Antena Meniu Search
x

Polițiștii care au apărat Capitoliul în timpul revoltei susținătorilor lui Trump, decorați de Joe Biden la 2 ani de la incidente

 Preşedintele american Joe Biden va decora vineri 12 persoane care "au contribuit exemplar la democraţia noastră în jurul datei de 6 ianuarie 2021", printre care şi poliţişti care au apărat în acea zi Capitoliul luat cu asalt de susţinători ai lui Donald Trump, a informat joi Casa Albă, potrivit AFP. La doi ani de la acest asalt care a şocat SUA şi întreaga lume, Biden va acorda, pentru prima dată de la venirea sa la putere, mai multe 'Medalii prezidenţiale pentru cetăţeni', una dintre "cele mai înalte distincţii civile ale naţiunii noastre", se arată într-un comunicat, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.01.2023, 22:43

Polițiștii care au apărat Capitoliul în timpul revoltei susținătorilor lui Trump, decorați de Joe Biden la 2 ani de la incidente - Profimedia

Această medalie recompensează "acte exemplare în serviciul ţării şi al cetăţenilor săi". Ea va fi acordată în special unui număr de şapte membri ai forţelor de ordine care au făcut faţă în urmă cu doi ani unei hoarde furioase de susţinători ai fostului preşedinte republican, care au luat cu asalt sediul Congresului american în încercarea de a împiedica certificarea alegerii lui Joe Biden.

Dintre aceşti poliţişti, Brian Sicknick, decedat din cauza unui AVC la o zi după asaltul de la Capitoliu, când a fost atacat violent, va fi decorat postum. Celelalte cinci persoane care vor primi medalia sunt responsabili, la diverse niveluri, cu operaţiuni electorale în unele state, supuşi unor presiuni şi ameninţări pentru a fi forţaţi să schimbe rezultatul alegerilor, conform Casei Albe.

Cum evoluează ancheta după incidentele din urmă cu doi ani?

La doi ani după atacul asupra Capitoliului, poliţia americană încă este în căutarea a 350 de participanţi, precum şi a unei persoane suspectate că a depus o bombă artizanală în apropierea sediului Congresului cu o zi înaintea atacului, în timp ce în ziua respectivă au fost arestate peste 950 de persoane.

Peste o treime dintre ele au fost deja judecate sub capete de acuzate variate, de la simplă 'intruziune' la 'revoltă', iar 192 au primit pedepse cu închisoarea, potrivit procurorului federal de la Washington. Departamentul Justiţiei anchetează de asemenea responsabilitatea lui Donald Trump şi a apropiaţilor săi. De la anunţarea candidaturii sale la prezidenţiale pentru 2024, un procuror special a fost desemnat să supervizeze, independent, investigaţiile care îl vizează.

O comisie a Congresului, ale cărei lucrări au un ecou mediatic important, a identificat patru capete de acuzare posibile împotriva fostului preşedinte: apel la insurecţie, complot împotriva statului american, obstrucţionarea unei proceduri oficiale (de certificare a unui scrutin prezidenţial) şi declaraţii false. Însă aceste recomandări sunt pur consultative.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Polițiștii care au apărat Capitoliul în timpul revoltei susținătorilor lui Trump, decorați de Joe Biden la 2 ani de la incidente