Antena Meniu Search
x

(P) Stresul si căderea părului pe fond nervos

Orice organism viu poate fi expus acțiunii unor factori de stres exogeni și endogeni (stresori). Atunci când această expunere devine una cronică, iar nivelurile de stres ating niveluri foarte ridicate, pot apărea diferite efecte sub forma unor răspunsuri biologice. Rolul acestora este de a proteja organismul, sau de a-l ajuta să se adapteze la noul context. 

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 14:23

Există studii ale căror rezultate sugerează faptul că o posibilă eliberare de neurotransmițători, neurohormoni și citokine de către organism, ca răspuns al acestuia la expunerea în fața stresorilor, poate influența ciclul de viață al firului de păr, cauzând căderea sa prematură. Te invităm să afli mai multe informații esențiale despre legătura dintre stres și căderea părului.

Efectele stresului asupra suprafeței de piele 

Firele de păr din straturile pielii au o durată de viață alcătuită din 3 etape diferite: 

  • etapa anagenă - în acest prim interval de timp, se formează și crește firul de păr
  • etapa catagenă - coincide cu oprirea progresivă a funcțiilor vitale ale firului de păr
  • etapa telogenă - firul de păr se desprinde și cade de pe suprafața scalpului.

Straturile exterioare ale pielii, acolo unde cresc și se dezvoltă firele de păr, asigură protecția organismului în fața acțiunii stresorilor chimici, biologici și fizici din mediul înconjurător: valori termice extreme, razele UVA și UVB, șocuri de natură mecanică, substanțe chimice etc. Eliberarea de neurotransmițători, neurohormoni și citokinelor reprezintă un răspuns organic al organismului față de această expunere, ce poate reduce etapele duratei de viață a firului de păr. 

Diferite tipuri de cădere a părului din cauza stresului

Oamenii de știință susțin că următoarele 3 afecțiuni cauzează căderea în exces a părului, pe fondul unor niveluri de stres semnificative, cu un caracter cronic sau temporar:

Alopecia areata. Episoadele de stres sever reprezintă una dintre cauzele principale pentru această afecțiune. Evoluția este una bruscă, iar căderea părului este observabilă doar în anumite zone ale corpului (ex: scalpul). Alopecia areata este activată de acțiunea sistemului imunitar asupra foliculilor de păr. 

Tricotilomania. O tulburare emoțională puternică determină nevoia incontrolabilă a unei persoane de a-si smulge părul din zona scalpului sau din sprâncene. Specialiștii susțin că acesta este un mecanism de gestionare a stărilor emoționale negative, așa cum este și stresul

Efluviu Telogen. Sub acțiunea nivelurilor de stres ridicate, foliculii de păr pot intra în faza telogenă (de repaus) a ciclului de viață. Astfel, părul poate cădea în exces, acest lucru observându-se mai ales în timpul dușului, sau atunci când este pieptănat. De cele mai multe ore, debutul este declanșat de trăirea unui eveniment traumatizant. 

Este, însă, important de precizat faptul că se poate observa o relație de cauzalitate bilaterală între stres și căderea părului. Persoanele care acuză o cădere în exces a firelor de păr (în special, în cazul părului de pe suprafața scalpului), se pot confrunta cu niveluri de stres foarte ridicate, ce influențează respectul față de propria persoană, calitatea vieții sociale și modul în care poate fi concepută garderoba de zi cu zi (purtarea de eșarfe, pălării sau chiar peruci).  

Abordarea corectă a acestor probleme de sănătate. 

Dacă te confrunți cu o cădere excesivă a părului, pe fondul unei perioade stresante din viața ta, programează-te în cel mai scurt timp posibil pentru un consult de specialitate. Expertul are la îndemână întreaga sumă de instrumente cu care poate evalua starea ta de sănătate, astfel încât să pună în mod corect un diagnostic și să ofere soluții pentru abordarea acestei probleme. 

Reducerea nivelurilor de stres reprezintă o măsură de prevenire a unei astfel de manifestări, atunci când este identificată o cauză de natură emoțională. De asemenea, utilizarea unor soluții împotriva căderii parului, așa cum sunt cele din gama Forcapil, asigură o întreținere adecvată a podoabei capilare, contribuind activ la longevitatea firului. Produsele Forcapil împotriva căderii părului conțin ingrediente active, ce pot preveni calviția prematură determinată de stres. 

Retine, însă, că sfatul medicului specialist este singurul care contează, pentru evaluarea stării tale de sănătate și stabilirea unor acțiuni eficiente, împotriva căderii părului pe fond nervos. Evită să urmezi un tratament sau să utilizezi un anumit produs fără acordul expertului, deoarece acțiunea acestora poate afecta ireversibil firele de păr și scalpul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) Stresul si căderea părului pe fond nervos