Antena Meniu Search
x

Ochelarii de soare: cum îi alegi și când trebuie purtați?

Ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu care îți asigură confort vizual, ci au rolul principal de a-ți proteja ochii de razele ultraviolete ale soarelui. Aceste raze UV sunt foarte nocive, în timp putând cauza afecțiuni oftalmologice serioase.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 15:45

Ochelarii de soare: cum îi alegi și când trebuie purtați - Unsplash

În plus, ochelarii te protejează de praf, vânt și diverse alte particule ce îți pot intra în ochi și cauza tot felul de microtraumatisme. 

Așadar, cele mai importante caracteristici ale unei perechi de ochelari de soare de calitate sunt protecția împotriva razelor ultraviolete, calitatea lentilelor (mai precis, oferirea unei imagini clare, nedistorsionate), ce implică și rezistența acestora (în cazul unui accident, lentilele nu trebuie să-ți rănească ochii sau fața).

Cum alegi ochelarii de soare?

Așa cum am notat mai sus, indiferent că vorbim despre ochelari de soare pentru femeii sau ochelari de soare pentru bărbați, există câteva proprietăți esențiale pe care orice pereche trebuie să le aibă: filtre de protecție împotriva razelor ultraviolete și lentile rezistente, ce oferă o imagine nedistorsionată, clară.

Atunci când ești pe punctul de a achiziționa ochelari de soare, este bine să verifici ca perechea respectivă să fie în conformitate cu normele UE. 

Marcajul CE

Acesta trebuie să fie vizibil, afișat direct pe ramă, nu tipărit pe o folie adezivă care a fost apoi lipită pe ochelari.

Nota informativă

Această notă trebuie să conțină:

  1. Clasa optică: I (prima) sau a II-a, în funcție de calitatea optică a lentilelor ochelarilor.

  2. Tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degrade)

  3. Fotocromatic: lentilele ochelarilor se închid la soare și se deschid la umbra, adică se adaptează automat în funcție de intensitatea luminii.

  4. Polarizant: măresc contrastul, îmbunătățind vizibilitatea și elimină reflexiile.

  5. Degrade: sunt recomandate la condus.

  6. Categoria de filtru solar: între 0 și 4, în funcție de condițiile luminozității de afară.

  7. Categoria 0: 80-100% – eficienți pe vreme cu înnorată, fără pic de soare

  8. Categoria 1: 43-80% – vreme înnorată, cu puțin soare

  9. Categoria 2: 18-43% – vreme însorită, cu soare moderat

  10. Categoria 3: 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii (nisip, apă)

  11. Categoria 4: 3-8% – soare foarte puternic, zăpadă; interziși a fi purtați în timpul condusului, deoarece au o transmitanță vizuală extrem de mică.

  12. Instrucțiunile de folosire, de curățare și de întreținere.

  13. Numele și datele de contact ale producătorului.

Lumina puternică poate provoca disconfort, cauzând migrene. De aceea, categoria de filtru solar (mai deschis sau mai închis) trebuie aleasă în funcție de luminozitatea exterioară.

Filtrul solar pornește de la 0, care înseamnă o culoare foarte deschisă (filtru transparent cu transmitență luminoasă mare) și urcă până la 4, adică o culoare foarte închisă (transmitență luminoasă mică). Cei mai mulți ochelari de soare au filtru din categoria 3, iar cei pentru condus - categoria 2.

Când trebuie purtați ochelarii de soare?

Este recomandată purtarea ochelarilor de soare atât vara, când soarele este foarte puternic, cât și iarna. Pe durata sezonului rece, lumina solară este de asemenea extrem de intensă, în special atunci când este reflectată de zăpadă. 

În ziua de azi, este simplu să-ți achiziționezi ochelari de soare de calitate din confortul propriei locuințe. Multe magazine online îți pun la dispoziție o oglindă virtuală, ce te ajută să probezi perechile de ochelari care-ți plac și să o alegi pe cea care ți se potrivește.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ochelarii de soare: cum îi alegi și când trebuie purtați?