Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lucrurile în funcție de care să-ți alegi motocultorul potrivit pentru tine

Avansul tehnologic ne face viața mai ușoară și la muncile agricole. În loc de coasă, avem motocositoare, în loc de topor, avem motofierăstrău, iar în loc de sapă și hârleț avem acum motocultor sau motosapă.

de Redactia Observator

la 14.07.2020 , 11:15

Lucrurile în funcție de care să-ți alegi motocultorul potrivit pentru tine

Motocultorul este un utilaj agricol cu motor, care ajută la ararea și afânarea terenului cu suprafețe mici sau mijlocii. Nu este potrivit pentru suprafețe mari, unde este recomandat tractorul cu plug. Practic, un motocultor înlocuiește hârlețul și sapa, dar nu și tractorul. Totuși, pentru fermierii care aveau de săpat terenuri mici și medii, un motocultor le ușurează mult munca.

Fie că e vorba de cei care au propria gradină de legume sau cei care vor să exploateze un teren deținut în afara localității, un motocultor reprezintă un utilaj ce nu ar trebui să lipsească din nicio gospodărie care are și pământ pe lângă casă. Pe lângă faptul că reduce timpul de lucru, acesta sapă mult mai în profunzime aerând mult mai bine solul. Dacă nu știi, însă, care sunt lucrurile cele mai importante la alegerea unui motocultor, ține cont de următoarele:

Puterea motorului

Articolul continuă după reclamă

Dacă la cumpărarea unei mașini te interesează puterea motorului, la fel ar trebui să faci și când achiziționezi un motocultor. Pentru un teren cu o mărime mică spre medie vei dori un motor de minim 5 CP, iar pentru cele medii spre mari de peste 10 000 mp, vei vea nevoie de un motocultor profesional de cel puțin 7 CP. În funcție de combustibil, există motocultoare pe benzină, motorină sau electrice, dar cele mai fiabile și cu randament mai bun sunt cele pe benzină.

Lățimea de lucru

Un alt lucru de luat în considerare este lățimea de lucru sau, mai simplu spus, suprafața în lățime pe care un motocultor o lucrează. Dacă alegi un motocultor cu o putere a motorului foarte mică dar cu o lățime de lucru prea mare, acesta se va defecta foarte repede, pentru că nu va face față. Caută ca, după ce ai ales puterea motorului pe care ți-o dorești și care se pretează mărimii terenului pe care îl lucrezi, să adaptezi lățimea de lucru la aceasta. Astfel, dacă puterea motorului este mai mică, și lățimea de lucru trebuie să fie mai mică, iar dacă puterea motorului este mai mare, și lățimea de lucru poate fi mai mare.

Prețul

Prețul reprezintă și el un aspect important în achiziționarea unui motocultor. Un motocultor mai scump înseamnă, de obicei, putere mai mare a motorului, suprafață mai mare de lucru, durabilitate mai mare, piese mai bune și accesorii mai multe. Acestea sunt, în mare parte a timpului, motocultoarele profesionale. Există și motocultoare semi-profesionale sau cele care se adresează hobby-ului ce sunt mult mai ieftine.

Depozitare și întreținiere

Un motocultor are dimensiuni destul de mari și este un utilaj destul de greu, variind între 60-100 de kg pentru cele profesionale și semi-profesionale, și între 10 și 30 pentru cele electrice, de mici dimensiuni. Astfel, vei avea nevoie să-l depozitezi într-un spațiu care să-ți permită manevrarea ușoară a acestuia, și de asemenea, să fie un spațiu ferit de umiditate, pentru ca piesele acestuia să nu ruginească. Ca mentenanță, e bine să folosești uleiul recomandat de firma producătoare, să curățați motocultorul după fiecare utilizare și să resprectați instrucțiunile de utilizare ce vin împreună cu acesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri sociale » Lucrurile în funcție de care să-ți alegi motocultorul potrivit pentru tine