"Reprezentanți ai românilor din Harghita și Covasna: NU E GREU să ne păstrăm IDENTITATEA"
Reprezentanții asociațiilor de români din Harghita și Covasna au atras atenția, miercuri, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că situația lor este una 'delicată', că le este tot mai greu să-și păstreze identitatea și că este nevoie ca statul român să își asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă, informează Agerpres
Reprezentanții asociațiilor de români din Harghita și Covasna au atras atenția, miercuri, în cadrul lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că situația lor este una 'delicată', că le este tot mai greu să-și păstreze identitatea și că este nevoie ca statul român să își asume în mod ferm rezolvarea problemelor cu care ei se confruntă, informează Agerpres
Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, părintele Sebastian Pârvu, a atras atenția că 'românilor din cele două județe le este greu să își păstreze identitatea', întrucât se confruntă cu o lipsă de subfinanțare a instituțiilor lor identitare, iar tinerii părăsesc zona din cauză că nu își găsesc aici locuri de muncă.
'Este greu să fii român pentru că aici, în zonă, nu avem multe oportunități în ceea ce privește obținerea unor locuri de muncă sau întărirea instituțiilor fundamentale. Avem probleme în toate instituțiile identitare ale noastre, fie că discutăm de școală, de biserică sau de ONG-uri, care se confruntă cu lipsa finanțării. Sunt anumite probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forțe proprii și este nevoie de intervenția fermă a statului român, care să găsească pârghii prin care să favorizeze așezarea specialiștilor la noi în zonă. Mă refer la tineri care merg să studieze în alte orașe și care nu se mai reîntorc aici', a declarat părintele Sebastian Pârvu.
În cadrul dezbaterilor, profesoara Florentina Teacă, reprezentantă a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, a prezentat o serie de probleme prioritare ale comunității românești din zonă, pentru care se solicită sprijinul autorităților locale și centrale.
Aceasta a spus că este nevoie de elaborarea unei strategii naționale pentru asigurarea respectării dreptului constituțional la identitate națională și a exercitării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de naționalitate română din localitățile în care aceștia sunt numeric minoritari, dar și înființarea unui departament pentru comunitățile românești minoritare numeric și numirea unui consilier prezidențial, respectiv, guvernamental, care să monitorizeze situația acestor comunități și să prezinte rapoarte periodice, ca bază de lucru pentru măsurile ce urmează să fie adoptate.
Totodată, s-a cerut elaborarea unei strategii de dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita, 'componenta economică fiind principala cale de estompare a asperităților interetnice, de eliminare a exodului populației românești din zonă și de reafluire a generațiilor tinere spre locurile natale', dar și acordarea de finanțare manifestărilor din cele două județe organizate cu prilejul Centenarului Marii Uniri.
La rândul său, senatorul PMP din Covasna, Gheorghe Baciu, a spus că statul român trebuie să-și asume în mod concret rezolvarea problemelor românilor de aici și a făcut un apel la forțele politice românești să acționeze în comun în această direcție.
'Statul român trebuie să-și asume în mod concret prin politica legislativă rezolvarea problemelor românilor din acest areal. Dacă noi, în Harghita, Covasna și parțial Mureș, suntem mai puțini români asta nu înseamnă că trăim tot în România și nu ar trebui să avem exact aceleași drepturi ca și cei de pe Lipscani sau de pe Calea Victoriei, în sensul că eu nu trebuie să fiu îngrădit în țara mea, nici să îmi folosesc limba sau să folosesc prevederea legislativă, alocarea de buget și tot ce este necesar pentru a promova limba română. Cred că este necesar ca toate forțele politice din țara noastră, indiferent că sunt parlamentare sau din afara Parlamentului, și fac un apel în acest sens, să ne unim și să ne formulăm un punct de vedere comun în ceea ce privește rezolvarea problemelor românilor de aici', a spus senatorul Gheorghe Baciu.
În cadrul dezbaterilor au fost prezentate și proiectele de solidaritate româno-română derulate de Asociația 'Calea Neamului' din Brașov, prin care comunitatea românească din Harghita și Covasna este ajutată să-și păstreze și să-și exprime identitatea națională.
Dr. Mihai Tărnoveanu, de la Asociația 'Calea Neamului' și vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, a subliniat că în aproximativ trei ani s-au donat aproximativ 200 de costume populare românești copiilor din cele două județe, au fost oferite câteva mii de icoane și steaguri tricolore participanților la sărbători religioase sau naționale, dar s-au oferit și ajutoare materiale comunităților mai sărace, fondurile pentru derularea proiectelor fiind obținute din donații oferite de români din țară și străinătate, dar și de la biserici și mănăstiri ortodoxe.
'Este nevoie de un asemenea demers deoarece în Harghita și Covasna identitatea românilor este pusă în pericol, iar acest demers este unul firesc, se continuă o tradiție din perioada interbelică, atunci când comunitățile de peste Carpați i-au ajutat pe românii de aici, din inima țării. Sunt români care, în pofida tuturor greutăților, își păstrează cu demnitate limba, credința ortodoxă, portul popular românesc, dar, din păcate, sunt români care sunt pe cale să-și piardă limba maternă, sunt pe cale să-și piardă credința strămoșească, iar acești oameni trebuie reîntorși, cu sprijinul nostru, la matcă. În momentul în care vor simți că alături de ei sunt frați de-ai lor din toată țara, atunci vor căpăta curaj, vor căpăta încredere și speranță, iar aceste trei lucruri vor întări indentitatea românească din Covasna și Harghita, vor întări, de fapt, România', a spus dr. Mihai Tărnoveanu.
De asemenea, în cadrul lucrărilor Universității de Vară s-au prezentat și proiectele derulate de Asociația pentru Siguranță Comunitară și Antidrog din Miercurea Ciuc, prin care mai multe eleve, dar și doamne din oraș au învățat cusăturile tradiționale românești, într-un demers de promovare a identității naționale.
Lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului se desfășoară în această săptămână la Complexul Sportiv Național, tema centrală a evenimentului fiind "De la prima unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?"
Sursă: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰