Antena Meniu Search
x

(P) Cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor

Boxul este cel mai cunoscut sport de contact la nivel global, fiind un adevărat fenomen și fiind denumit de mulți specialiști Regele sporturilor de lupte. Am avut în acest sport multe pagini de istorie scrise, recorduri imposibil de doborât, luptători care și-au încheiat cariera neînvinși, meciuri epocale, reveniri de senzație și încă vor mai fi multe capitole interesante în anii care vor urma.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 12:34

În articolul de față îți propun un top al celor mai mari boxeri ai tuturor timpurilor, fiind vorba de luptători de legendă care au produs meciuri și momente de neuitat în acest sport.

1. Sugar Ray Robinson (174 victorii, 19 înfrângeri, 2 No contest)

Sugar Ray Robinson a avut parte de o copilărie destul de tristă, iar în clasa a 9-a, deși aspira la o altă carieră, a abandonat liceul și s-a orientat spre box.

Cariera la amatori și-a terminat-o cu un record absolut de 85 de victorii și 0 înfrângeri, obținând 69 de knock out-uri, 40 dintre ele intervenite chiar în prima rundă.

Ca profesionist, a refuzat să coopereze cu mafia care controla boxul profesionist până atunci, astfel că i-a fost refuzată o luptă pentru titlu.

Cu toate acestea, în 1946 s-a ivit o oportunitate pentru titlul mondial la categoria mijlocie mică, contra lui Tommy Bell, adversar pe care l-a mai învins cu un an înainte.

Robinson venea după un meci greu avut doar cu o lună în urmă și a fost pus o dată la podea de Bell. Cu toate acestea a revenit și a câștigat meciul prin decizie și prin urmare și titlul vacant.

Pe 14 februarie 1951, Robinson l-a întâlnit pe LaMotta pentru a 6-a oară, într-un meci rămas în istorie ca Masacrul de Sf. Valentin.

În primele 10 runde, Robinson și-a demolat adversarul, iar în final a câștigat prin TKO centura la categoria mijlocie, el urcând în greutate pentru acest meci. A fost unul dintre cele mai spectaculoase meciuri din istorie, iar pe orice meci de box profesionist poți să pariezi acum online dacă urmezi etapa de înregistrare la Betano.

În noiembrie 1965 și-a anunțat retragerea din boxul profesionist, după ultimul meci terminat printr-o decizie acordată oponentului său. Este unul dintre puținii boxeri care a făcut KO peste 100 de adversari, 108 mai exact. Totodată, a rămas ca cel mai bun boxer pound-for-pound din istorie.

2. Muhammad Ali (56 victorii, 5 înfrângeri)

Născut sub numele de Cassius Clay, este considerat de mulți drept cel mai mare boxer al tuturor timpurilor.

Și-a început cariera la amatori la vârsta de doar 12 ani. 6 ani mai târziu, la vârsta majoratului, a câștigat Medalia de Aur la Olimpiada de Vară și a făcut pasul la profesioniști tot în acel an.

La doar 22 de ani a câștigat titlul mondial la categoria grea, după o victorie superbă în fața lui Sonny Liston, pe data de 25 februarie 1964, producând o surpriză uriașă la acel moment.

Muhammad Ali a luptat în meciuri care au rămas în istoria acestui sport, precum duelul cu Joe Frazier (lupta secolului, cel mai mare meci pe care l-a văzut boxul până atunci), dar și meciul cu George Foreman.

După victoria din meciul secolului contra lui Frazier a urmat revanșa, un meci adjudecat din nou de Muhammad Ali printr-o decizie unanimă.

Singurul meci pierdut de Ali înainte de limită a fost partida din 2 octombrie 1980, contra lui Larry Holmes. A fost un meci în care Ali a fost dominat categoric și după care nu și-a mai revenit pe deplin, iar un an mai târziu, Ali și-a anunțat retragerea din box. Chiar și asa, din cele 56 de victorii, Muhammad a oferit publicului 37 de knock out-uri.

3. Mike Tyson (50 victorii, 6 înfrângeri, 2 No contest)

Campionul de necontestat la supergrea este Mike Tyson, un pugilist care este o sursă de inspirație pentru mulți dintre boxerii care s-au apucat ulterior de acest sport.

Tyson deține recordul pentru cel mai tânăr campion la categoria supergrea, câștigând acest titlu la vârsta de doar 20 de ani.

În primele sale 19 partide la profesioniști Tyson nu a avut emoții, câștigându-le pe toate prin KO. Mai mult, 12 dintre aceste knock out-uri au survenit în prima rundă.

Pe 27 iunie 1988, Tyson îl infrunta pe Spinks, care luase centura de la Holmes cu 3 ani mai devreme. Meciul a durat doar 91 de secunde, pentru că Iron Mike și-a spulberat adversarul prin KO.

Au urmat apoi partide memorabile cu Holyfield. În prima dintre ele a pierdut prin TKO. În revanșa acordată, Tyson a fost descalificat pentru că l-a mușcat de ureche pe oponentul său, un gest rămas în istoria acestui sport.

Acesta este topul celor mai mari pugiliști din toate timpurile. Cu siguranță mulți boxeri au fost inspirați de performanțele incredibile reușite de cei menționați mai sus și de meciurile legendare pe care aceștia le-au produs de-a lungul anilor. Fiecare a dominat câte o eră a boxului și a adus un farmec aparte acestui sport.

Ar mai fi o mențiune specială în acest top și anume Floyd Mayweather, care s-a retras din acest sport neînvins, americanul având un palmares de 50 de victorii obținute, 27 dintre acestea fiind prin knock out.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Advertoriale » (P) Cei mai mari boxeri ai tuturor timpurilor