Sectorul de afaceri din România care nu se clatină. De ce ai nevoie pentru a pătrunde pe piață
Transportul de mărfuri se bucură de un succes fulminant în țara noastră, unde sunt înregistrate aproximativ 30.000 de astfel de firme, care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost și în cont propriu.
Transportul de mărfuri se bucură de un succes fulminant în țara noastră, unde sunt înregistrate aproximativ 30.000 de astfel de firme, care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost și în cont propriu.
Aceste afaceri s-au dezvoltat bine în România, mai ales că nu ai nevoie decât de o flotă de autovehicule de tonaj mare, soferi profesioniști care să le conducă și asigurări precum acestea, care îți protejează business-ul de incidente neașteptate. Cele mai multe companii preferă să își externalizeze serviciul de distribuție a mărfurilor, pentru că așa le este cel mai simplu să ajungă rapid în mai multe colțuri ale țării, precum și în străinătate. Astfel se explică succesul și profiturile mari pe care le încasează firmele de transport al mărfurilor și faptul că acest sector a rămas, de-a lungul anilor, unul competitiv, pe care activează mulți jucători. Cifrele de afaceri au crescut de la an la an, mai ales pe fondul escaladării cererii pentru transportul internațional de mărfuri.
Pentru a pătrunde pe această piață și a avea succes, este nevoie ca noii afaceriști să țină cont de câteva aspecte esențiale care le pot ridica sau distruge business-ul, în funcție de rigurozitatea cu care le respectă:
Echipamentul trebuie achiziționat pe măsura încărcăturii
Pentru a eficientiza costurile, autovehiculele trebuie să aibă o capacitate maximă corespunzătoare cu încărcătura pe care o transportă. De asemenea, nu cumpăra o flotă cu mult mai mare decât estimezi că ai avea nevoie. Aceasta poate fi extinsă pe măsură ce îți atragi mai mulți clienți și îți crești volumul de marfă transportată. Iată cum stau lucrurile în România: firmele cu 1 – 5 camioane reprezintă 80% din numărul total de firme de transport, care deţin licenţe de transport rutier şi execuţie pentru transport rutier internaţional şi care au în dotare aproximativ 35% din camioanele înregistrate în România.
Companiile cu un parc mai mare de 20 de camioane reprezintă 2,75% din totalul celor care au obţinut licenţa de transport rutier internaţional şi care deţin aproximativ 27% din camioanele înmatriculate în România, potrivit datelor furnizate de UNTRR.
Așadar, cele mai multe companii de transport au o flotă mică, dar reușesc să își onoreze comenzile și să scoată profituri semnificative.
Angajarea personalului specializat
Șoferii pe care îi angajezi trebuie să aibă un Atestat de transport marfă, pentru obținerea căruia trebuie să urmeze un curs și să susțină un examen. De asemenea, firma ta nu poate funcționa fără o licență de transport. Pentru obținerea acesteia, trebuie întocmit un dosar care să conțină Certificatul de pregătire profesională al managerului desemnat să conducă operațiunile de transport, decizia de numire a acestuia în funcție, actul constitutiv al companiei, dar și certificatul care atestă înregistrarea firmei în Registrul Comerțului.
Trebuie luat în calcul că pentru obținerea licenței este nevoie să faceți și dovada îndeplinirii capacității financiare pentru vehiculele din flotă; 9.000 de euro pentru primul și câte 5.000 de euro pentru celelalte autovehicule. Licența eliberată este valabilă 5 ani, iar termenul de eliberare este de aproximativ 15 zile lucrătoare.
Asigurarea transportului, crucială pentru a evita pierderile masive
Transportarea în condiții optime și în siguranță a mărfurilor este responsabilitatea companiei de transport, iar acest lucru înseamnă că ea este cea care suportă pagubele în cazul unui incident neprevăzut. De aceea, pentru a evita o pagubă care să vă oblige la plata unor sume uriașe, este indicat să aveți asigurări, atât pentru autovehiculele din dotare, cât și asigurări cargo pentru încărcătura pe care o transportați. Acestea acoperă o gamă largă de despăgubiri și sunt extrem de utile în cazul apariției unui eveniment neplăcut. În plus, companiile care sunt asigurate se bucură de mai multă credibilitate în ochii clienților, care pot sta liniștiți știind că marfa lor va ajunge în siguranță la destinație.
Accesibilitatea, ușurința de a intra pe piață prin cerințe minime, dar și concurența acerbă din care aproape toți obțin profit sunt argumentele care i-au convins pe mulți să își facă o firmă de transport de mărfuri și să încerce să ajungă printre primii jucători din acest sector atât de disputat.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: TTstudio
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰