Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Noaptea Muzeelor, umbrită de proteste! Muzeografii ies în faţa Ministerului Culturii, nemulţumiţi de Legea salarizării

Angajaţi din muzee naţionale din Capitală şi din ţară vor protesta sâmbătă faţă de Legea salarizării unice, iar la Bucureşti, muzeologii vor picheta MNIR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

de Redactia Observator

la 20.05.2017 , 08:04

Angajaţi din muzee naţionale din Capitală şi din ţară vor protesta sâmbătă faţă de Legea salarizării unice, iar la Bucureşti, muzeologii vor picheta MNIR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În Bucureşti, protestul va începe la ora 12.00, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, unde se va sta până la ora 14.00. De la ora 15.00 până la ora 16.30, muzeologii se vor afla în faţa sediului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, unde vor prezenta lista de revendicări.

Realizarea unei grile de salarizare, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a situaţiei actuale din muzee, este prima solicitare a angajaţilor. Ei doresc ca grilele aplicate pentru personalul din muzee să fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajaţii din instituţiile de spectacole şi educaţie.

Articolul continuă după reclamă

O altă revendicare o reprezintă renunţarea la diferenţele de salarizare existente între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Distincţia aceasta este considerată de sindicalişti ca ”discriminatorie”.

O a treia revendicare este punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iullie 2017. Această măsură ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee

Aproximativ 200 de muzeologi vor protesta la Muzeul Naţional de Istorie a României şi în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care ”umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.

Organizaţiile implicate în acţiunea de protest sunt: Sindicatul lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie a României, cele din Muzeul Naţional Peleş, Complexul Muzeal Naţional ”Moldova”, ”Ovidius”, Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Naţional al Literaturii Române, ”Museum”din cadrul Muzeului Bucovinei, Complexul Muzeal ”Ion Borcea”, Sindicatul personalului ştiinţific şi tehnic auxiliar din Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Muzeul Naţional al Agriculturii, ”Porolissum” al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, ”Pro Art” din Muzeul Naţional de Artă al României.

La Noaptea Muzeelor, eveniment care va avea loc sâmbătă, începând cu ora 19.00, protestatarii vor expune pe panouri fluturaşii de salarii şi vor purta tricouri personalizate.

În muzeele din ţară sunt angajate 5.500 de persoane în posturi de muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, auxiliar.

Sindicatele din Bucureşti şi din ţară au transmis, de asemenea, o scrisoare deschisă ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu, prin care trag un semnal de alarmă şi o chemare la dialog.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) sprijină acţiunea lucrătorilor din muzee.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Intenţionaţi să ţineţi tot Postul Crăciunului sau doar parţial?
Observator » Ştiri sociale » Noaptea Muzeelor, umbrită de proteste! Muzeografii ies în faţa Ministerului Culturii, nemulţumiţi de Legea salarizării