Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Reguli pentru îngrijirea unei pisici de rasă

Cu aspectul lor maiestuos și caracterul puternic, pisicile de rasă sunt printre cele mai apreciate animale de companie.

de Redactia Observator

la 02.09.2020 , 15:30

Fie că alegi un british shorthair sau o persană, un albastru de Rusia sau un sphinx fără păr, trebuie să știi că o pisică de rasă are nevoie de îngrijiri adecvate. Iată ce ar trebui să faci, dacă ai acasă o pisică de rasă.

  1. Învață pisica să folosească litiera

Acest obicei este benefic atât pentru casa cât și pentru pisica ta. Pisicile sunt foarte atente la locul în care își fac nevoile și trebuie să le creezi un mediu în care să se simtă bine. Textura litierei le încurajează să facă acest lucru în mod natural, fără a fi stresate. De aceea, plasează litiera într-un loc ferit, unde nu pot fi deranjate de alte animale de companie sau de zgomote puternice. Încearcă să nu sperii felina în timp ce folosește litiera pentru că ar putea asocia sperietura cu locul acesteia și va evita să-și facă nevoile acolo. Păstrează litiera curată și înlocuiește nisipul, săptămânal. Dacă ai mai multe pisici, este absolut necesar să plasezi mai multe litiere în casă, pentru că pisica dominantă ar putea încerca să le intimideze pe celelalte, să nu folosească litiera. Nu folosi nisip cu un parfum foarte intens, pentru că pisicile au nevoie să-și simtă propriul miros la litieră.

Articolul continuă după reclamă
  1. Oferă-i un loc de ascuțit gheruțele

Unul dintre instinctele importante ale unei pisici este acela de a-și folosi gheruțele în activitatea de zi cu zi. De aceea, vei observa că felina ta încearcă să își ascută ghearele pe diverse obiecte: canapea, covor, ușile mobilierului. Nu o poți dezvăța de acest obicei și nici nu este sănătos pentru ea să faci asta. Poți însă să îi amenajezi un loc special unde să își ascută gheruțele. Poți cumpăra, din magazinele de specialitate, turnuri speciale, prevăzute cu sfoară, sau îi poți oferi o pătură mai veche doar ca să-și facă de cap.

  1.  Alege-i tipul de hrană potrivit

Mâncarea pentru pisici se găsește în diferite forme, de la cea uscată, până la mâncarea semi-umedă sau la conservă. Hrana uscată se păstrează ușor și este eficientă din punct de vedere al cantității și depozitării, însă pisicile apreciază mai mult mâncarea umeda intr-o varietate de texturi. Dacă vrei să-ți răsfeți animăluțul cu un preparat deosebit, poți folosi gourmet pisici, hrană umedă sub formă de perle, mini fileuri sau mousse. Este important să iei în considerare particularitățile animăluțului. Medicul veterinar îți poate recomanda un anumit tip de hrană (umedă sau uscată), în funcție de vârsta pisicii, junior, adult sau senior, și în funcție de mediul în care locuiește (Indoor pentru pisici de apartament) sau de starea sănătății Sterilcat – pentru pisici sterilizate, Sensitive – pentru pisici cu digestive sensibilă.

Indiferent de tipul de hrană ales, asigură-te că aceasta are un profil nutrițional echilibrat. Caută produsele cu cantități suficiente de proteine din sursă animală: pasăre, vită, pește, dar și minerale și acizi de care pisica are nevoie. Nu îi oferi felinei tale alimentele pe care le mănînci tu. Hrana umană poate fi toxică pentru sistemul digestiv ale pisicii.

  1. Ai grijă ca pisica ta să nu devină obeză

Adesea, din dragoste pentru pisici, proprietarii le lasă foarte multă hrană la dispoziție. Obezitatea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale pisicilor, mai ales a celor de rasă. Pentru că locuiesc numai în casă și nu fac foarte multă activitate fizică, acestea se îngrașă, mai ales dacă stăpânul nu face nimic în acest sens. De aceea, joacă-te frecvent cu pisicuța ta, încurajeaz-o să alerge câteva minute prin casă și oferă-i porții moderate de hrană.

  1. Acordă atenție deosebită blăniței

Multe dintre pisicile de rasă au părul lung și des. Pentru ca blana lor să fie sănătoasă, este nevoie să perii pisicile cu păr lung o dată la două-trei zile, iar pe cele cu păr scurt, o dată pe săptămână. Pentru pisicile cu păr lung, poți folosi un pieptene cu dinți metalici foarte deși. În timpul periajului, cercetează-i starea pielii. Verifică dacă există iritații, ciupituri, zone roșii sau fără păr.

  1. Mergi cu pisica, periodic, la veterinar

Fiecare rasă are anumite predispoziții la diverse afecțiuni. Medicul veterinar va ține pisica sub observație și te va sfătui ce să faci pentru a-i menține sănătatea cât mai lung timp. Fă-i deparazitări interne, periodic, și nu rata vizita anuală la veterinar.

  1. Decide dacă vrei să sterilizezi pisica

Dacă nu vrei să facă pui, este indicat să sterilizezi pisica, indiferent de sexul ei. Această procedură simplă și nedureroasă reduce unele comportamente neplăcute ale pisicilor din perioada de reproducere și le protejează de unele boli.

În concluzie, pisicile de rasă sunt ușor de îngrijit, dacă sunt respectate câteva reguli simple care țin de hrana lor, îngrijirea blănii și a sănătății, în funcție de particularitățile rasei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Reguli pentru îngrijirea unei pisici de rasă