Importanța hidratării corespunzătoare a feței
Pielea reprezintă cea mai importantă barieră a organismului nostru, care ne apără de efectul nociv al factorilor de mediu fiind, în același timp, cartea noastră de vizită în fața lumii.
Pentru a-și menține funcția de barieră, dar și aspectul plăcut, pielea trebuie îngrijită corespunzător, iar hidratarea este una dintre etapele esențiale în acest sens. În continuare vei afla de ce este important să îți menții tenul hidratat, ce sunt produsele hidratante și cum le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine.
Ce rol are apa la nivelul pielii?
Pielea este formată din mai multe straturi, fiecare dintre acestea având un procent important de apă necesar desfășurării corespunzătoare a proceselor fiziologice de la acest nivel. Atunci când cantitatea de apă de la nivelul stratului cornos scade sub un anumit nivel, desfășurarea normală a procesului de descuamare este compromisă conducând la adeziunea celulelor (corneocite) și acumularea lor la suprafața pielii. Aceste schimbări stau la baza aspectului de piele uscată, descuamată sau exfoliată.
Care sunt factorii care favorizează uscarea pielii?
În viața de zi cu zi, suntem expuși unei multitudini de factori de mediu care determină scăderea procentului de apă de la nivelul straturilor pielii. Dintre aceștia cei mai importanți sunt:
-
Umiditatea ambientală scăzută;
-
Surfactanții din produsele de curățare;
-
Agenții iritanți;
-
Vântul;
-
Radiațiile UV și arsurile solare;
-
Poluarea.
Ce sunt produsele hidratante?
Pentru a menține concentrația cutanată de apă la un nivel care să asigure desfășurarea normală a proceselor biochimice, este recomandată aplicarea unei creme hidratante de față non-comedogenică. Rolul acestor tipuri de creme este de a furniza apă stratului cornos, de a o ajuta să se fixeze la acest nivel și de a reduce evaporarea acesteia. În funcție de tipul de substanțe ce intră în compoziție, produsele hidratante se clasifică în:
-
Ocluzive – formează un strat hidrofob care împiedică evaporarea apei;
-
Umectante – favorizează absorbția apei în piele;
-
Emoliente – îmbunătățesc textura pielii prin umplerea spațiului dintre corneocite;
-
Revitalizante – vin cu un aport de proteine care mențin structura pielii.
Cum alegem produsele hidratante?
Indiferent de scopul aplicării unui produs cosmetic, alegerea acestuia trebuie făcută în funcție de tipul de ten.
-
Pielea uscată – se recomandă utilizarea substanțelor grase care să favorizeze refacerea filmului hidrolipidic (creme de tip apă în ulei).
-
Pielea normală – se poate opta pentru produse umectante sau emoliente (creme de tip ulei în apă).
-
Pielea grasă – se recomandă utilizarea unor produse cu grad redus de ocluzie care să nu contribuie la îngrășarea suplimentară a tenului (creme de tip ulei în apă, cu ingrediente oil-free sau cu substanțe matifiante).
Hidratarea pielii sensibile impune precauții în ceea ce privește ingredientele produselor cosmetice. Astfel, se recomandă evitarea parfumurilor și utilizarea unor produse hipoalergenice special create pentru tenul sensibil.
Produsele cosmetice hidratante au un impact pozitiv asupra pielii asigurând atât desfășurarea corespunzătoare a proceselor fiziologice, cât și menținerea aspectului plăcut.
Referințe:
Verdier‐Sévrain, Sylvie, and Frédéric Bonté. “Skin Hydration: a Review on Its Molecular Mechanisms.” Wiley Online Library, John Wiley & Sons, Ltd, 22 May 2007, onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1473-2165.2007.00300.x. Accesat la 11.08.2020.
Nolan, Katherine, and Ellen Marmur. “Moisturizers: Reality and the Skin Benefits.” Dermatologic Therapy, vol. 25, no. 3, 2012, pp. 229–233., doi:10.1111/j.1529-8019.2012.01504.x. Accesat la 11.08.2020.
Draelos, Zoe D. “The Science behind Skin Care: Moisturizers.” Journal of Cosmetic Dermatology, vol. 17, no. 2, 2018, pp. 138–144., doi:10.1111/jocd.12490. Accesat la 11.08.2020.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰