Un berbec din Vâlcea are boala limbii albastre. Autoritățile au stabilit o zonă de control de 20 de kilometri
Un berbec din Vâlcea are boala limbii albastre. Autoritățile au stabilit o zonă de control de 20 de kilometri. Boala e una infecțioasă, de natură virală, dar necontagioasă.
- Boala n-a mai fost semnalată în România din 2015.
- Boala afectează și bovinele, fiind mortală.
Boala limbii albastre a fost confirmată la un berbec dintr-o gospodărie din județul Vâlcea. Ovina bolnavă a fost descoperită în satul Turcești, iar cazul a fost anunțat organismelor internaționale. Autoritățile au luat măsuri de restricționare a circulației animalelor, scrie Mediafax.
Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în data de 3 septembrie a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmării unui caz singular de infecție cu virusul la o ovină dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești, comuna Mateești, județul Vâlcea.
Focarul a fost notificat la organismele internaționale (ADNS și OIE), iar în exploatația în cauză au fost impuse restricții privind circulația animalelor, precum și toate măsurile specifice privind controlul bolii. De asemenea, în jurul focarului a fost stabilită o porțiune de 20 kilometri, numită zonă de control, în care toate animalele sunt monitorizate. În zona de control nu există exploatații comerciale de rumegătoare.
Măsurile vor fi menținute până la stingerea focarului care se efectuează după 14 zile. În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral. În restul teritoriului țării nu au fost impuse măsuri de restricție generate de acest caz.
Bluetongue (boala limbii albastre) cunoscută şi sub denumirea de febra catarală este o boală infecţioasă, de natură virală, necontagioasă, cu transmitere vectorială, ce afectează rumegătoarele domestice (ovine, caprine, bovine) şi sălbatice (bivoli, cerbi, mai multe specii de antilope africane şi alte specii ale ordinului Artiodactyla).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰