Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum ar putea riposta Israelul, după atacul cu drone și rachete al iranienilor. Cele trei scenarii de care se teme o lume întreagă

Cabinetul de război al premierului Netanyahu a decis: armata israeliană va răspunde în forţă Iranului, după atacul cu drone şi rachete din weekend. Joe Biden cere statului evreu să acţioneze doar la nivel diplomatic. Scenariul cel mai negru ar fi ca Israelul să lovească ţinte din programul nuclear al Teheranului. Variantă în care Iranul ameninţă că va răspunde cu arme nemaivăzute până acum. 

de Redactia Observator

la 16.04.2024 , 20:16

Şeful statului major israelian a făcut anunţul: Iranul va fi pedepsit pentru îndrăzneala de a ataca Israelul.

  • Herzi Halevi, şeful forţelor israeliene: Iran va suporta consecinţele pentru acţiunile sale. Vom alege răspunsul în mod corespunzător. Armata rămâne pregătită să contracareze orice amenințare din partea Iranului și a grupărilor teroriste pe care le finanţează. 

Premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut miniştrilor să îi prezinte o listă neagră cu ţinte care ar putea fi atacate.

Vezi și
  • Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Iranul se află în spatele Hamas, în spatele Hezbollahului, în spatele altora, dar suntem hotărâți să câștigăm acolo și să ne apărăm în toate arenele.
Pe acelaşi subiect

Cum ar putea riposta Israelul, după atacul cu drone al iranienilor. Cele trei scenarii

Scenariul cel mai grav avansat de experţi este acela în care Israel loveşte complexele din programul nuclear al Iranului. Este vorba despre laboratoarele îngropate adânc sub munţii Zagros, din centrul ţării. Atacurile pot fi unele militare, dar şi cibernetice, aşa cum s-a întâmplat în 2021.

Al doilea scenariu este cel al unor lovituri aeriene împotriva depozitelor de rachete iraniene, a bazelor militare sau a comandanţilor din armată. Şi a treia variantă, cea mai plauzibilă în acest moment, este ca Israelul să ţintească grupările militare finanţate de Teheran în alte ţări - aşa numitele grupări Proxy. În vizor sunt Siria, Irak, Liban, unde acţionează Hezbollah sau chiar Yemen.

Presa internaţională scrie că Israelul ar prefera să se coordoneze cu SUA în acest nou atac, dar administrația lui Joe Biden accentuează că nu va lua parte la niciun contraatac.

  • Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: Israelul îşi rezervă dreptul la autoapărare. O să alegem momentul oportun ca să răspundem. Nu vom specifica cum va avea loc şi cum o vom face, dar ne consultăm cu aliaţii noştri. Încercăm să nu provocăm un război major în Orientul Mijlociu, dar oamenii trebuie să înţeleagă, în special extremiştii, trebuie să înţeleagă, că trebuie să ridicăm o barieră. Dacă nu răspundem unor astfel de atacuri, încurajăm un astfel de comportament şi pe viitor.  
  • Matthew Miller, purtător de cuvânt Departamentul de Stat al SUA: Am transmis foarte clar că nu vrem război cu Iran. Vrem să obţinem detensionarea situaţiei, nu vrem un conflict mai larg. 

Surse americane spun că un posibil atac va avea loc în weekend, iar primele ţinte vor fi grupările fidele Iranului, din ţări precum Liban, Siria sau Irak.  

Teheranul are cel mai mare arsenal de rachete balistice și drone din Orientul Mijlociu

Printre acestea se numără rachetele balistice Sejil-2, care pot zbura cu o viteză de peste 17.000 km/h și pot atinge o țintă la 2.000 km. Iranul are, de asemenea, un stoc mare de drone cu o rază de acțiune de la 2.000 la 2.500 de kilometri care pot zbura jos pentru a evita detectarea. Drona Shahed este cea mai cunoscută, este folosită şi de Rusia în războiul din Ucraina şi poate transporta un focos care explodează la impact.

Duminică, Iranul şi-a închis centralele nucleare. Acum, ameninţă că va răspunde cu arme pe care lumea nu le-a mai văzut.

  • Ali Bagheri Kani, ministrul adjunct de Externe al Iranului: Sioniştii trebuie să ştie că de data aceasta nu vor mai avea la dispoziţie 12 zile. Răspunsul pe care-l vor primi nu va veni în câteva ore sau zile, ci în câteva secunde. 

Statele bogate din Golf fac la rândul lor presiuni pentru evitarea unui război regional

Presiuni face şi Iordania, care deşi a participat la respingerea atacului iranian de duminică, nu vrea să fie prinsă la mijloc. Pentru familia regală, îngrijorarea e uriaşă. Prințesa Salma este pilot de vânătoare în cadrul Forţelor Aeriene Regale şi ar putea fi unul dintre militarii mobilizaţi în caz de război.

Până la ofensiva militară, şeful diplomaţiei israeliene a anunţat o ofensivă diplomatică. Ministrul de Externe a discutat telefonic cu omologii din zeci de ţări, printre care şi România, pentru a izola Republica Islamică. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Cum ar putea riposta Israelul, după atacul cu drone și rachete al iranienilor. Cele trei scenarii de care se teme o lume întreagă