Antena Meniu Search
x

Video Alegerile ar putea fi comasate anul viitor. De ce nu vor PSD şi PNL 5 rânduri de alegeri şi care sunt scenariile luate în calcule

Alegerile ar putea fi comasate anul viitor. Liderii din PSD si PNL se tem că vom avea o prezentă scăzută la urne dacă vom fi chemaţi de cinci ori la vot, în doar câteva luni. Asa că au început negocieri pentru comasarea alegerilor. Marile partide au însă scenarii diferite, iar interesele sunt greu de împăcat.

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 11.01.2024, 19:11

Vezi și

Anul viitor, românii ar trebui să meargă de 5 ori la urne, dacă ținem cont că alegerile prezidentiale au două tururi de scrutin: votul din primul tur și finala pentru Palatul Cotroceni. Pe lângă noul șef al Statului, românii vor vota în 2024 europarlamentarii, primarii și sefii de Consilii Judetene, dar și noii aleși din Senat și Camera Deputatilor.    

În privința comasării, liderii Coalitiei analizează mai multe scenarii

Ar fi prea obositor spun liderii Coalitiei, care se tem că românii se vor sătura de lupta politică și se vor plictisi de campaniile electorale. Marele risc ar fi o prezentă scăzută la urne pe final de an, atunci când vom avea cele mai importante alegeri: finala prezidentială și votul pentru noul Parlament. În acest context, PSD și PNL au început negocieri pentru comasarea alegerilor în 2024.

Doar că fiecare partid încearcă să impună un calendar care i-ar aduce avantaje politice si i-ar spori sansele la urne. Surse politice spun că liderii PNL si-ar dori ca votul pt Parlament să fie programat înainte de alegerile prezidentiale, eventual între cele două runde de vot pt Palatul Cotroceni. Asta în timp ce PSD ar vrea ca alegerile parlamentare să aibă loc după finala prezidenţială. Avem o miză politică aici: in ideea ca esecul sau victoria unui partid în cursa pentru Cotroceni ar putea influenta, ulterior, scorul partidului la alegerile generale.

În privința comasării, liderii Coalitiei analizează mai multe scenarii. O variantă ar fi ca alegerile locale să fie comasate cu cele parlamentare. Iar un alt scenariu ar fi ca votul pentru Parlament să fie programat în aceeași zi cu Turul 1 de la alegerile prezidentiale. Negocierile din Coalitie sunt deocamdată la început, iar PSD si PNL nu au luat încă o decizie finală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Alegeri parlamentare 2024 » Alegerile ar putea fi comasate anul viitor. De ce nu vor PSD şi PNL 5 rânduri de alegeri şi care sunt scenariile luate în calcule