Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Opt oligoelemente esențiale pentru a fi în plină formă zilnic

Fierul, zincul, cromul sunt indispensabile unor sisteme importante din organism, precum cel muscular, cel respirator, cel cardiovascular și cel nervos, dar şi în lupta contra infecțiilor.

de Redactia Observator

la 20.02.2020 , 14:34

Fierul, zincul, cromul sunt indispensabile unor sisteme importante din organism, precum cel muscular, cel respirator, cel cardiovascular și cel nervos, dar şi în lupta contra infecțiilor. Oligoelementele se numără printre sărurile minerale, nutrienţi care nu generează energie, dar sunt esențiali organismului.

Spre deosebire de macroelemente, precum calciul, oligoelementele se găsesc în cantităţi reduse în organism, de ordinul microgramelor sau al zecilor de grame. O dietă echilibrată te poate ajuta să înfrunți problemele cotidiene cu mai multă seninătate. 

Cromul

Articolul continuă după reclamă

Are numeroase proprietăți fundamentale, precum acelea de a stabiliza nivelul de zahăr din sânge și de a facilita legătura dintre insulină și receptorii glucozei. Un deficit de crom se poate manifesta prin hiperglicemie, o creștere a producției de insulină și un nivel ridicat de grăsimi în sânge. Cromul contribuie la creșterea nivelului colesterolului bun și ajută la eliminarea celui rău, iar, în plus, poate să controleze senzația de foame. Doza zilnică recomandată este de 60 de micrograme, iar alimentele cele mai bogate în crom sunt ficatul de vacă, broccoli, fasolea verde, cartofii, germenii de grâu, prunele, ciupercile, berea și drojdia de bere.

Fierul

Este esenţial în producţia de hemoglobină, proteina de pe globulele roşii, şi în buna funcţionare a sistemului muscular. Deficitul de fier poate duce la anemie, cauza unei stări mari de oboseală şi care se poate traduce prin manifestări precum paliditate şi senzaţia lipsei de aer. Anemia, care se diagnostichează prin intermediul unei analize de sânge ce măsoară nivelul de globule roşii, este însoţită de o reducere a capacităţilor fizice şi intelectuale şi de o slăbire a sistemului imunitar. Dacă este necesar, medicul va prescrie, în funcţie de deficitul constatat, introducerea în dietă a unor alimente bogate în fier sau chiar a unor suplimente. Un bărbat consumă zilnic, în medie, 16 miligrame de fier, iar o femeie, 9 miligrame. Există două tipuri de fier: heminic şi non-heminic. Fierul heminic, de origine animală, este asimilat mai bine (până la 25%) şi este prezent în carne, mai ales în cea roşie, peşte şi produse de origine animală. Fierul non-heminic se găseşte în produse de origine vegetală, ouă şi produse lactate, dar se absoarbe în proporţie de doar 5%. Anumiți compuși, precum vitamina C, ajută la asimilarea fierului în organism, în timp ce alţii, precum ceaiul, cafeaua şi fibrele, încetinesc acest proces de absorbţie. 

Seleniul

Antioxidant puternic, care joacă rol de protecţie la nivelul sistemului cardiovascular, seleniul este indispensabil creierului. Este un oligoelement care acţionează asupra ficatului, muşchilor şi chiar în producția de spermatozoizi. Seleniul este aliatul contra stresului şi bolilor cardiovasculare, susţine buna funcţionare a sistemului imunitar şi contribuie la protejarea ochilor de anumite afecţiuni specifice. Întârzie îmbătrânirea generală a organismului şi neutralizează toxinele şi radicalii liberi produşi mai ales de consumul de alcool şi tutun. Potrivit unor studii, ar contribui la reducerea riscului de depresie şi tulburări psihice. Deficitul de seleniu poate să provoace probleme cardiace, ale sistemului osos şi neuromuscular. Zilnic, un bărbat are nevoie de 60 de micrograme de seleniu, iar o femeie, de 50 de micrograme. Seleniul se găseşte în crustacee, peşte, cereale, produse lactate, morcovi şi, în general, în produsele bogate în proteine.

Zincul

Este necesar bunei funcţionări a celulelor epidermei, ajută la cicatrizarea rănilor şi poate contribui la reducerea manifestărilor anumitor afecţiuni ale pielii. Acest oligoelement ajută sistemele respirator, endocrin, reproducător, imunitar și are calităţi antioxidante şi antiinflamatorii. În cazul unei carenţe de zinc apar diverse manifestări, precum o întârziere de creștere în cazul copiilor, probleme digestive, uscăciune a pielii, acnee, unghii fragile, căderea părului. Pe scurt, zincul este un element vital care acționează ca un antioxidant şi combate efectele nefaste ale radicalilor liberi. Doza recomandată zilnic este de 15 miligrame, iar acest oligoelement se găseşte în peşte, carne, cereale integrale, soia, ouă, pâine integrală, germeni de grâu. Similar fierului, zincul de origine animală este absorbit mai bine în organism decât cel din surse vegetale. 

Magneziu

Oligoelement care ajută la reglarea funcționării sistemului nervos, starea psihică şi emoţională, magneziul este esenţial în decontractarea muşchilor şi participă la buna funcţionare a sistemului cardiac. Este un excelent factor antistres natural şi aliat al litiului, care este folosit în probleme psihice precum anxietate şi angoasă. În unele cazuri, poate fi recomandat de medici în tulburările de somn. Un deficit de magneziu este asociat cu oboseală, stare de iritabilitate şi un ritm cardiac dezechilibrat. Nevoile cotidiene de magneziu sunt, în medie, de 350 de miligrame, iar în cazul unei activităţi fizice intense, necesarul poate fi mai ridicat. Cele mai bogate alimente în magneziu sunt cacaua, leguminoasele, cerealele integrale, bananele și fructele uscate, precum migdalele și nucile. Unele tipuri de apă conțin cantități mari de magneziu, până la 50 de miligrame pe litru. 

Iodul

Este un oligoelement indispensabil în producția de hormoni tiroidieni. Un deficit de iod poate duce la formarea gușii sau la hipotiroidie, care este însoțită de manifestări precum oboseală, deprimare, pierderi de memorie și creștere în greutate. Nu este recomandat însă nici excesul de iod, nevoile zilnice fiind, în medie, de 150 de micrograme. Iodul se găsește în alge, pește, crustacee, soia, fasole verde și produse lactate. 

Cuprul 

Un element esențial în numeroase reacții din organism, mai ales în digestie, cuprul în cantități insuficiente poate duce la creșterea riscurilor cardiovasculare. Necesarul zilnic de cupru se ridică la 2 micrograme, iar acest oligoelement se găsește mai ales în ficat, crustacee, nuci și cacao. 

Fluorul

Indispensabil pentru sănătatea dinților, fluorul se fixează pe smalțul acestora și formează o barieră protectoare contra bacteriilor și plăcii dentare. Fluorul este important în formarea dinților și apoi ca factor de protecție. Se găsește în cantități mici în apă, în sarea de masă și în pasta de dinți. În doze mari, acesta poate fi toxic. Doza zilnică recomandată este de 4 miligrame pentru bărbați și de 3 miligrame pentru femei.

Toate aceste oligoelemente există pe piață și în suplimente alimentare, sub diverse forme, însă se recomandă utilizarea acestora numai după un consult de specialitate. 

Sursa foto: Pexels.com

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?
Observator » Ştiri sociale » Opt oligoelemente esențiale pentru a fi în plină formă zilnic