să te decizi mai ușor, fă-ți un mic plan.
-
Delimitează spațiile. Dacă te bucuri de un spațiu generos, compus din living și bucătărie în concept open space, folosește materiale și texturi diferite pentru a delimita zonele și destinația lor. Ia in calcul și carpetele de dimensiuni mai mici sau covoare de la 20 de lei, pentru a le poziționa strategic: în fața canapelei, în zona bucătăriei, în spațiul de la intrarea în apartament.
-
Covorul poate acoperi parțial suprafața. Nu trebuie să acoperi întreaga suprafață a camerei decât dacă optezi pentru un decor simplu, minimalist, în care covorul creează mai mult impresia de mochetă care acoperă toată podeaua și are un design interesant. Recomandările mai recente ale specialiștilor în design interior sunt, din contră, ca un covor să acopere doar 30-50% din suprafața camerei pentru a permite întregului decor să rămână aerisit. Covorul va deveni, astfel, un punct focal al încăperii și va fi cu atât mai ușor să îl pui în evidență, dacă alegi pentru el un model interesant, modern și o textură diferită de cele clasice.
-
Armonizează covorul cu tipul de pardoseală și alege finisaje speciale pentru aceasta. Pune în evidență covorul, lăcuind parchetul într-o nuanță potrivită cromatic, astfel încât totul să fie în armonie coloristică. Deoarece finisajele moderne permit să dai parchetului un aspect în tonuri diverse, de bej, crem sau nuanțe închise, prin această alegere vei scoate în evidență și mai mult specificul mobilierului și al covorului, iar totul în încăpere va căpăta o notă unitară.
-
Creează o armonie între piesele din încăpere. Un covor, fie în living, fie în bucătărie, va contrabalansa vizual efectul dat de obiectele principale de mobilier din încăpere, pentru ca toate să se pună, reciproc, în evidență. Poți alege un covor de dimensiuni mai mici în contrapartidă cu o canapea mai mare din living sau cu mobilierul din bucătărie, dar nici foarte mic, încât să pară subdimensionat în raport cu ele. Ține cont de procentul de maxim 50% din suprafață și alege covorul funcție de preferințele tale de culoare, de design și material ,pentru a oferi o structură unitară în încăpere.
Dimensiunea covorului
În general, dimensiunea și forma covorului se aleg proporțional cu spațiul pe care vrei să-l decorezi și de felul în care sunt dispuse elementele din interior.
Dacă este vorba de un open space, optează pentru mai multe covoare care să delimiteze zone diferite, cu dimensiuni și chiar texturi diferite.
Pentru alte tipuri de încăperi, cumpără un covor în armonie cu restul elementelor din camera respectivă.
Nu uita însă că tot ceea ce vrei să obții este senzația de confort pe care să o ai la atingerea covorului. Alege, deci, un covor modern, de calitate pentru a te bucura cât mai mult de senzația plăcută, oferită.
În plus, un ghid de cumpărare de covoare ale unei firme specializate te poate ajuta și mai mult să te decizi în privința culorilor, a texturilor și a dimensiunilor potrivite pentru cel din camera ta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰