Fulgii de ovaz - Beneficii si moduri de consum
Daca tii la sanatatea ta, dar si la silueta, atunci fulgii de ovaz ar trebui sa fie un ingredient care sa nu lipseasca din dieta zilnica, pentru ca ovazul este una dintre cele mai sanatoase cereale.
In prezent, ovazul este folosit in alimentatie preponderent sub forma de fulgi si de tarate. Fulgii sunt obtinuti prin taierea grauntelor de ovaz, decojite si uscate in prealabil, in timp ce taratele se obtin prin macinarea boabelor.
Citește și: Terci de ovăz. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Beneficiile fulgilor de ovaz
Beneficiile fulgilor de ovaz consumati zilnic sunt multiple, iar in cele ce urmeaza ti le prezentam pe cele mai importante dintre ele:
-
Te ajuta sa-ti sub control greutatea – consumati la micul dejun, fulgii de ovaz dau o senzatie e satietate pentru o perioada lunga de timp si astfel vei simti mai rar nevoia sa mananci. Efectul se va vedea rapid asupra siluetei, iar acest lucru va avea un efect benefic si asupra sanatatii.
-
Previn hipotiroidismul – ovazul contine si iod, substanta necesara in organism pentru buna functionare a glandei tiroide. Hipotiroidismul este o afectiune generata de dezvoltarea insuficienta a acestei glande, care poate fi prevenita consumand cu regularitate fulgi de ovaz.
-
Asigura o parte din necesarul de vitamina B1 si B2 – cele doua vitamine din complexul B au un rol esential in buna functionare a sistemului nervos si a creierului, iar 40% din aportul necesar poate fi asigurat prin consumul a 100 de grame de fulgi de ovaz.
-
Intaresc oasele – un alt element continut in fulgii de ovaz este calciul, de care organismul are nevoie pentru a intari sistemul osos. Astfel, o persoana care consuma frecvent acest aliment este expusa unui risc mult mai redus de demineralizare a oaselor.
-
Mentin prospetimea pielii – fulgii de ovaz au capacitatea de a curata pielea in profunzime, absorbind praful de la nivelul porilor. In plus, mentin un pH echilibrat la nivelul pielii.
Citește și: Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Cum consumam fulgii de ovaz?
In general, fulgii de ovaz se consuma la micul dejun, datorita capacitatii lor de a mentine o senzatie de satietate o perioada mai lunga de timp, insa pot fi serviti si seara, in loc de o cina copioasa.
-
Terciul de ovaz - este cel mai popular si mai simplu mod de preparare, la care se mai foloseste lapte sau apa calduta. Fulgii se lasa la inmuiat pana cand absorb apa sau laptele si se consuma ca atare. Dupa preferinte, se poate adauga si putina sare sau miere, precum si nuci, migdale sau alune.
-
Fulgi de ovaz cu iaurt – este felul preferat mai ales de cei care tin la silueta, pentru ca aceasta este combinatia ideala care induce senzatia de satietate. Ingredientele de baza pentru o portie servita la micul dejun sunt 3-4 linguri de fulgi de ovaz si 200 de grame de iaurt. Dupa gust, se mai pot adauga doua linguri de miere, doua linguri de seminte de chia, cateva fructe deshidratate si cateva afine. Fulgii, mierea, iaurtul si semintele de chia se pun intr-un bol si se amesteca bine, dupa care se adauga fructele, iar bolul se lasa in frigider pana a doua zi dimineata. Astfel, fulgii si semintele de chia vor avea timp sa absoarba tot lichidul, iar la micul dejun, toata compozitia va arata ca o budinca.
-
Fulgi cu scortisoara si ghimbir – pentru aceasta reteta este nevoie de o jumatate de cana de fulgi de ovaz, migdale, nuci, stafide, miere, scortisoara, ghimbir si nucsoara. Fulgii se lasa la inmuiat in apa pe timpul noptii, iar dimineata se arunca apa in exces, se adauga o jumatate de cana de apa proaspata si se pune la fiert. In timp ce apa fierbe, se adauga scortisoara, ghimbirul si nucsoara. Cand compozitia s-a ingrosat, se adauga miere - dupa gust, migdalele, nucile maruntite si stafidele. Optional, se mai pot adauga si alte ingrediente precum cacao, gem, afine, banane si alte fructe.
Indiferent cum preferi sa consumi fulgii de ovaz, ar fi bine sa incluzi aceste cereale in dieta ta zilnica, pentru ca sunt foarte sanatoase si hranitoare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰