Antena Meniu Search
x

(P) 6 invenții fără de care nu putem trăi

De-a lungul timpului, știința a evoluat atât de mult încât ne este greu să ne imaginăm cum ar fi să trăim fără electricitate, internet sau alte invenții revoluționare, care astăzi par banale. Într-o lume modernă, să ai în casă electrocasnice, să conduci o mașină sau să ai acces la internet sunt lucruri normale, pe care le luăm ca atare.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 18:05

6 invenții fără de care nu putem trăi
6 invenții fără de care nu putem trăi - Freepik

Te-ai gândit vreodată care sunt cele mai utile dispozitive, obiecte sau electrocasnice, care te ajută să duci o viață modernă și îți oferă confort zilnic?

Frigiderul

Înainte, oamenii nu aveau cum să depoziteze mâncarea pentru prea mult timp și tot ceea ce aduceau în case, trebuia consumat în ziua respectivă. Astăzi, să ai un frigider cu congelator, în care să depozitezi mâncăruri perisabile precum carnea sau legumele, îți ușurează viața și îți scutește timp prețios. În cazul în care ai o familie mare și multe preparate de conservat, o combina frigorifica no frost este extrem de utilă, pentru că vine cu mai mult spațiu și nu este necesar să o dezgheți regulat.

Roțile

Conform antropologilor, cel mai vechi model de roată din lemn a fost descoperit în Slovenia și a fost construit în urmă cu 5.000 de ani. Fără invenția roților, transportul nu ar fi fost posibil. Fie că vorbim despre roți de biciclete, mașini, trenuri sau autobuze, ele ne ajută să ne deplasăm mai ușor și să avem acces la hrană ori servicii medicale în orice colț al lumii.

Mașina de spălat automată

Să speli rufe de mână este obositor, consumator de timp și ineficient, de cele mai multe ori. Inventarea mașinii de spălat automate a ajutat numeroase femei în îndeplinirea treburilor casnice și este unul dintre cele mai utile aparate electrocasnice pe care le poți avea acasă. Meritul aceste invenții îi aparține lui Alva Fisher, care a brevetat primul model în anul 1908, introdus ulterior pe piață de către Hurley Machine Company, din Chicago.

Cuptorul cu microunde

Înainte de anii 1940, să ai mâncarea gata și caldă în doar câteva minute era de domeniul SF-ului. Însă, astăzi, cuptorul cu microunde îți salvează mult timp și este extrem de practic în casa ta. Invenția i-o datorăm lui Percy Spencer de la Marina Americană, care a observat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial că ciocolata lui se topea din cauza magnetronilor, motiv pentru care, la scurt timp, a brevetat primul cuptor cu microunde.

Calculatorul

O altă invenție care a revoluționat lumea a fost apariția calculatorului. Datorită lui, astăzi poți bifa o mulțime de sarcini în doar câteva minute, iar majoritatea joburilor moderne la nivel global depind ce acest dispozitiv. Pe măsură ce a trecut timpul, a evoluat și tehnologia, iar astăzi te poți bucura de laptopuri ultra performante, care pot înlocui complet oamenii pe anumite meserii.

Internetul

Fără internet, nu am putea comanda mâncare acasă, nu am vorbi zilnic cu cei de peste granițe, nu am avea acces la milioane de informații și nu ar exista o mulțime de joburi care depind de această invenție. Deși este relativ recent, tehnologia a ajutat la evoluția lui rapidă, iar astăzi, nu ne-am mai putea imagina cum ar fi să avem o viață fără acces permanent la internet.

Smartphone-urile

Inventarea telefonului mobil a revoluționat lumea, însă apariția primului smartphone a deschis calea tuturor posibilităților. Primul a fost lansat în anul 1992, cântărea 550 grame și purta numele de IBM Simon. Nu vă gândiți că avea performanța unuia din 2023, însă faptul că avea integrat un calculator, un calendar și puteai lua notițe cu el, cu un stilou, era uimitor la acea vreme. Astăzi, există afaceri care pot fi conduse doar prin intermediul smartphone-urilor și au devenit gadgetul de care suntem cel mai dependenți.

Acestea sunt doar câteva dispozitive fără de care nu ne putem imagina lumea în 2023, însă, să nu uităm de toate electrocasnicele care ne ajută să realizăm treburile în gospodărie cu mai multă ușurință și într-un timp mult mai scurt, cât și de alte gadgdeturi prin intermediul cărora ne monitorizăm sănătatea și suntem conectat permanent la informații.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) 6 invenții fără de care nu putem trăi