Antena Meniu Search
x

Care sunt grăsimile saturate. Lista alimentelor care conţin grăsimi saturate ăi efectele lor asupra corpului

Există mai multe tipuri de grăsimi, iar unele dintre ele sunt considerate de către medici benefice pentru organism în timp ce altele nu şi asta datorită faptului că joacă rol important în reducerea riscului de apariţie al unor afecţiuni precum cele cardiovasculare, diabet sau obezitate. Află care sunt grăsimile saturate. 

de Redactia Observator

la 26.04.2024, 19:59

Care sunt grăsimile saturate
Care sunt grăsimile saturate - Shutterstock

Există tendinţa de a lega noţiunea de grăsime cu ceva nesănătos, de care corpul nu are nevoie, însă acest lucru nu este valabil. Organismul are nevoie de grăsimi altfel nu poate funcţiona normal, motiv pentru care este recomandat un consum moderat de grăsimi sănătoase care susţin buna funcţionare a corpului şi care ajută totodată şi la menţinerea greutăţii.

Ce sunt grăsimile saturate. Diferenţa faţă de grăsimile nesaturate

Din punct de vedere medical, grăsimile sănătoase sunt cele nesaturate, care se împart în mononesaturate şi polinesaturate, iar medicii încurajeaza integrarea lor în diete echilibrate. În general, alimentele care le conţin tind să devină lichide atunci când sunt ţinute la temperatura camerei şi se solidifică odată ce sunt depozitate la rece.

Potrivit studiilor, grăsimile monosaturate contribuie la îmbunătăţirea nivelului colesterolului şi reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Printre alimentele care conţin astfel de grăsimi sănătoase se află:

Pe acelaşi subiect
  • uleiuri vegetale, de exemplu, cel de măsline sau din alune de padure, din nuci pecan;
  • nucifere: nuci caju, alune de padure, migdale, nuci pecan;
  • avocado;
  • unt de arahide, unt de migdale.

În ceea ce priveşte grăsimile polinesarurate, organismul nu poate produce de la sine grăsimile polinesaturate, iar din acest motiv sunt considerate esenţiale şi este important să le procurăm din alimente. Uleiurile şi plantele reprezintă sursele principale din care putem obţine astfel de grăsimi.

Printre beneficiile pe care le oferă se află, la fel ca în cazul celor mononesaturate, faptul ca au rol în scăderea riscului de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare şi de a reduce nivelul colesterolului.

Un tip comun de grăsimi polinesaturate este reprezentat de acizii graşi Omega-3, care acţionează în mod benefic în special asupra inimii, deoarece sprijină scăderea tensiunii arteriale şi ajută la prevenirea apariţiei bătăilor neregulate ale inimii. 

Exemple de alimente care conţin acizi graşi Omega-3:

  • nuci;
  • ulei de rapiţă;
  • peşti, precum sardine, somon, păstrav, hering;
  • seminţe: de in, de chia.

Printre sursele de grăsimi polinesaturate se află şi alte alimente, care conţin acizi graşi Omega-6, de exemplu:

  • unele produse din soia: tofu, boabe de soia prăjite, unt de soia;
  • seminţe: de floarea-soarelui, de susan, de dovleac;
  • uleiuri vegetale: de floarea-soarelui, de susan, de porumb, de şofrănel;
  • nuci;
  • unele tipuri de margarină tartinabilă.

Lista de alimente care au grăsimi saturate

Grăsimile care sunt ambalate se numesc grăsimi saturate. Există câteva excepţii, dar cele mai multe sunt solide la temperatura camerei.

Sursele de grăsimi saturate includ:

  • carne roşie
  • câteva produse de carne de porc şi de pui
  • produse lactate, inclusiv unt, iaurt, smântână şi brânză

Ce efecte are consumul de grăsimi saturate

O dietă bogată în grăsimi saturate poate creşte nivelul de colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută. 

Mai multe studii şi cercetari arată că produsele din carne de vită hrănită cu iarbă ridică nivelul de colesterol mai puţin decât cele produse cu carne de vită hrănita cu cereale. Carnea de vită hrănită cu iarba are mai puţine grasimi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Sanatate » Care sunt grăsimile saturate. Lista alimentelor care conţin grăsimi saturate ăi efectele lor asupra corpului