Antena Meniu Search
x

Video Mesajul simbolic transmis de Israel, după bombardamentul efectuat de ziua ayatollahului Ali Khamenei. Țintele au fost alese cu grijă

Israelul a atacat Iranul noaptea trecută. Anunţul a făcut înconjurul planetei şi a alimentat temerile că lumea riscă un al treilea război mondial. Tel Avivul păstrează tăcerea, iar Iranul minimizează atacul. Bombardamentul aerian a avut loc chiar de ziua de naştere a liderului suprem de la Teheran, Ayatollahul Ali Khamenei, şi a vizat ţinte din apropierea instalaţiilor nucleare. 

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 22:09

Vezi și

Imaginile publicate de presa internaţioală și pe rețele arată mai multe explozii care luminează cerul deasupra Iranului. Agenția de presă de stat iraniană spune că sistemele antiaeriene au intrat în acțiune la o bază militară din provincia Isfahan, cu avioane F-14 cumpărate înainte de Revoluția Islamică din 1979. Ţinta ar fi fost un radar militar. 

  • Sotoodeh, reporter iranian: În spatele meu vedeţi Isfahan, unde este linişte totală. Oamenii îşi văd de viaţa lor. Acum două-trei ore, la miezul nopţii, alarmele antiaeriene au răsunat în Isfahan. Din primele informaţii, câteva drone de mici dimensiuni au zburat deasupra Isfahan, dar au fost doborâte. 

Iranul neagă incidentul, după riposta israeliană

  • Gen. Siavash Mihandoost, comandant în armata iraniană: Sunetul care s-a auzit dis-de-dimineaţă în Isfahan nu provenea de la o explozie, a fost puternicul nostru sistem antiaerian care a tras asupra unui obiect suspect. Nu a provocat pagube, nu a fost vorba de un incident.   
Pe acelaşi subiect

Oficial, Israelul nu a recunoscut atacul, deşi operaţiunea vine la nicio săptămână după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete asupra ţării. Ar fi vrut să demonstreze Teherenului că are capacitatea militară de a ajunge în centrul ţării, iar ţintele au fost alese cu grijă.  

  • Bianca Iacob, reporter Observator: Isfahan este un punct strategic, aflat la 340 km sud de capitala Teheran. Al treilea oraș ca mărime din Iran adăpostește instalații nucleare, o bază aeriană și fabrici de componente pentru deja celebrele drone iraniene. Întreaga provincie Isfahan este importantă pentru programul nuclear al ţării. Aici se află instalația de îmbogățire a uraniului din localitatea Natanz, la 120 de kilometri nord-est de Isfahan. Alte explozii au fost raportate şi în Tabriz, unde Iranul are mai multe baze, care adăpostesc rachete balistice. 

Nici Statele Unite nu au venit cu o confirmare, mai ales că presa americană este prima care a anunţat bombardamentul aerian. 

  • Antony Blinken, US Secretary of State: Nu voi vorbi despre asta, fac doar precizarea că Statele Unite nu au fost implicate în nicio operaţiune ofensivă. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că nu există pagube la siturile nucleare iraniene.

Occidentul atrage atenţia că un singur pas greşit e suficient pentru a ne aduce în pragul unui al treilea război mondial

  • Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Nu pot şi nici nu vreau să spun mai multe decât că este un principiu foarte clar care trebuie să se aplice tuturor - şi acum, şi în viitor, toţi trebuie să se asigure că nu există escaladări în acest război.  
  • Antonio Guterres, Secretar General al ONU: Un calcul greşit, o neînţelegere, o sigură greşeală poate conduce la ceva de neimaginat - un conflict pe scară largă, care va fi devastator pentru toţi cei implicaţi şi întreaga lume. 

Din Dubai, unde se află în vizită oficială, premierul Ciolacu spunde că situaţia din regiune este îngrijorătoare. 

  • Marcel Ciolacu, premierul României: În acest moment nu există această posibilitate, dar este o criză de securitate regională. Este o îngrijorare şi toată lumea este implicată, de aia am venit însoţită de doamna ministru de externe având această deplasare după cum am spus şi o încărcătură politică. 

La câteva ore de la atac, în Teheran, oamenii au ieşit în stradă cu miile pentru a scanda ameninţări la adresa Israelului şi a Statelor Unite.  

A fost alertă de securitate şi la Paris. Un bărbat a intrat în consulatul Iranului şi a ameninţat că se aruncă în aer. A fost arestat după câteva ore de negocieri. Suspectul voia să răzbune moartea fratelui său.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Mesajul simbolic transmis de Israel, după bombardamentul efectuat de ziua ayatollahului Ali Khamenei. Țintele au fost alese cu grijă