”Profesorul de fapte bune” dintr-un cătun de pe malul Prutului. Vasile Postolachi s-a împrumutat la bănci ca să-i ajute pe copii
Un profesor de religie, căruia elevii îi spun "profesorul de fapte bune", ajută sute de copii, zeci de bătrâni şi îşi inspiră şi colegii să ajute. Ca să adune bani pentru familiile nevoiaşe, a făcut tot ce a putut: a lucrat ca şofer, a făcut credit, a dat din puţinul lui tot ce putea da. Vasile Postolachi trăieşte într-un mic sat din nord-estul României, la graniţa cu Republica Moldova, şi face fapte bune şi dincolo, şi dincoace de Prut.
De Redactia Observator la 08.12.2021, 14:11În clasa lui Vasile Postolachi, fiecare oră începe cu un zâmbet, cu o rugăciune şi cu o poveste. Predă nu doar religie, ci şi o lecţie de viaţă: ca să primeşti bine, trebuie să faci bine.
”Atunci când aduci bucurie cuiva şi sufletul tău se molipseşte din bucuria aceluia”. E crezul care îl motivează să ajute, convins că niciun gest nu e prea mic, niciun vis prea mare. Aşa a început să strângă bani pentru elevii care nu-şi permit să mai urmeze şcoala, şi să le ofere cărţi. Pentru ei, a investit tot ce avea şi uneori... şi ce n-avea. A făcut credit ca să ducă în excursie elevi care nu călătoriseră niciodată.
Vasile Postolachi, profesor: ”Nu puteam să spunem la copii..ne cerem scuze, nu mai mergeţi în excursie. Pentru că copiii ăia ar fi fost foarte dezamăgiţi şi atunci am recurs la această chestie pe care chiar nu o regret”.
Matei-Popescu Luminița, învăţător Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi Prut: ”Wow, pentru copii înseamnă foarte mult, nici nu vă puteţi imagina. Cât au putut să vorbească, chiar asta au spus părinţii, au vorbit toată noaptea şi-au povestit despre ce au văzut ei”
- Gabriela, tânăra crescută în casa de copii care visează să ajungă psiholog, a primit ajutorul care ar putea...
- Andreea a primit bani pentru echipamentul de care avea nevoie pentru a puncta şi la impresia artistică în...
- Ciprian Lupu, singurul pilot de raliu cu dizabilităţi din România, își spune povestea și cere ajutor pentru o...
Elevă: ”A fost foarte frumos pentru mine, a fost o experinţă frumoasă. Am fost în multe locuri frumoase care nu pot să le uit niciodată”.
Vasile Postolachi își inspiră colegii de catedră să facă fapte bune
Vasile Postolachi trăieşte într-un mic sat din Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova. De la bunica lui a primit credinţa şi dragostea de Basarabia. La catedră a descoperit şi dragostea pentru copii.
Vasile Postolachi, profesor: ”Nouă, profesorilor, Dumnezeu ne-a dat o șansă. Ne-a dat o șansă să ne simtim copii în fiecare zi. În mijlocul copiiilor n-ai cum să nu te simți copil sau dacă nu te simti copil e cam greu sa duci meseria de profesor”
Covaș Simona, profesor de română: ”Ne influenţează şi pe noi pozitiv, să-i urmăm exemplul, şi pe noi şi pe elevi”
Elev: ”Din toate spusele lui, am devenit un copil mai bun. La câte ne-a învăţat despre Dumnezeu, despre religie, parcă mi-a încălzit sufletul”.
Vasile Postolachi organizează ”Masa Bucuriei” pentru bătrânii singuri
Când nu e printre copii, Vasile Postolachi aduce bucurie în casele bunicilor. Alături de un prieten, le duce meniuri calde bătrânilor singuri. E un proiect pe care l-a numit Masa Bucuriei.
Vasile Postolachi, profesor: ”Vă spun cu toată sinceritatea că această masă dincolo de orice înseamnă o bucurie pentru ei şi nu neapărat că vin Vasile şi Andrei cu mâncare la ei, nu, ci că vin Vasile şi Andrei şi stau de vorbă cu ei”.
Gavrilescu Oana-Mihaela, director Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi Prut: ”Este un om care atrage, atrage de partea lui, atrage binele, atrage energii bune, pozitive”
Vasile Postolachi, profesor: ”La religie nu incerc să le predau doar materia care o am de predat, încerc să-i învăţ, să-i rog, să lupte pentru ceea ce le place în viaţa să facă, şi niciodată să nu-şi piardă speranţa”
Iar speranţa lui, acum, este să reuşească să adune cât mai multe cărţi pentru copii.