Antena Meniu Search
x

(P) Tehnologia LED în viitor. Ce beneficii are aceasta

Sistemele de iluminat LED sunt folosite din ce în ce mai mult și sunt considerate o tehnologie pentru viitor datorită nenumăratelor avantaje pe care le prezintă. LED-urile, utilizate de câțiva ani buni la scară largă pentru iluminatul public sau industrial, au pătruns acum și în casele sau birourile noastre. Dacă până de curând presupuneau o investiție destul de importantă, pentru că procesele tehnologice au evoluat, prețurile nu mai sunt prohibitive. Dar chiar dacă sunt ceva mai mari decât în cazul sistemelor clasice, investiția în tehnologia LED are o serie de beneficii foarte importante, care justifică pe deplin orice efort.

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 14:18

Tehnologia LED în viitor. Ce beneficii are aceasta
Tehnologia LED în viitor. Ce beneficii are aceasta

Iată 5 beneficii extraordinare ale sistemelor LED:

Au o durată lungă de viață

LED-urile au o durată de viață incredibil de mare, de până la 50.000 de ore, adică de 40 de ori mai mult decât becurile cu incandescență. În cazul unor proiecte de iluminat ample, care includ mai multe corpuri, înlocuirea lor va deveni în timp extrem de costisitoare. Pentru că LED-urile rezistă atât de mult, acest fapt va avea un impact pozitiv asupra costurilor de întreținere, pentru că abia după 6 ani poate fi necesară înlocuirea lor.

Sisteme personalizate

Tehnologia LED permite realizarea unor corpuri de iluminat personalizate, în ton cu designul ales pentru amenajarea unui interior, cu scopul lui și cu dimensiunile pe care le are. LED-urile sunt utilizate în proiecte de iluminat care pot schimba total aspectul și atmosfera unui spațiu. Din punct de vedere estetic, corpurile de iluminat LED pot îmbogăți o incintă cu accente de lumină direcționate strategic către punctele de interes. De asemenea, vor sublinia stilul ales și vor înfrumuseța orice interior.

Consum redus de energie

LED-urile folosesc mai puțin cu 50-90% energie electrică decât becurile cu incandescență, fluorescente sau halogene. Diferența este uriașă și se va simți foarte mult în factura de energie electrică, mai ales acum, când prețurile au crescut. Ca să dăm un exemplu concret, un bec de 100 W cu filament incandescent va consuma 100 W de energie electrică, pe când un LED de 100 W va consuma doar 10-50 W.

Dispozitive sigure de iluminat

Pentru că LED-urile se încălzesc doar până la 30 de grade Celsius, aceste dispozitive prezintă un grad mare de siguranță în utilizare. Prin comparație, la un bec cu incandescență, filamentul poate să ajungă și la 3.000 de grade Celsius. Prin urmare, riscul de incendiu este ridicat în cazul folosirii necorespunzătoare.

Pe lângă acest aspect, LED-urile sunt și foarte rezistente la factorii de mediu, astfel că rezistă cu succes în zone foarte geroase, în ploaie sau la temperaturi ridicate.

În prezent, LED-urile sunt considerate cele mai sigure dispozitive de iluminat.

Nu emit ultraviolete

Pentru că LED-urile nu emit radiații UV, sunt surse de lumină mai sigure pentru sănătatea noastră. Becurile clasice emit radiații UV, care pot afecta aspectul pielii și obosesc ochii. De asemenea, potrivit unui studiu publicat pe ScienceDirect, ultravioletele emise de sistemele clasice de iluminat afectează calitatea țesăturilor dintr-un interior, a vopselei și a altor materiale folosite la amenajare. 

Foto: Unsplash

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Advertoriale » (P) Tehnologia LED în viitor. Ce beneficii are aceasta