Antena Meniu Search
x

(P) Ce este și cum se tratează cataracta? Există și alte metode de tratament în afara celor chirurgicale?

Vederea încețoșată îți îngreunează viața de zi cu zi? Te lovești de obiecte sau îți e greu să-i recunoști pe cei dragi? Probabil suferi de cataractă, o problemă frecventă de vedere. Deși apare la vârste înaintate de cele mai multe ori, se poate manifesta în orice moment al vieții. Ce înseamnă și cum se tratează cataracta – descoperă în cuprinsul acestui articol.

de Redactia Observator

la 22.02.2024, 16:45

Ce este cataracta și ce cauzează apariția acesteia?

Cristalinul ochiului este o lentilă transparentă situată în spatele irisului. Funcția sa principală este de a focaliza lumina pe retină, unde se formează imaginile. Pe măsură ce îmbătrânim, cristalinul se poate opaciza. Această opacifiere e denumită cataractă și determină scăderea acuității vizuale, sensibilitate la contrast și diminuarea intensității culorilor. Cataracta nu dispare de la sine și nu se remediază purtând ochelari sau schimbând frecvent dioptriile. Cea mai eficientă metodă de tratament este operația cataracta, care presupune înlocuirea cristalinului natural, cu unul artificial.

Care sunt simptomele cataractei?

Vederea în ceață e cel mai frecvent simptom. În anumite cazuri, se manifestă și sensibilitate crescută la lumină, îngustarea câmpului vizual, vedere redusă la lumină slabă sau nevoia frecventă de schimbare a dioptriilor. Atunci când apar oricare dintre aceste simptome, este esențial să se consulte un medic oftalmolog. 

Ce metode de tratament se utilizează pentru tratarea cataractei?

În prezent, nu există metode non-chirurgicale pentru a trata cataracta. În stadii incipiente, pentru ameliorarea afecțiunii, medical specialist poate recomanda tratament medicamentos sau schimbarea dioptriilor. Cu toate acestea, astfel de metode nu au demonstrat eficiența în reversarea progresiei cataractei. Atunci când evoluează, operația este singura metodă eficientă de a elimina cataracta și de a restabili vederea. Aceasta presupune extracția cristalinului opacifiat și înlocuirea sa cu un cristalin artificial. Este o procedură sigură și rapidă, cu o durată de aproximativ 5-10 minute. Se realizează în regim ambulatoriu, sub anestezie locală. 

În urma unui consult inițial, medicul oftalmolog evaluează fiecare caz în parte și recomandă tipul de cristalin artificial optim. Alegerea acestuia depinde de severitatea cataractei, de starea generală de sănătate a pacientului și de alte afecțiuni existente la nivelul ochiului. Riscul de complicații este scăzut, datorită tehnicilor moderne și experienței chirurgilor. Majoritatea complicațiilor pot fi tratate cu succes.

Cataracta este o afecțiune tratabilă. Operația de cataractă oferă o șansă reală de a redobândi vederea clară și de a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, având o rată de succes de peste 99%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) Ce este și cum se tratează cataracta? Există și alte metode de tratament în afara celor chirurgicale?