Aşa "sună" Maramureşul! Petru Pap a creat un proiect muzical inedit din sunete tradițonale din acest colţ de ţară
A luat vocile şi sunetele Maramureşului, specifice, naturale, şi a făcut muzică. Este proiectul unui maramureşean, antropolog, care şi-a propus să facă Maramureşul nostru cunoscut până departe în lume. Şi chiar reuşeşte!
A luat vocile şi sunetele Maramureşului, specifice, naturale, şi a făcut muzică. Este proiectul unui maramureşean, antropolog, care şi-a propus să facă Maramureşul nostru cunoscut până departe în lume. Şi chiar reuşeşte!
Pare sunetul unei păsări îndepărtate. Sau poate că e o vioară. Dar nu e nimic din toate astea. În munţii din Maramureş, e Mocăniţa. Şi ăsta este momentul când fluieră.
Şi pentru că unii aud şi în zgomote ceva, pentru Petru Pap, sunetul locomotivei cu aburi înseamnă... muzică. La fel e şi atunci când o creangă se desprinde din copac, când pădurile foşnesc sau când Ţapinarii joacă.
În fiecare, antropologul nostru aude ceva. Şi din aceste sunete specific maramureşene, naturale, a creat un proiect muzical. The Deep Sound of Maramureş. Sunetul din inima Maramureşului.
- Există o tradiţie de Sfântul Andrei care te bagă la puşcărie. Doi tineri din Maramureş stau acum la mila...
- Romândria în Spania: Doi moroșeni, din Valea Hotarului, s-au transformat în "vrăjitori de cai"
- La Cavnic e aglomeraţie pe pârtie şi în timpul săptămânii
- Cum va fi vremea de Florii. ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 7 aprilie - 5...
- Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru...
Pe lângă antropolog, Petru Pap este şi muzician experimentalist. Iar proiectul lui a atras deja atenţia străinilor. A fost prezentat în premieră la Haga, a fost apreciat la Paris şi, la finalul anului trecut, s-a auzit live, online, şi la o Universitate de stat din New York.
Aşa că sâmbătă îşi va face cunoscut proiectul, şi odată cu el ţara, din nou, în transmisii live în ţară dar şi în străinătate. Mai mult, cei de la Universitatea St Johns din New York vor prelua imaginile în direct, chiar in cadrul unui eveniment organizat în aulă, cu invitaţi care vin special pentru asta. Transmisia se face din Vişeu de Sus, oraşul care găzduieşte Mocănița, singura locomotivă cu aburi din lume care mai merge pe căi ferate forestiere.
The Deep Sound of Maramureş poate fi auzit live online sâmbătă pe 4 plaforme, inclusiv pe Facebook.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰