Video

Ajut Eu: Costi Mugea, singurul canotor cu dizabilităţi din România, visează la Olimpiadă

De Denisa Morariu-Tamaş.
Publicat: 16.12.2020, 20:20.
Actualizat: 16.12.2020, 20:56

La şapte ani, un proiectil de tanc i-a explodat în faţă şi l-a lăsat fără picioare. În clasa întâi, a intrat purtat pe braţe de părinţi. Dar a găsit puterea să meargă mai departe. Cu o proteză veche, Costi Mugea e astăzi sportiv de performanţă: primul şi singurul canotor cu dizabilităţi din România. Visează să concureze la jocurile paralimpice de la Tokyo, dar are nevoie de proteze noi.

Costi Mugea, singurul canotor cu dizabilităţi din România, visează la Olimpiadă

E ger și vântul aproape îl doboară. Pe drumul îngheţat, Costi pedalează ca în fiecare dimineaţă. Pe zăpadă, ploaie sau soare, parcurge cei 17 kilometri până la Călărași, acolo unde se antrenează pentru performanţă. Sportul a fost colacul lui de salvare, după ce şi-a pierdut ambele picioare.

Costi Mugea: La 7 ani am pățit un accident cu un proiectil de tanc, 2 vecini de-ai mei mai mari au găsit proiectilul și l-au adus acasă. Eu am venit de la grădiniță, am trecut strada la ei. Ei desfăceau acest proiectil și au tăiat o bucată din el, au scos cât praf de pușcă au putut din el atunci s-a produs explozia.

Pentru că în satul lui nu existau telefoane ca să sune la ambulanță, un vecin i-a urcat pe cei 3 copii pe bancheta din spate a mașini personale și i-a dus la spital.

Costi Mugea: Cel care a ținut de proiectil are amputate brațele și de curând a rămas fără vedere. Şi cel care a dat cu ciocanul a murit în drum spre spital. Mie a trebuit să-mi amputeze ambele picioare, gamba stângă și coapsa dreaptă.

Costi a ajuns singurul canotor cu dizabilităţi din România

După două săptămâni de comă și câteva luni de recuperare, Costi a intrat în clasa întâi purtat pe brațe.

Costi Mugea: Imediat după accident, am depins foarte mult de părinții mei, am fost dus în brațe la școală de părinți, de bunici, am fost ajutat de profesori, mergeam cu dânșii la toaletă, pentru mine profesorii au fost nu doar profesori, au fost părinți pentru mine.

Atunci când și-a pierdut mușchii picioarelor a înțeles că are nevoie de o forță mult mai mare ca să trăiască. O forță pe care doar mușchiul inimii i-o putea da. Și atunci a învățat să lupte şi să se accepte. A descoperit canotajul şi a început, pe apă, să se simtă întreg.

Costi Mugea: A fost un sentiment de libertate, de independență, practic depinzi doar de forța ta proprie și mi-a dat încredere în mine, încredere că pot face ceva, încredere că pot sparge orice barieră.

Costi e singurul canotor cu dizabilități din România. Clubul Sportiv Municipal Călărași i-a oferit o sală, un ergometru pentru antrenament și un profesor. Trage de mânere cu atâta putere, ca să suplinească golul pe care o greșeală din copilărie i l-a lăsat într-o zi de mai.

Costi Mugea: M-am comparat cu oameni normali și am încercat să-mi depășesc condiția de fiecare dată. Am zis că trebuie să pot.

În România nu există competiții oficiale de canotaj pentru persoane cu dizabilități. Dar Costi a primit permisiunea de a participa la campionatul național de ergometru, un fel de canotaj pe uscat.

Costi Mugea: Am concurat cu persoane normale, în același timp cu persoane normale și am terminat la câteva secunde după un om normal. Pe aparat, timpul meu e comparat cu cel din afară și am reușit să obțin timp egal cu al campionului mondial pe aparat.

Îşi doreşte să ajungă la Jocurile Paralimpice de la Tokyo

Deși practică sport doar de un an și jumătate. Acum așteaptă vremea bună, ca să iasă pe apă în schif și să se antreneze pentru balcaniadă, unde va întâlni marii campioni paralimpici ai lumii. Și dacă va fi suficient de bun, să ajungă și la Tokyo.

Costi Mugea: Îmi doresc să reprezint țara, îmi doresc să arăt persoanelor cu dizabilități că se poate și în canotaj.

E voluntar pentru persoane cu dizabilități mai grave, pentru că loc de muncă încă nu a găsit. Ar însemna 3 ore petrecute zilnic pe drum. De 5 ani, completează cereri pentru o locuință socială, însă nu a reușit încă să urce în vârful listei. Dar asta nu-l oprește.

Nici protezele care îl dor, pentru că sunt vechi și nu de performanță. Dar trage de el, pentru că are visul lui de-acum.

Citește și
Ajut Eu • pe 24.12.2020 la 21:59
Foto
Ajut eu. Un cal pentru un campion. Visul lui Alexandru Tăbuică a fost împlinit
recomandari pe a1.ro
Femeia cu cele mai lungi picioare din lume nu mai arată deloc așa. Toți au rămas uimiți când au văzut la ce schimbare a apelat
Ajut Eu • pe 23.12.2020 la 23:55
Ajut Eu. Alexandru Tăbuică a devenit cel mai bun călăreț din țară, fără să aibă un cal al lui

Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • pe 17.01 la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Horoscop marți, 19 ianuarie: Gemenii vor primi bani, iar Peștii vor avea cheltuieli
pe spynews.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
Lety Calderon prezintă complicații din cauza infectării cu Covid-19. Actrița a petrecut noaptea în spital
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:59 Melania Trump, mesaj emoţionant de despărţire: "Rămâneţi în sufletul meu pentru totdeauna" 22:42 Persoanele care au făcut și a doua doză de vaccin anti-Covid scapă de carantină la sosirea în România 22:30 Comisia Europeană dă asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului rămâne voluntară 22:11 Actorul Steve Martin: "Vestea bună e ca m-am vaccinat anti-Covid. Vestea proastă - am făcut-o pentru că am 75 de ani" 21:51 Pălăriile, piesa de rezistenţă în 2021. Culorile galben şi gri, în tendinţe 21:45 Proteste violente împotriva restricţiilor, în Olanda. În Italia, patronii de restaurante sfidează autoritățile 21:36 Familie fără miros după infectarea cu Covid-19, oamenii nu și-au dat seama că le arde casa. O adolescentă de 17 ani, singura neinfectată, i-a salvat pe toţi, în Texas 21:15 Studiu: Imunitatea la SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni 20:57 Știrile zilei, 18 ianuarie 2021. Jumătate dintre români vor să-și schimbe jobul în acest an 20:43 Ancheta FBI în cazul unei femei care ar fi furat un laptop din biroul lui Nancy Pelosi, pentru a-l vinde Rusiei
CITEȘTE PE A1.ro
Fetița lui Liviu Vârciu a crescut și topește inimi! Cum arată azi micuța Anastasia
A1.RO
E o sifonară! E o trădătoare!”. Gestul Andei Adam l-a înfuriat la maxim pe Liviu Vârciu. Ce i-a făcut diva la Poftiți la circ
A1.RO