Putregaiul negru la vița de vie: ce este și cum se poate combate
Odată cu venirea primăverii și intrarea în vegetație a viței de vie, apar și problemele cauzate de boli și dăunători. Unul dintre acestea este putregaiul negru.
- Care sunt condițiile.
- Cum se recunoaște atacul de putregai negru.
Odată cu venirea primăverii și intrarea în vegetație a viței de vie, apar și problemele cauzate de boli și dăunători. Unul dintre acestea este putregaiul negru.
Este temut de majoritatea viticultorilor din țară, deoarece are potențialul de a afecta suprafețe mari și poate produce pagube enorme în cultură, mergând până la mai mult de trei sferturi din producție.
Putregaiul negru este cauzat de o ciupercă, Guignardia bidwellii și se manifestă în special în momentele în care temperaturile trec de 9-10 grade Celsius, iar umiditatea atmosferică este mare. Fără măsuri adecvate de prevenire, putregaiul negru poate afecta semnificativ planta, deoarece atacă absolut toate organele sale verzi: lăstarii, frunzele și ciorchinii.
Care sunt condițiile ce favorizează apariția putregaiului negru la vița de vie
Boala apare în special în intervalul de temperaturi 9-30 de grade Celsius, cu precădere la temperaturi de 25-26 de grade Celsius. Umiditatea ridicată a aerului și apa rezultată din precipitații, irigații sau chiar rouă sunt ceilalți factori majori care favorizează atacul. În condiții de bună favorabilitate, sporii pot germina foarte repede, în mai puțin de jumătate de zi. Astfel, ploile prelungite, umiditatea aerului de peste 85% și temperaturile optime pentru germinare sunt factori de risc pentru plantatie.
De asemenea, infecțiile anterioare sunt un alt factor de risc. Ciuperca iernează prin picnidiile sale, care sunt organe de fructificație ce conțin conidii. În anotimpul rece, ciuperca mai e prezentă pe frunzele mumificate sau căzute pe pământ, dar și în anumite leziuni de pe coarde.
Cum se recunoaște atacul de putregai negru la vița de vie
Atacul ciupercii Guignardia bidwellii se produce primăvara, odată ce temperaturile trec de 9 grade Celsius. Primele simptome ale atacului se pot observa pe frunze. Acestea prezintă pete neregulate, de nuanță galben-brună, ușor mai închise spre margini. Diametrul unei astfel de pete poate varia între 0.5 mm și 1 cm. Odată ce atacul se intensifică, infecția urcă de la frunzele inferioare spre vârf. Lăsatarii afectați prezintă și ei pete de nuanță brun deschisă, care evoluează spre culori de la negru la violet. Ulcerațiile dezvoltă ulterior niște puncte maronii, unde se găsesc fructificațiile patogenului.
Este posibil, mai rar, ce-i drept, ca atacul de putregai negru să se producă și asupra inflorescențelor, consecințele fiind devastatoare pentru recoltă. Mai des, atacul apare la nivelul boabelor în creștere, până spre faza de pârgă. Mai întâi, pe ciorchinii verzi vor apărea pete de nuanțe roșiatice, cu diametre de aproximativ un milimetru. Treptat, nuanța lor va trece spre maroniu-negru. Odată atacați ciorchinii, boabele se brunifică în aproximativ trei zile. Spre deosebire de mană, atacul de putregai negru la vița de vie afectează mai întâi frunzele de la bază, în timp ce atacul la nivelul strugurilor prezintă și pete mici și de culoare neagră.
Prevenirea și combaterea putregaiului negru la vița de vie
Lucrările fitosanitare și tratamentele preventive cu fungicide sunt esențiale pentru protecția viței de vie împotriva acestui patogen. De la alegerea soiului potrivit de viță de vie, în funcție de factorii climatici, sol și alte condiții regionale, până la efectuarea la timp a lucrărilor de tăiere și combatere a buruienilor pentru scăderea umezelii, există numeroase moduri în care riscul infecției se poate reduce.
Cel mai bun mod de prevenire a atacului de putregai negru e, însă, tratamentul cu fungicide. Unul dintre produsele recomandate este acest fungicid cu efecte de vitalizare. Produsul se poate folosi și pentru combaterea manei, excoriozei sau făinării la vița de vie și poate fi aplicat pe toată perioada de sensibilitate a viței de vie față de ciupercă. De asemenea, specialiștii recomandă folosirea substanțelor active cu moduri diferite de acțiune, pentru a evita apariția rezistenței.
Sursa foto: Shutterstock
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰