Antena Meniu Search
x

A murit după doi ani în care a rămas pozitiv la Covid-19. Virusul a suferit 50 de mutaţii

613 zile în care a rămas pozitiv la Covid-19, timp în care virusul prezent în corpul acestui pacient imunocompromis a suferit mutații de aproximativ cincizeci de ori, înainte ca individul să moară în octombrie 2023.

de Redactia Observator

la 22.04.2024, 16:21

A murit după doi ani în care a rămas pozitiv la Covid-19. Virusul a suferit 50 de mutaţii - Shutterstock

Pacientul de 72 de ani a contactat virusul în varianta Omicron în februarie 2022, pe care a păstrat-o în corpul său până la moartea sa în octombrie 2023, au dezvăluit cercetătorii de la Centrul de Medicină Experimentală și Moleculară de la Universitatea din „Amsterdam”, citați de Time şi Le Parisien. Oamenii de știință nu au precizat însă naționalitatea pacientului și nici țara în care a fost internat.

A murit după doi ani de Covid

Această infecție neobișnuită se explică prin profilul imunitar particular al pacientului. Suferind de o boală de sânge, individul nu a reușit să producă suficienți anticorpi pentru a lupta împotriva virusului, în ciuda mai multor injecții cu vaccin.

Cercetătorii au analizat probe prelevate din nasul și gâtul pacientului, iar rezultatele au arătat că virusul a dezvoltat rezistență la sotrovimab (un tratament cu anticorpi împotriva Covid). Virusul a produs astfel aproximativ cincizeci de mutații, dintre care unele extrem de rezistente la apărarea imunitară.

„Acest caz evidențiază riscul de infecții persistente cu SARS-CoV-2 la persoanele imunodeprimate”, au spus autorii studiului, care subliniază „ importanța supravegherii genomice continue a evoluției SARS-CoV-2 la persoanele imunodeprimate cu infecții persistente”. Totuși, potrivit lor, acest virus care a suferit mutații de zeci de ori nu a infectat pe nimeni altcineva.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Sanatate » A murit după doi ani în care a rămas pozitiv la Covid-19. Virusul a suferit 50 de mutaţii