9 lucruri la care trebuie să fii atent când semnezi un contract de angajare
Atunci când ai trecut printr-un proces lung de recrutare și ai așteptat săptămâni până când ai primit o ofertă concretă din partea unui angajator, să citești cu atenție fiecare propoziție din contract poate fi ultimul lucru pe care vrei să-l faci.
Atunci când ai trecut printr-un proces lung de recrutare și ai așteptat săptămâni până când ai primit o ofertă concretă din partea unui angajator, să citești cu atenție fiecare propoziție din contract poate fi ultimul lucru pe care vrei să-l faci.
Totuși, indiferent de consensul la care ai ajuns cu angajatorul, verificarea tuturor datelor din contract este un pas esențial și poate preveni numeroase probleme pe viitor.
Nu numai că astfel poți identifica din timp greșeli de redactare (ale numelui, CNP-ului, fișei postului etc), dar te poți asigura și că ceea ce ai negociat la interviu se regăsește și în oferta pe care o ai în față. Iată care sunt cele mai importante lucruri la care ar trebui să fii atent atunci când semnezi un contract de angajare:
Denumirea funcției
Titlul jobului din contract trebuie să reflecte cât mai bine atribuțiile și responsabilitățile pe care le vei avea. Denumirea funcției va rămâne mult timp în CV-ul tău și îți poate influența parcursul în carieră. În plus, aceasta este „cartea de vizită” cu care te vei prezenta colegilor din companie sau partenerilor de afaceri cu care intri în contact, așa că ea trebuie să corespundă fișei postului tău.
Fișa postului
Descrierea sarcinilor de lucru este cuprinsă în fișa postului, așa că trebuie să te asiguri că aceasta este corectă și că nu include și responsabilități în plus sau despre care nu ai discutat cu angajatorul. O fișă a postului care nu reflectă realitatea sau așteptările tale te poate duce pe un drum pe care nu îți doreai să ajungi. Dacă, alături de contract, nu primești fișa postului, ai grijă să o soliciți departamentului de resurse umane sau managerului tău direct.
Salariul brut sau net
Poate cel mai important lucru pe care trebuie să-l verifici în contract este remunerația lunară. Unele companii trec în contract salariul brut, în timp ce altele specifică și suma netă. În alte state, spre exemplu, îți vei negocia salariul brut anual, deci va trebui să calculezi ce înseamnă această sumă în valoare netă, lunară. Dacă ai trecut în contract doar suma brută, poți folosi un calculator de salariu pe 2020 pentru a te asigura că ce ai negociat la interviu se regăsește și în contractul tău. De asemenea, în contract trebuie stipulate și bonusurile sau beneficiile pe care le primești, precum și condițiile în care se acordă acestea.
Datele tale personale
Numele, CNP-ul, numărul contului bancar și alte date personale de identificare trebuie să fie corecte și este bine să le verifici chiar de două ori, pentru a te asigura că nu există nicio greșeală de redactare.
Durata contractului
Dacă este vorba despre un contract pe termen limitat, acesta ar trebui să cuprindă data la care începi munca, precum și data expirării. În cazul contractelor de muncă pe termen nedeterminat, există o perioadă de „probă” de maximum trei luni, la finalul cărora contractul poate fi întrerupt de ambele părți, fără alte obligații (tu nu va trebui să acorzi preaviz, firma nu este obligată la plata salariilor compensatorii).
Clauzele de reziliere
Citește cu atenție și clauzele care prevăd condițiile în care poate fi întrerupt contractul, care este perioada de preaviz la care ești obligat, în cazul în care demisionezi, precum și termenul în care compania ar trebui să te anunțe că îți încetează contractul. De asemenea, este bine să te pui la punct și cu condițiile în care firma își rezervă dreptul de a renunța la serviciile tale.
Timpul efectiv de lucru și programul
În contract trebuie trecut programul zilnic și timpul efectiv de lucru. Spre exemplu, dacă ai un job cu program de la 9 la 18:00, contractul va prevedea că o oră este timpul alocat pauzei de prânz. Dacă lucrezi în ture, este esențial ca în contract să fie stipulat acest lucru, precum și modalitatea de plată pentru weekenduri, pentru perioada sărbătorilor sau pentru orele de noapte. Orele de muncă în plus trebuie să fie remunerate corespunzător sau să fie compensate cu zile libere.
Condițiile de acordare a concediului
Contractul trebuie să mai prevadă și numărul de zile de concediu la care ai dreptul anual, care este numărul maxim de zile libere pe care ți le poți lua consecutiv (unele companii nu permit să îți iei concediu mai mult de 10 zile lucrătoare consecutive), dacă există o perioadă anume în care angajații sunt încurajați să-și ia concediul, dar și cum se reportează sau se remunerează zilele de concediu pe care nu ți le-ai luat în decursul unui an.
Plata contribuțiilor
Contribuțiile se plătesc, de regulă, de către angajator, iar acest lucru este indicat și în contract. Dacă ai ajuns la un alt acord cu compania pentru care urmează să lucrezi, este bine ca acest lucru să fie reflectat și în contract, într-o modalitate cât mai clară. Dacă nu ești sigur de cum se efectuează plata contribuțiilor, nu ezita să întrebi departamentul de resurse umane.
Orice contract pe care îl semnezi te obligă la respectarea unor termene și îți poate îngrădi opțiunile, mai ales dacă în contract se strecoară unele erori sau dacă firma respectivă nu este onestă și transparentă în relația cu angajații. Atunci când există în contract termeni legali pe care nu îi înțelegi, nu strică să ceri și opinia unui avocat, pentru a te asigura că totul este în regulă.
Sursa foto: Pixabay from Pexels
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰