Antena Meniu Search
x

Video Macron l-a plimbat pe Xi Jinping prin munţii Pirinei, locul în care a copilărit. Discuţia pentru care liderul francez a încălcat protocolul

Cină de lux la Palatul Élysée. Preşedintele chinez Xi Jinping a fost primit cu fanfară şi covor roşu de către omologul său francez. La eveniment au participat peste o sută de personalităţi de seamă din Franţa. Emmanuel Macron l-a plimbat pe preşedintele chinez prin munţii Pirinei, locul în care a copilărit, în speranţa că îl va convinge să nu îl mai ajute pe Putin în războiul din Ucraina.  

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 21:44

Vezi și

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Închin paharul în onoarea dumneavoastră şi în cinstea poporului chinez. Şi, mai presus de orice, domnule preşedinte, doamnă, pentru un nou ciclu de 60 de ani de prietenie care se deschide între cele două ţări. 

La cina somptuoasă au participat peste 120 de personalităţi. Nu au lipsit artişti legendari ai Franţei precum Mireille Mathieu, Jean Michel Jarre, Luc Besson. Actriţa Salma Hayek a atras ca un magnet privirile jurnaliştilor. Vedeta a venit împreună cu soţul ei, miliardarul Francois-Henri Pinault, preşedintele grupului Kering, deţinătorul mai multor branduri de lux.  

Cei doi şefi de stat au făcut schimb de cadouri

Cei doi şefi de stat au făcut schimb de cadouri. Emmanuel Macron i-a oferit omologului său chinez coniac şi i-a mulţumit că nu a impus taxe vamale produsului francez, în replică la măsurile anunţate de UE, şi a pledat pentru reguli comerciale în interesul ambelor părţi. Şeful de stat de la Elysee a primit din partea lui Xi traducerile în chineză ale marilor opere franceze. 

Pe acelaşi subiect

Xi Jinping, preşedintele Chinei: Acestea sunt cărţile pe care vreau să ţi le dăruiesc. Sunt tranducerile în chineză ale romanelor franţuzeşti. Anul 93. Doamna Bovary. Roşu şi Negru. Moş Girot. Dama cu Camelii. Cei Trei Muşchetari. 

Azi, într-o mutare surpriză, consilierii președintelui francez au spus că acesta a decis să încalce protocolul pentru o șansă de a avea discuții directe față în față cu Xi. Cuplul prezidenţial chinez a fost urcat în avion şi condus în Pirinei, unde Emmanuel Macron i-a plimbat prin locurile în care a copilărit. În vârf de munte, pe o ploaie puternică şi la aproape 0 grade Celsius, preşedintele chinez a urmărit dansuri folclorice pe muzică tradiţională.

Ce ţări va mai vizita Xi Jinping 

Macron speră astfel să-l îmbuneze să nu mai sprijine Rusia în conflictele militare. Xi Jinping îşi va continua prima vizită din ultimii 5 ani în Europa în Serbia şi Ungaria, ţări cu lideri consideraţi apropiaţi ai lui Putin. La Belgrad, marile bulevarde au fost deja împodobite cu steagurile celor două ţări. Anul trecut, China a fost al doilea partener comercial al Serbiei după Uniunea Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Macron l-a plimbat pe Xi Jinping prin munţii Pirinei, locul în care a copilărit. Discuţia pentru care liderul francez a încălcat protocolul