Cum sa comanzi fara gluten la un restaurant chinezesc
În ultima perioadă, dieta fără gluten a devenit tot mai răspândită, fiind urmată în general de persoanele care suferă de boala celiacă. Intoleranța la gluten se manifestă de obicei prin dureri abdominale, balonare, dureri articulare, crampe musculare și chiar răni în cavitatea bucală.
- Alege produse pe bază de orez
- Evită sosul de soia
În ultima perioadă, dieta fără gluten a devenit tot mai răspândită, fiind urmată în general de persoanele care suferă de boala celiacă. Intoleranța la gluten se manifestă de obicei prin dureri abdominale, balonare, dureri articulare, crampe musculare și chiar răni în cavitatea bucală.
Așa că dacă organismul tău reacționează în acest fel atunci când consumi produse pe bază de gluten, ar fi recomandat să le eviți. La început, un astfel de regim ți se va părea dificil, însă există o mulțime de soluții pentru ca schimbarea să fie mai ușoară. Spre exemplu, dacă urmezi o dietă fără gluten, poți consuma în continuare mâncare chinezească, însă va trebui să ții cont de câteva sfaturi:
Alege produse pe bază de orez
Dacă urmezi o dietă fără gluten, trebuie să eviți neapărat produsele pe bază de grâu, orz, secară, preparatele din lapte sau dulciurile. În schimb, te poți reorienta spre preparatele pe bază de orez și poți comanda noodles delicioși cu legume, sau fidea subțire de orez, cu legume sau pui, și sos alb. Fideaua de orez este sigură atâta timp cât orezul este curat, fără să fie amestecat cu grâu, așa că poți ruga bucătarul să verifice acest lucru. De asemenea, poți ruga bucătarul să folosească un wok curat, pentru a-ți pregăti felul de mâncare, astfel nu vei risca să servești un preparat care conține urme de gluten.
Evită sosul de soia
În general, sosurile brune din bucătăria asiatică au în compoziția lor derivați din grâu, așa că trebuie evitate în cazul unei diete fără gluten. Sosul de soia este preparat 50% din soia și 50% din grâu, așa că ar fi indicat să nu comanzi preparate care conțin acest sos. În schimb, poți opta pentru feluri de mâncare cu sosuri albe, făcute cu amidon de porumb. Totuși, există și restaurante care servesc sos de soia fără gluten, așa că poți întreba înainte de a face comanda, dacă există această opțiune în meniu.
Nu comanda surimi
În restaurantele asiatice vei găsi adesea surimi, preparat cunoscut și sub numele de „crab sticks”. Surimi conține în jur de 40-45% carne de pește, apă, agenți de îngroșare, amidon de grâu, zahăr, sare, ulei, vin de orez și diferiți aditivi și arome. Acest preparat ar trebui totuși evitat, deoarece conține gluten, și nu este foarte sănătos pentru organism, având o mulțime de E-uri.
Evită găluștile chinezești
Găluștile chinezești cu carne de pui sau legume sunt foarte delicioase, însă nu sunt recomandate persoanelor care urmează o dietă fără gluten. De obicei, aluatul pentru aceste găluști conține făină de grâu, care nu este indicată celor care au intoleranță la gluten.
Comandă preparate pe bază de carne și legume
Bucătăria asiatică este bogată în preparate pe bază de carne și legume, așa că ai de unde să alegi un fel de mâncare sănătos, fără gluten. Spre exemplu, poți alege o porție de rață pekin, sau vită cu legume și orez. De asemenea, poți încerca și tăiței cu carne tocată sau diferite preparate din pește, sau fructe de mare, cum ar fi o salată cu creveți.
Așadar, dacă vrei să comanzi mâncare chinezească fără gluten trebuie să ții minte că anumite preparate conțin făină sau amidon de grâu, așa că ar trebui evitate. Totuși, poți verifica înainte meniul restaurantului, unde ar trebui să existe mai multe informații despre fiecare preparat, inclusiv lista de ingrediente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰