Cum poți sprijini eficient lupta împotriva coronavirusului
Răspândirea virusului COVID-19 a ajuns la proporții globale. Toate țările caută soluții pentru a proteja populația vulnerabilă, a susține sistemele sanitare și a pune capăt pandemiei.
- Respectă măsurile impuse de autorități.
- Susține spitalele și populația vulnerabilă.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, afirma într-o conferință de presă: „Nu pot spune asta suficient de mult sau suficient de tare: toate țările pot încă să schimbe cursul acestei pandemii”.
Însă, dincolo de măsurile de distanțare socială și de igienizare luate de guverne, fiecare dintre noi este responsabil să ajute cum poate la împiedicarea răspândirii virusului și la protejarea celor din jur. Iată cum poți contribui eficient la lupta împotriva COVID-19:
Respectă măsurile impuse de autorități
Respectarea regulilor de igienă și de distanțare socială reprezintă cea mai simplă metodă prin care fiecare dintre noi poate ajuta la oprirea răspândirii virusului. Autoizolarea, ieșirea din casă doar atunci când este neapărată nevoie, protejarea cu ajutorul măștilor și a mănușilor, precum și respectarea carantinei - atunci când aceasta este impusă de autorități - s-au dovedit deja a fi soluții eficiente în țări precum Coreea de Sud, care a reușit să reducă infectarea exponențială a populației și să țină, deocamdată, virusul sub control.
Susține spitalele și populația vulnerabilă
Una dintre principalele îngrijorări ale autorităților din lumea întreagă privind acest nou tip de virus este legată de un posibil colaps al sistemelor sanitare, dacă un număr mare de persoane sunt afectate. Spitalele au un număr limitat de locuri și de resurse, așa că este crucial ca ele să nu fie copleșite de persoane bolnave. În plus, este esențial ca medicii și asistentele, toți cei care se află în prima linie în lupta contra virusului să aibă la dispoziție echipamente de protecție, echipamente medicale și acces la tratamente, astfel încât pacienții lor să primească cea mai bună îngrijire, pe de o parte, și, pe de alta, să se protejeze ei înșiși de infectare.
De asemenea, categoriile vulnerabile, precum bătrânii sau persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze de tot sprijinul posibil în această perioadă. Spre exemplu, bătrânii care locuiesc singuri au nevoie nu numai de ajutor pentru a-și procura cele necesare traiului zilnic, dar și de bani pentru medicamente și, în multe cazuri, chiar și pentru alimente.
Este de datoria noastră să nu îi lăsăm singuri în aceste clipe dificile și să îi ajutăm cum putem mai bine, fără a ne expune însă pe noi înșine pericolului. Dacă vrei să contribui, o poți face donând unei fundații care sprijină lupta împotriva coronavirusului și care se ocupă acum de ajutorarea bătrânilor singuri, izolați la domiciliu. Prin contribuția ta, aceștia pot primi alimente, produse de igienă sau medicamente, astfel încât să reușească să treacă cu bine de această perioadă grea.
Nu cumpăra mai mult decât ai nevoie
Cu toții ne-am făcut provizii pentru această perioadă, însă, nu trebuie să uităm un lucru extrem de important: atunci când cumpărăm mai mult decât avem nevoie, stocurile se epuizează rapid, iar cei care nu își permit să își achiziționeze cantități mari de produse rămân fără acces la ele. Fie că vorbim despre mâncare, produse de igienă sau măști de protecție, este esențial să ne gândim și la cei din jur atunci când facem cumpărături.
Spre exemplu, dacă vrei să îți faci un stoc de măști de protecție, amintește-ți că există persoane care au mai mare nevoie de ele. Medicii, asistentele, autoritățile care ne asigură paza și protecția sau vânzătorii din magazine sunt mult mai expuși pericolului, din moment ce vin zilnic în contact cu zeci de alte persoane.
În aceste condiții, este mult mai important ca ei să aibă acces la echipamentele de protecție, față de cei care se află în autoizolare și nu părăsesc locuința decât în situații absolut necesare.
Îngrijește-te de sănătate mai mult ca oricând
Acum este mai important ca niciodată să încercăm să ne schimbăm stilul de viață într-unul cât mai sănătos, pentru a ne proteja de boli cronice și pentru a elimina factorii de risc care ne pot face vulnerabili în fața virusurilor. Dacă, până acum, nu aveam foarte mult timp la dispoziție pentru a avea grijă de noi înșine, acesta este cel mai bun moment pentru a pune în aplicare sfaturile medicilor.
O dietă echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți, puțină mișcare în jurul blocului sau un antrenament zilnic în casă, precum și renunțarea la unele obiceiuri nocive ne pot întări imunitatea și ne pot ajuta să ne construim o sănătate de fier.
Chiar dacă simțim, în aceste zile, că nu sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a ajuta, aceste metode enumerate mai sus sunt cele mai bune soluții prin care și noi putem contribui și putem ajuta la stoparea răspândirii virusului, astfel încât viața noastră să revină la normal cât mai curând.
Sursa foto: Pixabay from Pexels
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰