Antena Meniu Search
x

(P) Ce își doresc antreprenorii de la un program de contabilitate ERP

Tehnologia este calea de urmat pentru orice companie orientată spre viitor. Iar o soluție ERP cuprinzătoare este potrivită pentru multe tipuri de organizații și industrii – de la comerț electronic la producție, distribuție sau ospitalitate. Există multe module într-un sistem ERP modern pe care le poți alege pentru a crea soluția perfectă pentru firma ta, un program de contabilitate și gestiune financiară fiind doar una dintre funcțiile de bază.

de Redactia Observator

la 21.12.2023, 17:51

Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning) ajută companiile să gestioneze procesele de bază ale afacerii de la finanțe, contabilitate, resurse umane, achiziții, distribuție și multe altele. Sistemele ERP permit companiilor să gestioneze toate aceste procese într-un singur sistem centralizat, care se conectează la alte programe cheie, prin integrări ERP, inclusiv comerț electronic, plăți și business intelligence, în funcție de nevoile și specificul afacerii.

În acest articol, vei afla ce își doresc antreprenorii de la un program de contabilitate și cum îi ajută un sistem ERP, precum și care sunt cele mai importante caracteristici pentru echipele financiare.

Ce așteaptă antreprenorii de la un program de contabilitate 

Un soft de contabilitate este un program conceput pentru a facilita munca contabililor în ceea ce priveste înregistrarea tranzacțiilor comerciale astfel încât să nu mai fie nevoie să fie făcute manual. În prezent, diverse operațiuni de contabilitate, cum ar fi înregistrarea achizițiilor, vânzărilor, registrele de salarii și alte activități pot fi cu siguranță realizate cu un program de contabilitate performant. Acest lucru va face, desigur, rapoartele financiare mult mai clare și implicit mai ușor de obținut.

Când vorbești cu companii care doresc să treacă de la un program tradițional, la un software de contabilitate modern, una dintre caracteristicile cele mai solicitate este o raportare mai bună. Multe sisteme oferă rapoarte generice, care, deși sunt utile, se bazează pe ipoteze care pot fi sau nu relevante pentru companie. Un sistem ERP performant oferă mai multe instrumente pentru raportare și oferă companiilor flexibilitatea de a colecta, edita, partaja și analiza date în cel mai eficient mod posibil.

De asemenea, integritatea datelor este un aspect pe care mulți antreprenori îl caută la un program de contabilitate performant. Lucrul cu sisteme multiple, disparate, oferă loc pentru duplicarea datelor, erori și date învechite. Pentru companiile în creștere care se confruntă cu schimbări constante ale informațiilor despre clienți, furnizori și produse, sistemele performante pentru gestionarea inventarului pot avea un impact asupra acurateței datelor și a raportării. 

Cu un program de contabilitate performant, toate datele sunt stocate într-o bază de date centrală, ceea ce înseamnă că informațiile trebuie actualizate o singură dată, reducând astfel erorile. Software-ul ERP include restricții pentru eliminarea introducerii de date eronate, de exemplu, nu permite crearea aceluiași cod de produs sau cod de contact. 

Beneficiile unui program de contabilitate ERP performant

Un sistem ERP este de neprețuit. Dar, dacă ar trebui să-i rezumăm valoarea în doar două cuvinte, probabil că acestea sunt: organizare și automatizare. Acum, cum rămâne cu programul de contabilitate și gestiune financiară? Pe măsură ce afacerea crește, funcționalitatea unui soft de contabilitate independent poate deveni insuficientă și ineficientă. 

S-ar putea să te trezești că introduci date într-un sistem doar pentru a efectua exact aceeași sarcină din cauza lipsei de integrare. Funcții precum conturile de plătit, registrul general și reconcilierea sunt câteva funcții care se suprapun între ERP și programul de contabilitate

Viziunea holistică oferită de un sistem ERP înseamnă că fiecare decizie pe care o iei nu se bazează pe presupuneri, ci pe date. Poți determina și prognoza cererea și oferta, modul în care cele mai mici schimbări pot duce la un val de efecte în cadrul departamentelor și cum poți acționa cel mai bine.

Nu există două firme care să funcționeze în același mod. O afacere cu amănuntul funcționează diferit de o afacere de producție. Adaugă și faptul că personalizarea este fie limitată, fie inexistentă cu programul de contabilitate independent și poate fi dificil să găsești soluția potrivită pentru afacerea ta. Un program de contabilitate integrat cu un sistem ERP, pe de altă parte, este extrem de personalizabil pentru a răspunde nevoilor specifice și personalizate ale industriei din care faci parte.

Așadar, indiferent dacă ești o organizație mică sau extrem de mare, funcțiile de contabilitate sunt necesare pentru luarea deciziilor, planificarea și prognoza traiectoriei de creștere a afacerii. 

(P) Ce își doresc antreprenorii de la un program de contabilitate ERP

Caracteristicile cheie ale unui program de contabilitate ERP

Scopul principal al unui program de contabilitate ERP este de a elimina cât mai multe sarcini manuale, permițând angajaților să lucreze la sarcinile care contează cel mai mult și împuternicindu-i să ia cele mai bune decizii. Unele dintre caracteristicile cheie pe care un program de contabilitate integrat cu sistemul ERP le oferă sunt:

Evidența tuturor operațiunilor

Registrul general este o parte integrantă a oricărui sistem ERP, deoarece gestionează cu acuratețe volume mari de tranzacții - de la active și pasive la venituri și cheltuieli și conturi de capital. O evidență eficientă îți permite să gestionezi, să monitorizezi și să obții rapoarte din orice unghi al afacerii.

 Managementul cheltuielilor

Există multe cheltuieli asociate cu gestionarea unei afaceri, iar urmărirea acestora manual este ineficientă, riscantă și poate însemna procese de aprobare îndelungate. Un program de contabilitate performant îți va permite să vezi cheltuieli instant, la un click distanță, pentru o gestionare ușoară a facturilor, aprobare și plată rapidă. Soluțiile automate și integrate pentru managementul cheltuielilor elimină procesele manuale la îmbunătățirea operațiunilor.

În conformitate cu cerințele legislative

Să fii în conformitate cu legislația în continuă schimbare și cu cerințele de raportare este una dintre principalele caracteristici pe care trebuie să le ofere sistemele contabile. Nerespectarea sau menținerea la curent cu legislația va duce la penalități, probleme legale și chiar influențarea reputației.

Access în cloud

Un program în cloud îți oferă acces instantaneu la cele mai recente tehnologii orientate către clienți. Gata cu foile de calcul disparate și eronat gestionate pe care mai multe persoane le actualizează în același timp. Software-ul de contabilitate din cloud ajută companiile să rămână în top și să fie mai eficiente în fiecare zi.

Cu un sistem ERP, pe măsură ce ai o imagine de 360 grade asupra afacerii, poți trage concluzii semnificative și poți identifica mai ușor cauza din spatele oricăror cifre sau tendințe neobișnuite. 

Spre deosebire de sistemele ERP tradiționale, software-ul NextUp este construit pentru a avansa, upgrada și configura în funcție de nevoile firmei. O implementare cu succes a unui sistem ERP înseamnă inclusiv implementarea unui program de contabilitate pentru a avea o soluție unificată a tuturor operațiunilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Advertoriale » (P) Ce își doresc antreprenorii de la un program de contabilitate ERP