Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unor tineri români din Italia după primul vot din viaţa lor: “E un sentiment de putere“

Avem aproape 6 milioane de români în Diaspora, una dintre cele mai mari comunităţi de expaţi la nivel european. Cei cu drept de vot au fost aşteptaţi să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European încă de ieri. Diferenţa de fus orar a făcut ca, pentru românii din Australia sau Noua Zeelandă, urnele să se deschidă când în ţară era miezul nopţii. Pentru că nu au putut pune ştampila şi pe candidaţii de la locale, interesul a fost mult mai scăzut decât în ţară şi nici nu au fost semnalate incidente. 

de Redactia Observator

la 09.06.2024 , 20:10

În Italia, unde trăieşte cea mai mare comunitate de români din Diaspora, România a deschis cele mai multe secții de votare din străinătate, 150."Interesant, în ceea ce am discutat cu românii prezenţi aici să voteze, sunt generaţii care nu au trăit niciodată în România şi, totuşi, votează pentru România. Motivaţiile lor, dar şi ale părinţilor şi bunicilor lor e că se simt în continuare români şi vor să voteze pentru o schimbare în bine în ţara lor, în care poate îşi doresc la un moment dat să se şi întoarcă", ne relatează Marius Pancu, corespondent Observator la Roma.

Pentru ce au votat românii din diaspora

"Sunt cetăţean român şi pentru că e datoria mea să fac asta şi vreau să se întâmple ceva bun pentru ţara mea, normal, indiferent unde locuiesc. Aş dori să se întâmple o minune şi să fim conduşi de oameni care iubesc România, care iubesc poporul român şi care vor face totul pentru noi, nu pentru alte interese", ne spune unul dintre alegători.

Vezi și

"Interesant, un sentiment foarte, un sentiment de contribuţie, simţi că aparţi la o cauză mai mare decât tine. Da, e un sentiment de putere, că putem în sfârşit să ne spunem şi noi cuvântul la o vârstă atât de tânără", ne-a mărturisit un alt tânăr votant.

Pe acelaşi subiect

La Bruxelles, inima Uniunii Europene, românii care au votat s-au simţit ca acasă. O mică expoziţie cu straie tradiţionale a fost organizată în una din cele 24 de secţii de vot. Potrivit ultimului recensământ, peste 200 de mii de cetăţeni români au reşedinţa în Belgia, dintre care 46 de mii doar în Bruxelles.

În capitala Uniunii Europene a votat şi echipa Observator. 

Un milion de români, aşteptaţi la vot în Spania

Aproximativ un milion de români au fost aşteptaţi la vot şi în Spania. Însă, poate cel mai important vot este al românilor din Ucraina, ţară aflată în război. La Kiev sau în Cernăuţi, oamenii şi-au asumat orice risc pentru a ajunge la urne.

Prima secţie de votare pentru românii din străinătate a fost deschisă aseară la Auckland, în Noua Zeelandă. Când în România era miezul nopţii, au fost deschise şi cele 6 secţii din Australia, atât pentru cei stabiliţi acolo, cât şi pentru turişti. Printre primii care au votat au fost şi conaţionalii stabiliţi în China, Sri Lanka şi Vietnam. 

Ministerul Afacerilor Externe a organizat la aceste alegeri 915 secții de votare în străinătate, cele mai multe înfiinţate până acum la vreun scrutin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aveţi condiţii la locul de muncă pe timp de caniculă?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Reacţia unor tineri români din Italia după primul vot din viaţa lor: “E un sentiment de putere“