Semnal de alarmă dat de un neurolog: "Copiii noștri nu mai au copilărie, se îmbolnăvesc!". Petiție semnată de mii de părinți
Semnalul de alarmă tras de un medic neurolog din Gorj privind sistemul de învățământ din România a devenit viral pe Internet, iar mii de părinți au semnat o petiție prin care se cere reglementarea programei școlare și situația temelor pentru acasă.
Semnalul de alarmă tras de un medic neurolog din Gorj privind sistemul de învățământ din România a devenit viral pe Internet, iar mii de părinți au semnat o petiție prin care se cere reglementarea programei școlare și situația temelor pentru acasă.
Medicul neurolog Mihaela Pungan, din Târgu Jiu, a tras un semnal de alarmă privind stresul cu care se confruntă elevii din învățământul preuniversitar care, din ce în ce mai des, ajung la medici psihologi sau psihiatri cu probleme grave.
Mesajul viral al unui neurolog: Copiii noștri se îmbolnăvesc, nu mai au copilărie
- Impact devastator între două TIR-uri la Toc, Arad! Un bărbat a murit, iar un altul e grav rănit
- EXCLUSIV. Momente de panică într-un avion BlueAir pe ruta Cluj-Dublin: 'S-a depresurizat şi mirosea a ars' (Video)
- O asistentă se zbate între viaţă şi moarte din cauza epuizării şi a stresului. Un medic a sunat la 112
„Sunt indignată şi, pe de altă parte, tristă! Fetiţa mea, în clasa a V-a, se trezeşte dimineaţa şi plânge făcând teme de la 8 la 11, iar seara de la 7 la 10, după care adoarme plângând. În restul timpului este la şcoală. Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc! Am intrebat-o: «Andreea cum te simţi?» Îmi răspunde mereu: «Stresată». Am făcut câteva analize şi ce credeţi ATPO este peste limită (anticorpii antitiroida, primul organ care ne ajută în modulare a stresului). Aşadar ceea ce simte produce modificări organice. Ieri am consultat o fetiţă de clasa a III-a cu tic distonic al capului (mişca sărăcuţa în toate părţile cu capul) din cauza că doamna ţipă la ei şi nu ştie să-şi facă temele singurică. Părinţii muncesc în schimburi. Dragă şcoală, de ce faci asta? Copiii noştri nu numai că nu mai au copilărie, dar se îmbolnăvesc! Îi invit pe colegii psihiatri, psihologi şi nu numai să comenteze!“, sunt comentariile Mihaelei Pungan, devenite virale pe Internet.
Reacțiile nu au întârziat să apară, medicul neurolog fiind susținută atât de părinți, dar și de alți medici și chiar dascăli.
"Draga mea colegă, am trecut și eu prin acelasi "film" cu băiatul meu; consider că o parte din vina o avem și noi parintii care nu punem piciorul in prag; ar trebui sa sanctionam profesorii, sa le impunem un volum mai mic al temelor și cerintelor inutile...", a scris Andreea Velican, medic primar psihiatru.
"Respect, doamna doctor! Sunt cadru didactic și mama. Sunt bucuroasă sa observ ca suntem foarte muți de părere că scoala romaneasca ne agresează copiii. Spre exemplu, fiul meu este in clasa a VI - a si nu va pot descrie cat este de stresat: teme multe, grele, fără sa fixeze ce se presupune a fi studiat la clasă, culegeri și iar culegeri, caiete studențești obligatorii, căci....,, Altfel imi dă 3 . Este obligatoriu să avem caiete studențești." Nu am putut să-l conving ca nu sunt potrivite. Eventual doar două, unu la romana și altul la matematică. Si stiti de ce! Pentru ca la scoala primesc niște....ordine la care trebuie sa raspunda ...Am inteles....Altfel, riscăm să luam un 3 sau sa fim ,,luati la ochi" ca fiind needucati. Se incearca modest o schimbare a învățământului românesc, dar este invizibilă. Pentru ca inca sunt si vor fi in sistemul nostru oameni cu o astfel de mentalitate. Din pacate, copiii noștri sunt victimele unui sistem bolnav. Semnez această petitie si in calitate de dascalita, nu doar mamă", a scris Mihaela Ciorăscu.
Mesajul viral al unui neurolog. Petiție pentru reglementarea programei școlare
În urma reacțiilor primite, a fost lansată și o petiție on-line "Vrem copilăria copiilor noștri înapoi!".
„Tot mai des aud părinti care se plâng de lipsa timpului liber pentru copiii lor. Acest lucru se datorează programei foarte aglomerate din școlile românești, dar si a multitudinii de teme pentru acasa date de profesori. Vrem o lege care sa reglementeze programa scolara si situatia temelor pentru acasa”, se arată în textul petiției.
„Am doi copii care sunt in clasele 1-8. Prea multe materii, informație prea stufoasa la fiecare materie, prea multe cărti de cărat zilnic la școala și prea multe teme pentru ei. Trebuie reformat sistemul în intregime. Părtile bune sunt reformele deja făcute la 0-4, dar de la 5 în sus e jale", scrie Elena Diaconescu, unul dintre semnatarii petiției.
"Copiii noștri nu mai au copilarie, copii noștri sunt super solicitati cu temele și programa scolara, îmi doresc o schimbare țn sistemul de invatamânt, vreau un viitor pentru copii noștri aici in țară, nu peste hotare", a scris și Ioana Bârsan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰