Vin roșu: proprietăți, beneficii și soiuri celebre
Vinul roșu a atras de multe ori atenția cercetătorilor care au descoperit numeroase beneficii pe care această băutură le aduce organismului nostru.
De asemenea, vinul roșu a fost părtaș la multe întâmplări memorabile, fiind prezent în tot felul de întâlniri și momente fericite. Dacă și tu consumi vin roșu ori de câte ori ai ocazia, atunci e momentul să afli care sunt proprietățile lui, ce beneficii aduce corpului tău, dar și care sunt cele mai cunoscute sortimente.
Vin roșu: proprietăți și valori nutriționale
Spre deosebire de alte tipuri de vin, cel roșu are o cantitate mare de resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți. Aceasta se găsește în cantități semnificative în coaja strugurilor roșii.
Pe lângă această substanță benefică pentru organism, tot în componența vinului roșu mai întâlnim și polifenolii. Acești micronutrienți au numeroase beneficii antioxidante care protejează celulele organismului de efectele radicalilor liberi, au acțiune antitumorală și luptă împotriva bolilor cardiovasculare.
Melatonina, hormon extrem de important pentru organism, este stimulat de consumul vinului roșu. Melatonina induce organismului starea de somnolență, făcând somnul odihnitor, corpul având la dispoziție timpul necesar pentru a se regenera.
Aceste trei proprietăți nu sunt singurele. Pe lângă ele, vinul roșu mai conține și flavonoide, colina, fosfor, potasiu și fluor.
Valoarea nutrițională pentru 1 pahar de vin roșu- 100 grame
-
Proteine- 0.10 g
-
Glucide- 2.60 g
-
Lipide- 0.00 g
-
Vitamina A, Retinol- 2 UI
-
Vitamina K- 0.40 mg
-
Vitamina B3- 0.20 mg
-
Vitamina B8- 5.7 mg
-
Vitamina B9, acid folic- 1.00 mg
-
Calciu- 8.00 mg
-
Fier- 0.50 mg
-
Magneziu- 12.00 mg
-
Fosfor- 23.00 mg
-
Alcool- 0.60 g
-
Calorii- 85
-
Potasiu- 127 mg
Beneficiile vinului roșu
Ținând cont de mineralele și vitaminele pe care le conține, vinul roșu este încadrat în rândul alimentelor. Printre numeroasele beneficii pe care le are vinul roșu, amintim:
Vinul roșu reduce riscul apariției cancerului
S-a dovedit științific faptul că vinul roșu consumat cu moderație reduce riscul apariției diferitelor forme de cancer. Un consum moderat de vin roșu înseamnă un pahar sau două pe zi, în timpul sau înaintea meselor.
Cercetătorii estimează că riscul apariției cancerului de prostată scade cu aproximativ 50% dacă consumi în medie 5 pahare de vin roșu pe săptămână. De asemenea, și cancerul mamar, dar și cancerul de plămâni pot fi ținute la distanță.
Vinul roșu previne apariția afecțiunilor cardiovasculare
Vinul roșu ajută la fluidizarea sângelui, scăzând nivelul de colesterol rău. Cu un conținut ridicat de potasiu, acesta ajută la reglarea ritmului cardiac și la scăderea presiunii arteriale în cazul persoanelor afectate cu hipertensiune.
Pe lângă părerea rezultată din studiile medicale, din punct de vedere demografic s-a constat că în țările unde se consumă vin roșu, rata bolilor de inimă este foarte mic, iar Franța poate fi un exemplu.
Vinul roșu previne îmbătrânirea, boala Alzheimer și demența
În ultimii ani persoanele adulte și seniorii sunt din ce în ce mai afectați de boala Alzheimer sau demența. Polifenolii, categoria de antioxidanți care previn formarea radicalilor liberi și au acțiune regenerativă asupra organismului, sunt prezenți în concentrația vinului roșu. Resveratrolul este considerat cel mai puternic dintre antioxidanți pentru că are proprietăți anti-îmbătrânire evidente. Aceste substanțe ajută, de asemenea, la menținerea sănătății creierului și ajută la prevenirea bolilor precum sunt demența sau Alzheimerul.
Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, la fel de importante mai sunt și:
-
Combaterea apariția diabetului
-
Combaterea apariția pietrelor la rinichi
-
Combate răceala
-
Combate obezitatea
-
Are efect afrodisiac.
Tipuri celebre de vin roșu
Pinot Noir
Pinot Noir este soiul de struguri cu cel mai mare conținut de resveratrol însă aria de cultivare a acestuia este mai restrânsă. Burgundia este regiunea unde Pinot Noir este foarte cultivat și unde se consideră că se produce cel mai bun vin din acest soi.
Sagrantino și Cabernet Sauvignon
Sagrantino și Cabernet Sauvignon se evidențiază printr-o cantitate mai mare de polifenoli. Acest tip de vin are o mulțime de efecte benefice pentru organism printre care: efect antiinflamator, efect anticancerigen și efect antioxidant.
Merlot
Vinul Merlot este conceput din struguri închiși la culoare, cu boabe mari. Spre deosebire de Cabernet Sauvingon, Merlotul are o aromă mai fructată și mai dulce, cu note de mure, prune sau cireșe.
Așadar, urmând sfatul medicului, consumă un pahar de vin roșu zilnic. Iar dacă nu știi de unde să-l achiziționezi, Alcool Discount este la doar un click distanță.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰