Antena Meniu Search
x

(P) Televizor Samsung, o variantă de top pentru casa ta

Când vine vorba de televizoare, cu siguranță primul brand care ne vine în minte este, aproape întotdeauna, Samsung. Coreenii sunt primii în lume la acest capitol, iar numele lor echivalează cu calitate și durabilitate.

de Redactia Observator

la 31.01.2024, 13:57

Televizor Samsung, o variantă de top pentru casa ta
Televizor Samsung, o variantă de top pentru casa ta

În ceea ce privește gama de televizoare mini LED 4K Ultra HD de la Samsung, noua serie QN90B se află pe a doua treaptă a podiumului, seria 'QN95' fiind din nou în top. În comparație cu aceasta din urmă, seria '90' renunță la set-top box-ul 'Silm One Connect', toate componentele electronice și conexiunile fiind astfel integrate direct în carcasa televizorului în sine. Alte distincții se referă, de asemenea, la procesorul utilizat, la absența suportului pentru rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru modelele de la 55 de inci în sus și la gestionarea iluminării locale.

Printre principalele noutăți, noua gamă Neo QLED include o interfață Tizen Smart TV revizuită semnificativ, introducerea unei soluții de autocalibrare prin intermediul smartphone-ului și suportul pentru piesele audio Dolby Atmos, în timp ce suportul pentru HDR în Dolby Vision continuă să lipsească. Haideți să aflăm împreună cum se descurcă acest nou televizor Samsung Neo QLED QN90B de 55 de inci.

Noua gamă a acestui televizor "Neo QLED" se află acum la a doua generație, iar panourile LCD VA nativ pe 10 biți, soluția asociată de retroiluminare Mini LED Quantum Dot și componentele electronice au fost supuse unor îmbunătățiri. Aceasta înseamnă că principalele caracteristici, începând cu numărul de Mini LED-uri plasate direct în spatele panoului în configurație "Full Array" și numărul de zone de control al diminuării locale (încă 576 pentru modelul de 55 de inci), rămân foarte asemănătoare și nu au cunoscut nicio "revoluție" deosebită.

Cea mai mare muncă cu care s-au confruntat inginerii coreeni în ultimii ani a fost, fără îndoială, aceea de a încerca să "focalizeze" în cel mai bun mod posibil emisia de lumină pentru acest tv Samsung, încercând să combine eficiența maximă (atât în ceea ce privește puterea de vârf, cât și consumul), cu reținerea maximă a luminii false și a defectelor aferente așa-numitului "clouding and blooming effect", toate acestea încercând să limiteze cât mai mult posibil derapajele unghiulare tipice panourilor LCD de tip VA.

Ca întotdeauna, Samsung urmărește să îmbunătățească redarea generală datorită unui mix de soluții hardware - stratul optic "Ultra Viewing Angle" de pe panou, Mini LED-urile combinate cu aranjarea lor prin tehnologia Quantum Matrix - și software - procesorul Neo Quantum 4K care gestionează algoritmii de diminuare locală, precum și procesarea luminanței, care anul acesta a fost mărită la 14 biți (adică 16384 de niveluri) pentru a îmbunătăți nuanțele scalei de gri. Toate acestea ar trebui să ajute la redarea mai multor detalii în condiții de lumină slabă pentru acest televizor, precum și la limitarea halourilor de lumină care pot apărea în jurul punctelor luminoase sau a porțiunilor unei imagini scufundate în întuneric.

Din punct de vedere estetic, noul tv Samsung QN90B nu se abate în mod deosebit de la designul gamei anterioare, păstrând întotdeauna baza de susținere metalică grea (aproximativ 4 kg), cu o formă plăcută de arc în formă de L și care pare să fi fost făcută intenționat pentru a găzdui una dintre barele de sunet "Q seire" ale aceluiași producător coreean. Întregul ansamblu pare elegant și armonios al acestor televizoare, inclusiv datorită utilizării extinse a materialelor de calitate. Panoul nu este foarte subțire și ajunge la o grosime de 2,5 cm, și pentru că integrează întreaga matrice de iluminare de fundal Mini LED, electronica, conexiunile și sursa de alimentare. Pentru cei care doresc să agațe televizorul pe perete, QN90B este compatibil cu suportul propriu Samsung "Slim Fit", sau pot achiziționa un suport de perete compatibil VESA 200 x 200 mm.

Porturile HDMI 2.1 în versiuni full-band de 48 Gbps permit redarea semnalelor 4K Ultra HD de până la 120 Hz (HFR - High Frame Rate), cu compresie cromatică 4:4:4:4 și eșantionare a culorilor pe până la 12 biți. Prin urmare, intrările suportă pe deplin toate funcțiile așteptate: pe lângă eARC (enhanced Audio Return Channel), ALLM (Auto Low Latency) și VRR (Variable Refresh Rate) sunt, de asemenea, suportate în versiunea proprietară AMD Freesync Premium Pro. Modul VRR este capabil să coboare la rate de până la 20 Hz pentru a evita "tearing-ul". Oficial lipsește suportul pentru Nvidia Gsync VRR, care a fost totuși recunoscut corect cu unele jocuri pe PC-urile echipate cu cel mai recent GPU Nvidia RTX.

În ceea ce privește telecomanda Bluetooth 'One Remote', regăsim din nou integrarea unei baterii reîncărcabile pentru acest tv Samsung, care se reîncarcă prin intermediul panoului solar de pe spate, iar din acest an și datorită undelor radio Wi-Fi de acasă. Alternativ, există întotdeauna un port de încărcare USB Type-C. În rest, ne confruntăm cu obișnuita telecomandă minimalistă a acestui televizor, care integrează butoane pentru acces direct la serviciile Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ și Samsung TV Plus. Există, de asemenea, la acest tv Samsung, un buton de microfon pentru a accesa asistenții vocali Bixby de la Samsung, Google Assistant și Amazon Alexa.

Mai există la acest televizor și funcția 'Multi View' care permite redarea simultană a conținutului TV și a informațiilor de pe un telefon mobil (prin intermediul unei aplicații dedicate, compatibilă cu smartphone-urile Android și iOS). Smart TV include, de asemenea, un player media integrat care poate reda conținut multimedia atât de pe HDD-uri USB externe, cât și de pe orice NAS dintr-o rețea locală DLNA / UPnP.

În ceea ce privește HDR, acest model acest tv Samsung este compatibil cu standardele HDR10, HDR10+ (cu metadate dinamice) și HLG, în timp ce suportul pentru Dolby Vision lipsește încă. HDR10+ include, de asemenea, suport pentru funcția "Adaptive", care este capabilă să exploateze senzorul de lumină pentru a adapta redarea imaginilor la condițiile de iluminare ambientală. În sfârșit, anul acesta găsim și preset-ul "Filmaker Mode", modul dorit de industria cinematografică, care dezactivează orice procesare a imaginii - cum ar fi gestionarea mișcării sau reducerea zgomotului, dar și procesarea Dynamic Tone Mapping cu conținut HDR10 - pentru a reda o viziune a filmelor fidelă originalului cinematografic imaginat și dorit de regizor.

Vă mai recomandăm să verificați dacă spațiul de culoare, pe acest televizor, nu este pe "Native" (în caz contrar, culorile vor fi suprasaturate și complet nenaturale) și să selectați "Auto".

Așadar, în ceea ce privește performanțele, avem de-a face cu un televizor absolut excelent în SDR și foarte exuberant (în sens pozitiv) în HDR. Și toate acestea deja "out of the box", cu condiția utilizării celor mai potrivite presetări. Apreciabilă este și interfața Smart TV a acestui tv Samsung, reînnoită, care continuă să rămână o referință în acest sector. Suportul pentru jocuri (de asemenea în cloud) este excelent, iar noua compatibilitate Dolby Atmos este apreciabilă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 25 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Advertoriale » (P) Televizor Samsung, o variantă de top pentru casa ta