Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 5. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 5
Alegerile Locale 2024 pentru Primăria Sectorului 5 din Bucureşti vor avea loc pe 9 iunie. În cursă s-au înscris 10 candidaţi. Locuitorii Sectorului 5 vor vota primarul şi consilierii locali.
De Redactia Observator la 04.06.2024, 21:5510 candidaţi se vor lupta la alegerile din 9 iunie pentru funcţia de primar al Sectorului 5. Din partea PSD-PNL va candida Adrian Vigheciu, actual consilier general al Capitalei. Vlad Popescu Piedone, fiul lui Cristian Popescu Piedone, intră şi el în cursă din partea PUSL. Marian Vanghelie a pus din nou ochii pe Primăria Sectorului 5, pe care a mai condus-o între 2000 şi 2015. Paul Dimitriu este candidatul susţinut de Alianţa Dreapta Unită.
Alegeri locale 2024 - Bucureşti. Candidaţii la Primăria Generală şi la cele de sector
În cursă se află şi Lidia Vadim Tudor, fiica cea mai mare lui Corneliu Vadim Tudor, care este susţinută de AUR. Printre opţiuni se mai numără şi Mirel State, din partea PRM, Adrian Albu de la REPER, Dan Marin de la SOS România, Rafael Ilie de la Partidul Mişcarea România Suverană şi Dan Ujeuca, de la Partidul Social Democrat Unit.
Lista candidaţilor la Primăria Sectorului 5 din Bucureşti
- Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 1. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 1
- Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 2. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 2
- Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 4. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 4
- Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 3. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 3
- Alegeri Locale 2024 Bucureşti sector 6. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în sectorul 6
Pentru funcţia de primar la Sectorul 5 vor candida la alegerile din 9 iunie 10 persoane:
- Adrian Vigheciu – PSD-PNL
- Paul Dimitriu – Alianţa Dreapta Unită (USR – PMP – Forţa Dreptei)
- Vlad Popescu Piedone – PUSL
- Mirel State – PRM
- Adrian Albu – REPER
- Lidia Vadim-Tudor – AUR
- Dan Marin – SOS România
- Marian Vanghelie – independent
- Rafael Ilie – Partidul Mişcarea România Suverană
- Dan Ujeuca – Partidul Social Democrat Unit
În ceea ce priveşte consiliul local, 272 de candidaţi s-au înscris pentru a obţine un post, dintre care 70% sunt bărbaţi şi 30% femei.
Alegerile locale și europarlamentare în România, pe 9 iunie
Pe 9 iunie vom alege primarii în 3.186 de localități din toată țară, inclusiv primarul general al Capitalei și cei 6 primari de sector. Vom vota, de asemenea, pentru același număr de consilii locale - inclusiv cele 41 de Consilii Județene și Consiliul General al Capitalei. Pe listele europene s-au înscris 494 de candidați, iar dintre aceștia 167 sunt femei. Cu toții se luptă pentru cele 33 de locuri rezervate României în Parlamentul European.
În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare pentru ambele scrutinuri
În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, alegeri locale şi alegeri europarlamentare. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.
După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Actul de identitate este obligatoriu pentru a putea vota
La alegerile din data de 9 iunie 2024, alegătorii prezintă actele de identitate, respectiv documentele de identitate operatorilor de calculator, care înscriu datele personale ale acestora în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal - SIMPV. Prin act de identitate se înţelege orice act de identitate emis de statul roman, valabil în ziua votării:
- cartea de identitate
- cartea electronică de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- paşaportul diplomatic
- paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu
- paşaportul de serviciu electronic
- pașaportul simplu
- pașaportul simplu electronic
- pașaportul simplu temporar
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Ce trebuie să faci când ajungi în secția de votare
Primul pas pe care trebuie să îl faci când ajungi în secția de votare este prezentarea actului de identitate, care va fi trecut printr-un dispozitiv al Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, un sistem de care se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale. Asta pentru ca autoritățile să evite eventuale fraude, precum votul multiplu. La alegerile locale puteți vota doar în localitatea în care aveți domiciliul sau reședința. Există, însă, și liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale.
Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor (10 aprilie, inclusiv). Apoi se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință.
După identificare şi permisiunea de a-ți exercita dreptul la vot, potrivit operaţiunilor din acest sistem informatic, te prezinți la preşedintele secţiei de votare sau la persoana desemnată în acest sens la nivelul secţiei de votare. La fel, se va realiza o identificare de câteva secunde, pentru că se prezintă încă o dată actul de identitate. Vei semna în lista electorală și vei primi buletinele de vot, dar şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".
După exercitarea dreptului de vot, îți vei ridica actul de identitate şi vei părăsi secţia de votare. În 9 iunie 2024, secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59. După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Află de AICI mai multe detalii despre procesul de votare la alegerile din 9 iunie, pas cu pas.