Antena Meniu Search
x

Video Zboruri spre Estonia, suspendate din cauza bruiajelor GPS. Ministrul de Externe: "Un atac hibrid rusesc"

Operatorul aerian Finnair îşi suspendă zborurile către un oraș din estul Estoniei pentru o lună întreagă. Cauza, spun reprezentanţii companiei, este perturbarea semnalului GPS din zonă, pe care ministrul eston de Externe o consideră un "atac hibrid rusesc". Săptămâna trecută, FinnAir a deviat două zboruri către Helsinki, după ce interferența GPS a împiedicat apropierea de aeroportul din Tartu. Problema va fi analizată de specialiștii Uniunii Europene, dar și de NATO, dat fiind faptul că bruiajul semnalului GPS are loc de la sfârșitul anului 2022.

de Redactia Observator

la 30.04.2024, 14:28

Vezi și

Estonia a acuzat Rusia de încălcarea reglementărilor privind spaţiul aerian internaţional prin interferarea cu semnalul GPS, iar ministrul de externe de la Tallinn a declarat că va aborda problema cu parteneri din NATO şi din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Compania Finnair a anunţat luni suspendarea temporară a zborurilor sale spre Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună din cauza perturbărilor semnalului GPS care au împiedicat două avioane să aterizeze.

Linia aeriană a afirmat că nu ştie de unde provine interferenţa

Linia aeriană finlandeză a afirmat că nu ştie de unde provine interferenţa, dar că în trecut a raportat probleme similare în apropierea exclavei ruse Kaliningrad şi a frontierei estice a Finlandei cu Rusia.

"Interferenţa GPS în spaţiul aerian eston din partea Federaţiei Ruse a afectat aviaţia civilă în regiunea noastră. Prin aceasta, Rusia încalcă reglementările internaţionale", a declarat luni seara ministrul de externe eston, Margus Tsahkna, pe reţeaua X, fără a furniza dovezi în sprijinul afirmaţiei sale.

Estonia va aborda problema cu alte ţări din NATO şi UE

Nici Kremlinul, nici Ministerul Apărării al Rusiei nu au răspuns deocamdată solicitărilor de a comenta. Tsahkna a spus că Estonia va aborda problema cu alte ţări din NATO şi UE, şi că el a discutat deja cu omologii din Letonia, Lituania, Finlanda şi Suedia.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că Rusia se află foarte probabil în spatele unei serii de perturbări care afectează navigaţia în regiunea baltică. Ministerul Apărării german a arătat spre Kaliningrad drept sursa acestora, dar a refuzat să ofere detalii, invocând "raţiuni de securitate militară".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Zboruri spre Estonia, suspendate din cauza bruiajelor GPS. Ministrul de Externe: "Un atac hibrid rusesc"