Antena Meniu Search
x

Video Cele 3 scenarii luate în calcul de Israel pentru a ataca Iranul. Cel mai dur: lovirea ţintelor nucleare

Cabinetul de război al premierului Netanyahu a decis: armata israeliană va răspunde în forţă Iranului, după atacul cu drone şi rachete din weekend. Joe Biden cere statului evreu să acţioneze doar la nivel diplomatic. Scenariul cel mai negru ar fi ca Israelul să lovească ţinte din programul nuclear al Teheranului. Variantă în care Iranul ameninţă că va răspunde cu arme nemaivăzute până acum.

de Redactia Observator

la 17.04.2024, 08:35

Vezi și

Premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut miniştrilor să îi prezinte o listă neagră cu ţinte care ar putea fi atacate. "Iranul se află în spatele Hamas, în spatele Hezbollahului, în spatele altora, dar suntem hotărâți să câștigăm acolo și să ne apărăm în toate arenele", a declarat Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Cele 3 scenarii luate în calcul de Israel

Scenariul cel mai grav avansat de experţi este acela în care Israel loveşte complexele din programul nuclear al Iranului. Este vorba despre laboratoarele îngropate adânc sub munţii Zagros, din centrul ţării. Atacurile pot fi unele militare, dar şi cibernetice, aşa cum s-a întâmplat în 2021. Al doilea scenariu este cel al unor lovituri aeriene împotriva depozitelor de rachete iraniene, a bazelor militare sau a comandanţilor din armată. Şi a treia variantă, cea mai plauzibilă în acest moment, este ca Israelul să ţintească grupările militare finanţate de Teheran în alte ţări – aşa numitele grupări Proxy. În vizor sunt Siria, Irak, Liban, unde acţionează Hezbollah sau chiar Yemen.

Preşedintele iranian a avertizat însă că cea mai mică acţiunea împotriva intereselor ţării va duce la un răspuns sever şi dureros. Între timp, premierul din Irak spune că nu a primit nicio informaţio cum că drone sau rachete au fost lansate de pe teritoriul său în timpul atacului. Presa internaţională scrie că Israelul ar prefera să se coordoneze cu SUA în acest nou atac, dar administrația lui Joe Biden accentuează că nu va lua parte la niciun contraatac. "O să alegem momentul oportun ca să răspundem. Nu vom specifica cum va avea loc şi cum o vom face, dar ne consultăm cu aliaţii noştri. Încercăm să nu provocăm un război major în Orientul Mijlociu. Dacă nu răspundem unor astfel de atacuri, încurajăm un astfel de comportament şi pe viitor", a declarat Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România.

Surse americane spun că un posibil atac va avea loc în weekend, iar primele ţinte vor fi grupările fidele Iranului, din ţări precum Liban, Siria sau Irak. Teheranul are cel mai mare arsenal de rachete balistice și drone din Orientul Mijlociu. Printre acestea se numără rachetele balistice Sejil-2, care pot zbura cu o viteză de peste 17.000 km/h și pot atinge o țintă la 2.000 km. Iranul are, de asemenea, un stoc mare de drone cu o rază de acțiune de la 2.000 la 2.500 de kilometri care pot zbura jos pentru a evita detectarea. Drona Shahed este cea mai cunoscută, este folosită şi de Rusia în războiul din Ucraina şi poate transporta un focos care explodează la impact. Duminică, Iranul şi-a închis centralele nucleare. Acum, ameninţă că va răspunde cu arme pe care lumea nu le a mai văzut.

"Sioniştii trebuie să ştie că de data aceasta nu vor mai avea la dispoziţie 12 zile. Răspunsul pe care-l vor primi nu va veni în câteva ore sau zile, ci în câteva secunde", a declarat Ali Bagheri Kani, ministrul adjunct de Externe al Iranului. Statele bogate din Golf, fac la rândul lor presiuni pentru evitarea unui război regional. Presiuni face şi Iordania, care deşi a participat la respingerea atacului iranian de duminică, nu vrea să fie prinsă la mijloc. La rândul său, președintele turc l-a acuzat pe premierul israelian că este "principalul vinovat" pentru atacul Iranului. Între timp, armata israeliană spune că a ucis doi comandanţi ai grupării Hezbollah în urma unor atacuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Cele 3 scenarii luate în calcul de Israel pentru a ataca Iranul. Cel mai dur: lovirea ţintelor nucleare