Antena Meniu Search
x

(P) Tratamente pentru afecțiunile parodontale: opțiuni și eficacitate

Boala parodontală are origine infecțioasă și este o inflamație a țesuturilor care înconjoară și susțin dinții. Afecțiunile parodontale pot debuta cu o gingivită, care, netratată, poate să evolueze și să ducă, în cele din urmă, la pierderea dinților. Descoperă mai jos care sunt tratamentele folosite în prezent în afecțiunile parodontale și care este eficiența lor.

de Redactia Observator

la 02.05.2023, 17:04

Tratamente pentru afecțiunile parodontale: opțiuni și eficacitate - Freepik

Care sunt cauzele și simptomele bolii parodontale?

Parodontita are origine bacteriană și apare, cel mai frecvent, în contextul în care mecanismele imunitare sunt slăbite. Boala începe cu o inflamație a gingiilor (gingivita), care se extinde treptat la țesutul osos, formând un fel de „buzunare” infectate între gingie și dinte. Apar sângerări la periaj, culoarea gingiilor va deveni treptat roșie, consistența lor se va reduce, aceste manifestări fiind urmate de desprinderea progresivă a dinților. Sensibilitatea sau durerile la cald și frig, la contactul cu anumite alimente și lichide însoțesc de obicei aceste simptome. De asemenea, apar modificări care nu sunt vizibile la nivelul gurii, printre care resorbția osoasă și deteriorarea ligamentului care leagă rădăcina de osul alveolar.

Există mai multe tipuri de afectiuni parodontale, respectiv cronice, cu o rată de progresie lentă, și agresive, care pot fi localizate sau generalizate. 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că boala parodontală afectează 10-15% dintre adulți, la nivel mondial. De asemenea, prevalența și severitatea bolii cresc odată cu vârsta.

Printre factorii care pot favoriza apariția afecțiunilor parodontale se numără fumatul, unele infecții și alimentația dezechilibrată. De asemenea, boala parodontală poate să fie o manifestare asociată cu anumite boli, precum diabetul.

Dacă este lăsată netratată, parodontita poate duce la distrugerea oaselor maxilarului și pierderea dinților.

Care sunt tratamentele recomandate în boala parodontală?

Atunci când mergi la clinica dentara și ești diagnosticat cu boala parodontală, scopul tratamentului va fi de a limita progresia bolii cât mai repede posibil, precum și de a reface structurile de susținere ale dinților. Planul de tratament stabilit de medic depinde de stadiul bolii și de starea danturii pacientului.

Chiuretajul gingival

Inițial, medicul va efectua o curățare completă a dinților, a rădăcinilor acestora și a gingiilor, care, în multe cazuri, poate să fie suficientă pentru a opri progresia bolii. Eliminarea bacteriilor și tartrului este o procedură care permite gingiilor care s-au desprins să adere din nou pe dinți. De asemenea, procedura permite limitarea proliferării bacteriilor. Medicul parodontolog efectuează un chiuretaj gingival pentru a permite vindecarea pungilor parodontale unde se adună bacteriile. Chiuretajul gingival se efectuează sub anestezie, manual sau cu laserul.

Procedura va fi eficientă dacă va fi urmată de respectarea unor reguli de igienă strictă, cu periaj corect, completat de folosirea aței dentare.

Tratamentul cu antibiotice

Dacă este necesar, medicul parodontolog va prescrie pacientului un tratament cu antibiotice. Este vorba mai ales de afecțiunile parodontale agresive, dar și de cazurile de recidivă. Tratamentul cu antibiotice poate fi prescris și persoanelor cu o stare a sănătății proastă, de exemplu, cu diabet sau maladii cardiace, în contextul riscurilor mai crescute de complicații.

Tratamentul chirurgical

În unele cazuri, chiuretajul gingival nu este suficient pentru a reduce pungile parodontale. În acest caz, medicul va apela la metode chirurgicale, respectiv va face incizii în gingii pentru a curăța pungile parodontale și a îndepărta tartrul în zonele inaccesibile. Gingia este pusă la loc și se vindecă prin aderarea la zonele curățate.

Există, de asemenea, cazuri în care osul este prea deteriorat. Se poate face în acest caz o reconstituire a țesutului de susținere al dinților, prin utilizarea unor biomateriale sau de grefe osoase. Dinții vor beneficia de o ancorare mai bună, iar zona se va vindeca mai bine. 

Totodată, dacă medicul consideră necesar, se poate face o grefa gingivală, pentru a contracara retracția gingiilor.

Parodontita este o boală destul de frecventă, care nu trebuie să fie neglijată. O bună igienă orală zilnică poate ajuta la prevenirea bolii parodontale, însă, dacă apare, este foarte important să fie detectată din timp pentru a fi gestionată corespunzător. Dacă suferi de probleme gingivale, consultă cât mai repede un medic, pentru a beneficia de un tratament cât mai eficient.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Advertoriale » (P) Tratamente pentru afecțiunile parodontale: opțiuni și eficacitate