Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Aşa "sună" Maramureşul! Petru Pap a creat un proiect muzical inedit din sunete tradițonale din acest colţ de ţară

A luat vocile şi sunetele Maramureşului, specifice, naturale, şi a făcut muzică. Este proiectul unui maramureşean, antropolog, care şi-a propus să facă Maramureşul nostru cunoscut până departe în lume. Şi chiar reuşeşte!

de Redactia Observator

la 26.01.2017 , 15:26

A luat vocile şi sunetele Maramureşului, specifice, naturale, şi a făcut muzică. Este proiectul unui maramureşean, antropolog, care şi-a propus să facă Maramureşul nostru cunoscut până departe în lume. Şi chiar reuşeşte!

Pare sunetul unei păsări îndepărtate. Sau poate că e o vioară. Dar nu e nimic din toate astea. În munţii din Maramureş, e Mocăniţa. Şi ăsta este momentul când fluieră.

Şi pentru că unii aud şi în zgomote ceva, pentru Petru Pap, sunetul locomotivei cu aburi înseamnă... muzică. La fel e şi atunci când o creangă se desprinde din copac, când pădurile foşnesc sau când Ţapinarii joacă.

Vezi și

În fiecare, antropologul nostru aude ceva. Şi din aceste sunete specific maramureşene, naturale, a creat un proiect muzical. The Deep Sound of Maramureş. Sunetul din inima Maramureşului.

Pe acelaşi subiect

Pe lângă antropolog, Petru Pap este şi muzician experimentalist. Iar proiectul lui a atras deja atenţia străinilor. A fost prezentat în premieră la Haga, a fost apreciat la Paris şi, la finalul anului trecut, s-a auzit live, online, şi la o Universitate de stat din New York.

Aşa că sâmbătă îşi va face cunoscut proiectul, şi odată cu el ţara, din nou, în transmisii live în ţară dar şi în străinătate. Mai mult, cei de la Universitatea St Johns din New York vor prelua imaginile în direct, chiar in cadrul unui eveniment organizat în aulă, cu invitaţi care vin special pentru asta. Transmisia se face din Vişeu de Sus, oraşul care găzduieşte Mocănița, singura locomotivă cu aburi din lume care mai merge pe căi ferate forestiere.

The Deep Sound of Maramureş poate fi auzit live online sâmbătă pe 4 plaforme, inclusiv pe Facebook.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Aşa "sună" Maramureşul! Petru Pap a creat un proiect muzical inedit din sunete tradițonale din acest colţ de ţară