Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum îți motivezi copilul să învețe: 5 strategii care nu dau greș

Una dintre greșelile cele mai mari pe care le pot face profesorii și părinții când vine vorba despre dezvoltarea abilităților de învățare ale copiilor, este limitarea procesului de învățare pentru interiorul clasei.

de Redactia Observator

la 29.11.2018 , 17:50

Strategii pentru motivarea copilului Cum îți poţi motivezi copilul să învețe - Pexels

Una dintre greșelile cele mai mari pe care le pot face profesorii și părinții când vine vorba despre dezvoltarea abilităților de învățare ale copiilor, este limitarea procesului de învățare pentru interiorul clasei. Deși aceasta este principala sursă de informare, dezvoltarea socială și academică trebuie să se extindă și  în afara celor 4 pereți.

Următoarele strategii nu dau niciodată greș, iar dacă le aplici corect, vei observa cum orice copil descoperă bucuria de a învăța.

1.   Creează o atmosferă propice pentru citit

Articolul continuă după reclamă

Copiii care dezvoltă dragostea pentru lectură vor învăța mai ușor orice, inclusiv materii precum științe ale naturii și matematică, deoarece cititul nu doar că îi ajută să își dezvolte vocabularul, ci le ajută creierul să învețe cum să proceseze anumite concepte și tipuri de comunicare. Ajută-ți copiii să-și dezvolte abilitatea de a citi mult, ușor și cu plăcere, citindu-le chiar tu când sunt mici și încurajându-i să citească apoi cu voce tare. De asemenea, creează un obicei în familie, când fiecare membru să citească cel puțin 20 de minute în gând, ceva de interes personal. Prin oferirea unui exemplu și umplerea casei cu materiale de citit (romane, nuvele, poezii, ziare, reviste, etc) vei crea o atmosferă plăcută, cu acces facil la mai multe tipuri de literatură, din care cel mic își poate alege ce-și dorește.

2.   Încurajează comunicarea sinceră și deschisă

Încurajează-ți copilul să își spună părerea și creează o atmosferă primitoare, în care să simtă că poate spune ceea ce gândește, ce îi place sau îl preocupă. Când acesta îți împărtășește ceva, asigură-te că nu îi rănești sentimentele, chiar dacă nu ești de acord cu el, deoarece atunci când copiii simt că părerea lor nu contează sau că s-au făcut de rușine, deviază de la traseul învățării.

3.   Concentrează-te pe interesele copilului tău

Când un copil trebuie să învețe despre un subiect care îi place, efectuarea temelor devine o plăcere, deci, încurajează-l să exploreze subiecte variate. De exemplu, dacă îi plac dinozaurii, ajută-l să găsească cărți interesante despre istorie naturală, apoi provoacă-l să identifice cinci dintre dinozaurii lui preferați și să-și motiveze alegerea. Dacă îi place sportul, indeamnă-l să practice un sport de performanță și dacă îi place matematica, cumpără-i caiete de matematică colorate, care să aibă pe copertă desenele lui animate preferate și care să-l facă să vrea să lucreze pe ele.

4.   Poti sa introduci si sa incurajezi diferite tipuri de invatare

Unii copii au un stil de învățare dominant, pe când alții preferă să amestece resursele de care se ajută ca să învețe, pozițiile în care stau, caietele și cărțile pe care le folosesc, dar și tehnicile de învățare. În principiu, există șapte moduri fundamentale de învățare: vizual, auditiv, verbal, fizic, logic (matematic), social și individual.

Copiii care au o memorie vizuală mai bună, învață mai bine când văd cum funcționează un lucru, cei care sunt stimulați de factori auditivi învață mai bine prin ascultarea sfaturilor și a exemplelor date, dar copiii mici beneficiază mai mult de pe urma combinării stilurilor, așa că oferă-i copilului tău încă de la vârste fragede caiete de școală interesante, atât cu foaie velină, dictando, de matematică sau caiete tip, care prin exercițiile și activitățile prezentate, dar și prin coperțile colorate sau căptușite cu diverse materiale, să îi stimuleze atât intelectul, cât și simțul vizual și pe cel tactil.

Pe lângă toate acestea, îi poți face rost de diverse jocuri pe calculator, educative, ca să fie capabil să învețe, dar să se și distreze în același timp, cumpără-i sau du-l la filme specifice vârstei și dă-i jucării care se transformă din ursuleț de pluș în pătură cu tabla înmulțirii sau altele asemenea. În plus, nu uita să-l iei cu tine la birou și să-i arăți ce faci tu la muncă, iar acasă să-ți motivezi fiecare alegere, pentru a cunoaște și el de ce ai acționat într-un anume fel.

5.   Ajută-l să se organizeze

Ajutându-ți copilul să-și mențină ordinea în caietele de matematică, de română, de biologie dar și în manualele și cărțile cu lecturi suplimentare, îl vei ajuta să-și păstreze concentrarea și motivația când învață. Dezordinea este tipică școlarilor mici și duce la frustrări și uneori, la un sentiment de copleșeală. Un copil care se simte, însă, depășit de situație, își va face mai multe griji atunci când învață că nu se poate ridica la nivelul așteptărilor celor din jur, deci fii răbdătoare cu el și arată-i unde este locul fiecărui obiect. Este important sa nu ii faci tu mereu treaba, ca să simtă că are totul sub control, scopul este sa il responsabilizezi, totodata.

Copiii trebuie să știe că unele lucruri pe care le au de învățat nu sunt amuzante și trebuie studiate ca atare. Altele sunt utile abia mai târziu, nu imediat, dar este important ca progresul să se facă treptat, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?
Observator » Ştiri sociale » Cum îți motivezi copilul să învețe: 5 strategii care nu dau greș