Antena Meniu Search
x

(P) Psihoterapia: un mod util de a depăși momentele dificile!

Psihoterapia poate fi de mare ajutor în multe momente dificile din viață noastră. Cu toții avem acele zile “negre” cum obișnuim să le spunem, în care ne simțim descumpăniți, singuri. Avem impresia că totul se năruie în jurul nostru și că nimeni și nimic nu ne poate ajuta. Poate că acela este momentul în care ar trebui să apelezi la ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut. Știm că în societatea românească există ideea că, a merge la un astfel de specialist, nu este tocmai OK.

de Redactia Observator

la 29.09.2023, 14:49

(P) Psihoterapia: un mod util de a depăși momentele dificile!
(P) Psihoterapia: un mod util de a depăși momentele dificile!

Oamenii tind încă să creadă că doar atunci când ai probleme grave mentale trebuie să apelezi la ajutorul lui. Nimic mai fals! Poți să mergi la psihoterapeut sau la psiholog ori de câte ori te simți trist și ai nevoie de îndrumarea unei persoane acreditate. Psihologul nu te poate vindeca, ci numai tu poți, însă acesta te poate ajută să găsești calea cea bună către liniștea ta sufletească și mentală. Situațiile în care o persoană poate alege să meargă la un psiholog sunt multiple. Dar, mai întâi, să vedem ce este un psiholog sau un psihoterapeut.

Deci, ce este un psihoterapeut?

Pentru a fi numit psihoterapeut este necesară o educație de bază în psihoterapie, aceasta fiind inclusă, de exemplu, în programul de psihologie. Pe lângă educația de bază, sunt necesare și studii suplimentare în psihoterapie și ani de experiență în muncă. Nu trebuie confundat psihologul cu psihoterapeutul și cu psihiatrul.

Care este diferența dintre un psiholog, un psihiatru și un psihoterapeut?

Motivul pentru care este ușor să confundăm termenul de psihoterapeut cu psiholog este probabil pentru că ambele denumiri profesionale pot funcționa folosind terapiei vorbirii. O mare diferență între un psiholog și un psihoterapeut este că un psihoterapeut trebuie să urmeze și alte tipuri de educație, pe lângă cea de baza, de psiholog. De asemenea, psihologii și psihoterapeuții sunt adesea confundați cu psihiatrii. Un psihiatru este practic un medic cu pregătire de specialitate în boli mintale și numai psihiatrii pot prescrie medicamente. Trebuie să cunoaștem întotdeauna această diferența.

Când este cazul să mergi la un psiholog sau psihoterapeut?

În primul rând, trebuie să spunem că există o mulțime de cabinete care oferă psihoterapie. Psihoplan este unul din aceste cabinete. Aici vin persoane care au diverse probleme. De asmenea, aici pot să vină familii, cupluri, părinți cu copii sau adolescenți. Anxietatea, depresia, tristețea excesivă, gândurile suicidale, nervozitatea excesivă, acestea sunt probleme care pot să își găsească îndrumare și poate chiar rezolvare cu ajutorul unui specialist. 

Depresia, sindromul de epuizare și alte probleme psihice trebuie considerate boli și societatea trebuie să ofere îngrijire pentru acestea la fel ca pentru orice altă boală. Dacă te simți rău mental, sufletește, chiar dacă fizic nu ai nimic, nu aștepta! La Psihoplan vei găsi un psihooterapeut cu experiență, și anume pe Simona Constantin. Pe lângă experiența și profesionalismul cu care răspunde fiecărei provocări, psihoterapeutul Simona Constantin este un om, empatic, care înțelege suferințele celor care îi calcă pragul. Nu promite vindecarea, dar caută răspunsuri și rezolvări pentru fiecare problemă. 

Terapia cognitiv comportamentală și Terapia psihodinamică: cele mai comune terapii!

Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe identificarea gândurilor și comportamentelor care creează probleme și pe predarea unor moduri noi, mai sănătoase de a gândi și de a acționa. Este una din terapiile practicate la Psihoplan. Nu este întotdeauna necesar să înțelegem cauza problemei pentru a o trata.

Pacientul este îndemnat să încerce noi comportamente în viața de zi cu zi între ședințele de terapie. Acestea sunt cunoscute drept teme. Prin urmare, ca pacient, trebuie să fii activ și angajat pentru ca tratamentul să funcționeze.

Terapia psihodinamică în schimb, încearcă să înțeleagă cauza simptomelor și, prin urmare, ia mai mult în considerare trecutul pacientului. Și acesta este un alt tip de terapie practicat la Psihoplan. Punctul de plecare este că toate problemele de sănătate mintală apar dintr-un motiv și că o vindecare mai profundă poate avea loc dacă înțelegi cum și de ce au apărut problemele.

Se concentrează în mare măsură pe creșterea conștientizării de sine. Prin urmare, nu este vorba despre niciun sfat direct, dar ești încurajat și îndrumat să cauți singur răspunsurile la întrebările tale. Acestea sunt tratamente de lungă durată, dar se întâmplă adesea ca, cu doar câteva ședințe, problema să se rezolve.

Un psiholog poate să se ocupe de probleme legate de depresie, anxietate și probleme legate de stres. Tot la un psiholog sau psihoterapeut pot să vină persoane care au afecțiuni mai grave, cum ar fi tulburările de personalitate, tulburarea bipolară și psihoza. În aceste din urmă cazuri, totuși, pot fi necesare și intervenții psihiatrice, cum ar fi spitalizarea și medicația.

Când ar trebui să mergi la un psiholog?

Când simți că bunăstarea ta mentală este într-un impas, iar orice faci nu este de ajutor - atunci poate fi o idee bună să discuți cu un psiholog. Nu există teste preliminare care să-ți spună că ai nevoie sau nu de terapie. Este propria experiență cea care decide, nu circumstanțele obiective. 

Un eveniment nesemnificativ din exterior sau independent de tine poate declanșa o criză majoră în interior. De asemenea, se poate întâmpla, în special în terapia psihodinamică, ca pacienții să caute ajutor pentru o problemă minoră, dar să descopere că au de fapt alte probleme mai mari de care nu erau conștienți. Nu îți dai seama cum te simți cu adevărat? Acesta poate fi un semn că psihoterapia ar fi bună pentru tine.

Exemple de alte simptome care ar trebui luate în serios sunt lipsa poftei de viață, tensiunea musculară, problemele de somn, scăderea poftei de mâncare, anxietatea inexplicabilă, incapacitatea de a te relaxa, dificultatea de a simți bucurie, nevoia de a-ți face rău, relații amoroase distructive, fobii, comportament compulsiv și multe altele. Pentru oricare dintre aceste lucruri pe care le simți, nu ar fi o idee rea să cauți ajutorul unui psiholog. Nu mai ai speranță? Mergi la Psihoplan și caută un sfat. Cu siguranța vei găsi alinarea și confortul de care ai nevoie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) Psihoterapia: un mod util de a depăși momentele dificile!