Cum să-ți pregătești casa și familia pentru situații de urgență
Pregătiți de filmele despre dezastre naturale, războaie și alte fenomene, cu toții avem o idee despre felul în care ar trebui să acționăm într-o astfel de situație critică.
Pregătiți de filmele despre dezastre naturale, războaie și alte fenomene, cu toții avem o idee despre felul în care ar trebui să acționăm într-o astfel de situație critică.
Însă realitatea poate lovi puternic și te poate găsi nepregătit. Luând ca exemplu pandemia cu care se confruntă întreaga lume în prezent, trebuie să știi câteva lucruri esențiale despre ceea ce implică pregătirea locuinței pentru o stare de urgență sau un pericol iminent:
Mizează pe autonomie
În special dacă ai o casă de vacanță la țară sau la pădure, poți alege elemente care o fac autonomă și potrivită pentru a te izola în caz de necesitate. Un panou solar este necesar pentru orice casă dacă vrei să fii mereu pregătit pentru întreruperi ale curentului care, de exemplu, fac imposibilă încălzirea apei. Nu trebuie ignorat nici aspectul prietenos cu mediul de care se bucură o casă autonomă. Când distanțarea socială și situația de urgență impuse de autorități par că îți amenință siguranța sau ești nesigur de cum va arăta viitorul, cel mai bine este să fii pregătit pentru facturi mult mai mici la energie și pentru situații imprevizibile.
Fă-ți un kit de urgență
În România se vorbește încă de ani buni despre pericolul pe care l-ar presupune un nou cutremur de mare magnitudine. Municipiul București este vizat în special, iar pagubele care se estimează nu pot decât să ridice semne mari de întrebare în legătură cu nivelul de pregătire al autorităților și al oamenilor deopotrivă. Clădirile cu risc seismic încă sunt o realitate în oraș, iar instituțiile precum spitalele nu sunt suficient de pregătite pentru ceea ce ar însemna un cutremur de 7,5 magnitudine. Pentru a nu fi luat prin surprindere de un asemenea eveniment, dar fără a-l aștepta în fiecare zi, trebuie să ai un un kit de urgență pregătit pentru orice eventualitate, atât pentru tine, cât și pentru familie. Acesta ar trebui să conțină următoarele lucruri:
-
Apă și mâncare (conserve și alte alimente neperisabile);
-
Medicamente;
-
Chibrituri;
-
Lanternă;
-
Haine (jachete impermeabile, lenjerie intimă, cizme de cauciuc);
-
Trusă de prim ajutor;
-
Măști de praf;
-
Soluții antibacteriene;
-
Hârtie igienică;
-
Bani cash;
-
Documente personale.
Poți depozita un asemenea kit sau un ghiozdan mare care să conțină toate aceste lucruri într-un loc sigur, ferit de căldură și uscat. Verifică măcar o dată pe an conținutul acestuia și înlocuiește lucrurile care se strică sau alimentele care expiră.
Ferește-ți casa de incendii
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență declara că pe parcursul anului 2019 s-a înregistrat cel mai mare număr de incendii din ultimii șase ani în România. Luând aceste statistici în considerare, trebuie să acorzi o atenție specială instalațiilor, dar și sistemelor de alarmă sau stingătoarelor pe care le ai la dispoziție. Într-o casă cu mai multe etaje este recomandat să instalezi câte un detector de fum la fiecare nivel, în special în apropierea dormitoarelor. Bateriile acestora trebuie verificate o dată pe lună și curățate de praf ori de câte ori faci curățenie în întreaga casă.
Stingătorul este un articol absolut necesar în orice casă sau clădire. Trebuie să-l alegi în funcție de natura materialelor, mediu, mărimea incendiului etc. Într-o gospodărie este recomandat să alegi un stingător cu inscripția ABC – adică poate fi folosit pentru începuturi de incendii de categorie A, B și C. Iată ce semnifică acestea:
-
A – incendii de materiale solide precum lemn, hârtie, textile, piele etc.;
-
B – incendii de produse lichefiabile precum alcool, benzină, ulei, ceară;
-
C – incendii de gaze.
Stingătorul trebuie amplasat la o distanță maximă de 15-20 metri de zona de focar posibil și la minimum doi metri de aceasta, pentru a evita ca stingătorul să fie afectat de un posibil incendiu.
Nu te speria de situațiile care pot apărea când te aștepți cel mai puțin, ci fi pregătit să le faci față cu succes. Câteva măsuri simple pe care le poți lua te pot salva de diferite evenimente care îți pot pune în pericol viața și siguranța, așa că ia-le din timp și protejează-ți întreaga familie începând chiar cu locuința ta.
Sursa foto: pexels.com
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰