Mesajul în lacrimi al Alexiei, după ce a votat prima dată, în Belgia. Cum vede viitorul Europei: "Să ne simţim cu toţii acasă oriunde"
A fost o zi memorabilă pentru mii de tineri români, stabiliţi cu familiile în statele Uniunii Europene. Pentru că au şi cetăţenie străină, au putut vota europarlamentari din ţara în care locuiesc. În Belgia, de exemplu, au putut alege candidaţii chiar de la 16 ani. Aşa că au mers la urne plini de speranţă că în următorii cinci ani le va fi mai bine.
De Bianca Iacob la 10.06.2024, 09:30”Mă simt mai mult cetăţean european, decât. Ei mă văd ca pe o româncă şi în România mă văd ca pe o belgiancă. Aşa vreau să văd Uniunea peste cinci ani: să ne simţim cu toţii acasă oriunde ne-am duce!”, spune Alexia, studentă la Drept în Belgia. Cu gândul acesta a pus Alexia ştampila pentru viitorul Europei. La 21 de ani, a votat pentru prima dată în viaţa ei, în Belgia, la europarlamentare.
Crede că vocea tinerilor trebuie să se facă auzită la alegeri: ”E o expresie formală a sprijinului nostru faţă de o idee, un candidat, un partid şi aşa mai departe. E cea mai pură expresie a democraţiei şi mi se pare foarte important să votezi. Mi-aş dori foarte mult ca Uniunea să reușească să facă ţările membre să ajungă la acelaşi nivel, cât de cât, să fie mult mai mult echilibru”.
”Aici n-o să te simţi 100% integrat”
Alexia e studentă în anul III la Drept, la Universitatea Gent. De un deceniu s-a mutat cu familia în Belgia, însă nu a reuşit încă să se simtă ca acasă. ”Aici n-o să te simţi 100% integrat pentru că ai altă istorie, alt context. Noi suntem priviţi ca nişte trădători pentru că ne-am lăsat ţara şi am plecat. Vreau să îi ajut pe cei care simt că nu au aceleaşi drepturi ca restul oamenilor. Să fiu vocea lor când simt că nu pot să se exprime”, adaugă Alexia.
- Cum a votat diaspora. Românii din străinătate nu s-au înghesuit la vot, la alegerile europarlamentare
- Premieră în Germania. Tinerii de 16 ani votează pentru viitorul UE: "Sunt un fan al Europei, dar trebuie să vedem...
- Reacţia unor tineri români din Italia după primul vot din viaţa lor: “E un sentiment de putere“
Iubeşte România, dar vrea să se angajeze în ţara adoptivă: ”Pentru mine va fi mereu ţara mea perfectă, ţara copilăriei mele. Din păcate, aici m-am obişnuit şi aici voi continua să studiez şi să lucrez. Mi se pare că Belgia, ca mentalitate e un pic mai evoluată decât România şi îmi pare rău să spun asta”.
Și Eduard a mers pentru prima dată la urne
Ieri a mers la urne prima dată şi Eduard, care s-a mutat cu familia în Belgia în 2011. Recent a împlinit 16 ani, vârsta minimă legală de la care se poate vota. ”Cu o furnică nu poţi să faci mult, şi dacă e puternică. Dar cu multe furnici poţi să faci foarte mult. Aşa e şi cu oamenii, aşa e democraţia. Cu un singur vot, parcă nimic nu se schimbă, dar cu multe, 10, 50, 100, 1.000, 100.000 e un mare impact”, spune Eduard, elev de liceu.
Pentru mama lui Eduard, e un vis împlinit să meargă cu fiul cel mare la vot. ”A fost chiar o surpriză când Eduard a primit plicul acasă în care este specificat "începând de anul acesta, va trebui să vii la vot. Va trebui să decizi într-un fel sau altul viitorul Europei şi al României" / Copleşitor!”, explică Corina Pop, mama lui Eduard. ”Acum, e despre cine o să poată să facă viitorul şi cine poate să schimbe viitorul”, a adăugat Eduard.